Εχθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αμφιθεάτρου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας.
Το πιο σημαντικό της διήμερης διαδικασίας γίνεται σήμερα από το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο. Πραγματοποιούνται εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, την εκλογή αντιπροσώπων στο νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Καβάλας και αντιπροσώπων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Οι κάλπες με λίγα λόγια σήμερα θα είναι τρεις και οι παρατάξεις που παίρνουν μέρος στις εκλογές θα είναι έξι. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές του συλλόγου γίνονται με μικρή καθυστέρηση απόλυτα δικαιολογημένη, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα και των μέτρων πρόληψης της πανδημίας.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν 925 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας που εργάζονται στα σχολεία του Νομού Καβάλας. Οι 180 από αυτούς συμφώνησαν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Διαδικασία που όχι μόνο προβλέπεται αλλά ουσιαστικά επιβάλλεται από έναν καινούργιο νόμο.
Για αυτό και ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου Τάσος Ιωαννίδης είπε χθες μιλώντας σχετικά στην Πρωινή ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβλήθηκε με το νέο νόμο διαφορετικά –είπε- θα υπήρχε ακόμη και θέμα ακύρωσης των εκλογών!
Ένα κομβικό σημείο των εκλογών είναι η συμμετοχή σε αυτές. Γενικά διαπιστώνεται πολύ μεγάλη αποχή σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι εκλογές αλλά και η χθεσινή γενική συνέλευση γίνονται πρώτη φορά απόγευμα, εκτός ωραρίου εργασίας καθώς η σχετική νομοθεσία άλλαξε και αυτή.
Δεν χορηγείται η λεγόμενη συνδικαλιστική άδεια. Τα περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μάλιστα εφαρμόζονται πρώτη φορά σε εκλογές σε σωματείο δημοσίων υπαλλήλων καθώς δεν εφαρμόσθηκαν στις σχετικά πρόσφατες εκλογές της ΕΛΜΕ Καβάλας.
Ο Τάσος Ιωαννίδης είπε ότι η χρονιά που έληξε χθες για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στο Νομό Καβάλας ήταν δύσκολη. Χωρίς τηλεκπαίδευση αλλά με μάσκες αντισηπτικά και μέτρα πρόληψης κορωνοϊού.
Από την άλλη παραδέχθηκε ότι μετά το Πάσχα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο Νομό Καβάλας μπήκαν πιο συγκεκριμένα σε μία κανονική λειτουργία με αποτέλεσμα επίσης μετά το Πάσχα να πραγματοποιηθούν και οι πρώτες σχολικές εκδρομές.
Γεγονός που βελτίωσε όπως είπε, επηρέασε θετικά την ψυχολογία των μαθητών. Αλλά και γενικότερα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ερώτηση για το κατά πόσο στη γιορτή της Καβάλας στις 29 Ιουνίου μπορεί να γίνει η μαθητική παρέλαση -ενώ δηλαδή η εκπαιδευτική περίοδος έχει τελειώσει- ο Τάσος Ιωαννίδης απάντησε: «Το θέμα έχει τεθεί και άλλη φορά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει παρέλαση καθώς με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ξεκινούν άλλες υποχρεώσεις μαθητών. Πολλοί από τους οποίους πηγαίνουν κατασκήνωση ή φεύγουν στα χωριά τους».
Για τα γυμνάσια και λύκεια του Νομού Καβάλας η εκπαιδευτική περίοδος και η περίοδος των εξετάσεων τελείωσε λίγο νωρίτερα σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ο κ.Δημήτρης Λυμπεράκης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Καβάλας, είπε ότι:
«Η εκπαιδευτική περίοδος και φέτος ήταν πολύ δύσκολη. Έγινε μεν το μάθημα δια ζώσης αλλά σε πολλές περιπτώσεις απουσίαζαν εκπαιδευτικοί και μαθητές επειδή νοσούσαν». Ο κ. Λυμπεράκης εξήγησε ότι ακόμη και στην περίοδο των εξετάσεων δόθηκε παράταση σε αυτές για να εξυπηρετηθούν μαθητές που δεν μπόρεσαν να γράψουν εξετάσεις όταν έπρεπε επειδή ήταν άρρωστοι. Σε κάθε σχολείο είπε υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα η εξεταστική περίοδος να λάβει παράταση λίγων ημερών.
(φωτογραφία αρχείου)