Εκπαιδευτική επίσκεψη στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ελευθερούπολης
Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου επισκέφθηκαν το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ελευθερούπολης και ξεναγήθηκαν από συνοδούς μαθητές και μαθήτριες στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του λυκείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το θερμοκήπιο του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, όπου οι υπεύθυνοι καθηγητές και καθηγήτριες παρουσίασαν τις καλλιέργειες που πραγματοποιούνται, καθώς και το εργαστήριο του τομέα, όπου είδαν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και τα προϊόντα που παράγονται.
Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στα εργαστήρια του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και του τομέα Πληροφορικής, όπου γνώρισαν το πρόγραμμα σπουδών του ΕΠΑ.Λ. και πήραν πληροφορίες για το πρόγραμμα της Τάξης Μαθητείας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή τους στον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, καθώς και στον τομέα Μηχανολογίας, όπου πληροφορήθηκαν για τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το ΕΠΑ.Λ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συνομίλησαν με τους μαθητές και τους καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια έκθεση των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στα εργαστήρια, καθώς και μια επίδειξη του τρόπου λειτουργίας των μηχανημάτων.
Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση Romeyka
Μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη έκθεση είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί ομάδα μαθητών της Γ΄ Λυκείου, η οποία φιλοξενείται από το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ στο Μουσείο Μοχάμεντ Άλι, στη χερσόνησο της Παναγίας.
Πρόκειται για την έκθεση Romeyka, που αφορά την ιστορία μιας ελληνικής προέλευσης γλώσσας, η οποία ομιλείται ακόμα από μια κοινότητα 5000 ατόμων που ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην Τραπεζούντα, όπου κάποτε ήταν η περιοχή του αρχαίου Πόντου.
Η Δρ. Ιωάννα Σιταρίδου, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ερευνά τη συγκεκριμένη διάλεκτο τα τελευταία 16 χρόνια και επισημαίνει ότι τα Ρομέικα προέρχονται από την ελληνιστική μορφή της γλώσσας που ομιλούνταν στους αιώνες προ Χριστού και μοιράζεται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά με την αρχαία ελληνική.
Tα ρομέικα ανήκουν στην ομάδα των ποντιακών ελληνικών, τα οποία μαζί με την καππαδοκική αποτελούν τα Ελληνικά της Μικράς Ασίας. Τα ρομέικα στην Τουρκία και τα ποντιακά στην Ελλάδα (τα οποία άρχισαν να αποκαλούνται έτσι μετά το 1923), παρά τις σημαντικές τους διαφορές, μοιράζονται αναμφίβολα έναν κοινό γλωσσικό πρόγονο και μαζί αποτελούν σημαντικότατο κλάδο της ανατολιακής ελληνικής.
Βέβαια, καθώς οι εναπομείναντες ομιλητές της γλώσσας γερνούν, η διάλεκτος απειλείται τώρα με εξαφάνιση. Οι μαθητές, με τη βοήθεια μιας καταρτισμένης ξεναγού παρατήρησαν αρχειακό υλικό από ανέκδοτα ημερολόγια και φωτογραφικό του Dawkins, ενός από τους πρώτους ερευνητές στην περιοχή.
Αντίστοιχα περιεργάστηκαν φωτογραφικό και βιντεογραφικό υλικό από την έρευνα των τελευταίων 16 ετών της Δρ. Σιταρίδου στις ελληνόφωνες κοινότητες της περιοχής της Τραπεζούντας, ενώ ενημερώθηκαν και για τη σημασία των γλωσσικών ευρημάτων όπως αυτή έχει δημοσιευθεί σε διεθνή γλωσσολογικά περιοδικά, μελετώντας τα επεξηγηματικά πάνελ της έκθεσης και ακούγοντας ηχογραφήσεις από τους ομιλούντες της συγκεκριμένης διαλέκτου.
Η θεματική της έκθεσης σχετίζεται άμεσα με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας, έτσι οι μαθητές αν και για πρώτη φορά επισκέφτηκαν μια έκθεση αυτού του περιχεομένου, μπόρεσαν να συνομιλήσουν» με τα εκθέματα και να προβληματιστούν για τις πολιτισμικές κληρονομιές που απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς και για τα κοινά στοιχεία που ενώνουν διαφορετικούς λαούς, που κάποτε όμως, μοιράστηκαν την ίδια πατρίδα.
Οι πληροφορίες για την έκθεση αντλήθηκαν από τον ιστότοπο του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμεντ Άλι: https://www.romeyka.org/mohaexhibition/index.html.
πηγή: ΓΕΛ Ν. Περάμου