Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ210-SCH, με τίτλο “Democrateens in Action”, τρεις εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας ταξίδεψαν στο Slupsk της Πολωνίας από 1 έως 7 Δεκεμβρίου 2024.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται σχολεία από τέσσερεις χώρες, με συντονιστή, σχολείο από την Ουγγαρία και εταίρους σχολεία από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία.
Οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώνονται στην καλλιέργεια των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μεταξύ των εφήβων και στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Οι Πολωνοί εταίροι επεφύλαξαν μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στους μαθητές και στους καθηγητές κατά την άφιξή τους στην πόλη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως επιλογή του λογότυπου του προγράμματος, δημιουργία αφισών για την ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών και παρακολούθηση διαλέξεων σχετικά με τη δημοκρατία και τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά.
Σε όλες τις δράσεις, οι μαθητές συνεργάστηκαν σε μικτές ομάδες εργασίας, αλληλεπίδρασαν σε βάθος με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, βίωσαν στην πράξη τις δημοκρατικές διαδικασίες και καλλιέργησαν την κριτική τους σκέψη.
Παράλληλα, συζήτησαν εκτενώς τα εκλογικά συστήματα των χωρών τους, διευρύνοντας τη γνώση τους για τα πολιτικά ζητήματα και ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Οι μαθητές όλες αυτές τις μέρες είχαν επιπλέον την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του σχολείου υποδοχής, να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες και να έρθουν σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης.
Επιπλέον, η κινητικότητα περιελάμβανε δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα. Καταρχάς, οι αποστολές επισκέφτηκαν το Δημαρχείο του Slupsk και περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την ιστορική πόλη Gdansk. Εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης, καθώς και στο Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκομίζοντας πλούσιες ιστορικές γνώσεις.
Όλοι οι εταίροι, καθηγητές και μαθητές, αποχώρησαν με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αναρωτήθηκαν για τα λάθη του παρελθόντος και προβληματίστηκαν για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Την τελευταία ημέρα του προγράμματος και μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή, όπου απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής και ορίστηκαν οι λεπτομέρειες της επόμενης συνάντησης που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στην Καβάλα.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)