Dark Mode Light Mode

Εκπαιδευτικές δράσεις Erasmus για το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας (φωτογραφίες)

Κατά το διάστημα  23 ως 29 Οκτωβρίου 2022 το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας φιλοξένησε στην Καβάλα την 3η Διακρατική συνάντηση ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει κατά την διετία 2020-2022 και έχει τίτλο “Act Local, Think Global”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 16 μαθητές/τριες και οι 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από τη Δανία (συντονιστικό σχολείο), τη Λιθουανία και την Ισπανία, ενώ το εταιρικό σχολείο από την Τουρκία δεν συμμετείχε στην συνάντηση.

Κατά την συνάντηση παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε το Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Ελλάδα, η διεθνής ομάδα των μαθητών παρακολούθησε μάθημα σχετικά με το υπερκαταναλωτισμό και διερεύνησε τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Κατέγραψε δε, κατάλογο προτάσεων για τον έλεγχο του φαινομένου της υπερκατανάλωσης στην εποχή μας. Επίσης έγινε έρευνα σχετικά με τη χρήση διαφόρων αντικειμένων/υλικών  στην καθημερινότητα μας και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, καταγράφθηκαν τα αποτελέσματα της και προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις.

Δημιουργικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου όπως η δράση «Πράσινα Δάχτυλα». Πρόκειται για τη δημιουργία μικρού κήπου χρησιμοποιώντας παλιά ελαστικά αυτοκινήτων. Ακόμη, οι συμμετέχοντες συνεργαζόμενοι σε διεθνείς ομάδες σχεδίασαν φυλλάδια στα οποία προτείνουν τρόπους επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και με καλλιτεχνική διάθεση δημιούργησαν ευχετήριες κάρτες γενεθλίων χρησιμοποιώντας «άχρηστα» υλικά.

Οι μαθητές έφεραν από τις πατρίδες τους βιβλία και ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια, τα μεταμόρφωσαν και τα πακετάρισαν με οικολογικά υλικά συσκευασίας ώστε να βιώσουν τη σημαντικότητα της επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και την αναγκαιότητα της χρήσης συσκευασιών φιλικών προς το περιβάλλον, ως μέτρα προστασίας του. Τα παραπάνω αναφερθέντα αντικείμενα τα δώρισαν σε ανθρώπους στην περιοχή μας που τα έχουν ίσως ανάγκη.

Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της Καβάλας στην περιοχή της Άσπρης Άμμου όπου και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο κ. Τραϊφόρο που απάντησε λεπτομερώς σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν. Κατόπιν μετέβηκαν στην Ξάνθη στο «Σπίτι της Σκιάς» και εντυπωσιάστηκαν με τα έργα τέχνης στο χώρο φτιαγμένα από άχρηστα υλικά.

Βεβαίως η διεθνής ομάδα καλωσορίσθηκε από την πρώτη ημέρα από τις Αρχές του τόπου στο Δημαρχείο από τον Αντιδήμαρχο κ. Μουμτζάκη Απόστολο και δεν παράλειψε να  ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο Φιλίππων, σπήλαιο Αγγίτη, καθώς και στα αξιοθέατα της Καβάλας, τις Καμάρες, το Ιμαρέτ, το μνημείο του Απόστολου Παύλου, την συνοικία της Παναγίας και ανέβηκε στο Κάστρο της Καβάλας.


Κατά το διάστημα  31 Οκτωβρίου ως 4 Νοεμβρίου 2022 το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας φιλοξένησε στην Καβάλα την 3η Διακρατική συνάντηση ενός από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει κατά την διετία 2021-2023 και έχει τίτλο “Together We Stand Against Bullying”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 16 μαθητές/τριες και οι 6 συνοδοί εκπαιδευτικοί τους από την Πορτογαλία (συντονιστικό σχολείο), την Τουρκία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Η διεθνής ομάδα καλωσορίσθηκε  την  πρώτη ημέρα της συνάντησης από τις Αρχές του τόπου στο Δημαρχείο από τον Αντιδήμαρχο κ. Μουμτζάκη Απόστολο και επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Φιλίππων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επισκέφθηκε ακόμη το σπήλαιο Αγγίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, το μουσείο Καπνού καθώς και τα αξιοθέατα της Καβάλας, τις Καμάρες, το Ιμαρέτ, το μνημείο του Απόστολου Παύλου, την συνοικία της Παναγίας και ανέβηκε στο Κάστρο της Καβάλας.

Κατά τη 5ήμερη συνάντηση παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε το Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες σχετικά με το συναισθηματικό, ψυχολογικό bullying, το λεκτικό εκφοβισμό, το σωματικό εκφοβισμό, παρουσιάστηκαν  σχετικές ταινίες μικρού μήκους και παραδείγματα καλών πρακτικών.

Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο που διοργανώθηκε από την ψυχολόγο του σχολείου κ. Σταματία Λεντζη  και το στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, Ψυχολόγο, κ. Βλαδίμηρο Λεωνίδη. Την τελευταία ημέρα δημιουργήθηκαν ταινίες μικρού μήκους σχετικά με το αντικείμενο του σχεδίου που είναι το bullying.

Κάνοντας φίλους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, οι συμμετέχοντες κατανοήσαν τη σημασία της κοινωνικοποίησης σε ένα περιβάλλον διεθνούς κλίμακας και ανέπτυξαν την αυτοπεποίθησή τους. Η γνώση σχετικά με το φαινόμενο του συναισθηματικού και ψυχικού εκφοβισμού και των συνεπειών του αυξήθηκε και έτσι θα έχουν την ικανότητα να αποτρέψουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές από τους συνομήλικούς τους.

(ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στο κέντρο της πόλης (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ: π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ (1945-2022)