Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας.
Το βασικότερο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση είναι η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης και εκλογών. Λόγω της πανδημίας η εκλογική διαδικασία του συλλόγου καθυστέρησε δύο περίπου χρόνια. Με παρατάσεις που δόθηκαν άμεσα και έμμεσα στη θητεία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου.
Πλέον ήρθε η ώρα των εκλογών, που όπως φαίνεται θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο. Πρώτη φορά μετά από χρόνια οι εκλογές θα γίνουν εκτός ωραρίου. Δηλαδή ή κάποια αργία ή απογευματινές ώρες. Το γεγονός οφείλεται στο ότι άλλαξε η νομοθεσία.
Εφαρμόζεται πλέον ο νόμος Χατζηδάκη, ο οποίος μεταξύ των άλλων προβλέπει και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Απαγορεύει δε την πραγματοποίηση των εκλογών το πρωί, κάτι που σήμαινε μη λειτουργία εκείνη την ημέρα των σχολείων πρωτοβάθμιας.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου προσπαθεί να λύσει σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα και να εξασφαλίσει γενική συνέλευση και εκλογική διαδικασία όπως πάντα. Με τη δια ζώσης παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων εκπαιδευτικών. Ήδη ανακύπτουν τα πρώτα προβλήματα.
Οι δάσκαλοι που εργάζονται σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Θάσου (περίπου 90) ζητούν και η γενική συνέλευση και η εκλογική διαδικασία να γίνει στο νησί. Για να γλιτώσουν τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης τους στην Καβάλα. Το αίτημά τους πολύ συγκεκριμένο και δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.
Ενώ έτυχε υποστήριξης παρατάξεων (όχι όλων) τελικά δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Είναι κάτι που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Στην εκλογική διαδικασία ο σύλλογος θα εκλέξει το καινούργιο 9μελές διοικητικό της συμβούλιο. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλο το νομό. Υπολογίζεται περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.
Στην ίδια εκλογική διαδικασία θα επιδιωχθεί να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι του συλλόγου στη Διδασκαλική Ομοσπονδία αλλά και στο παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Νομού Καβάλας.
Το αίτημα των εκπαιδευτικών από τη Θάσο διατυπώθηκε ως εξής:
«Πιστεύουμε πως η διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών (Συνέλευση και ψηφοφορία) στο νησί της Θάσου για όσους εργάζονται και ζούνε εδώ είναι αυτονόητη. Υπάρχει αντικειμενική δυσκολία μετακίνησης των συναδέλφων από τη Θάσο στην Καβάλα, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες της ημέρας των εκλογών και τη διαθεσιμότητα κατάλληλων ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ελάχιστα δρομολόγια που πλέον πραγματοποιούνται στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, γίνεται προφανές πως η όποια μετακίνηση μέσω Κεραμωτής καθίσταται απαγορευτική. Ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης, λειτουργούν αποθαρρυντικά για όλους εμάς που επιθυμούμε να πάρουμε μέρος στις διαδικασίες.
Συνυπολογίζοντας πως εδώ και έναν χρόνο δε δόθηκε, πανελλαδικά, καμία άδεια για πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης γίνεται ξεκάθαρο το εξής: αν δεν πραγματοποιηθεί απογευματινή συνέλευση, αλλά και εκλογές στη Θάσο, τότε εκ των πραγμάτων η συμμετοχή όσων υπηρετούν στο νησί θα είναι αδύνατη. Προτείνουμε την παράλληλη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης στη Θάσο, με κοινή θεματολογία με αυτή της κύριας συνέλευσης της Καβάλας και τη διεξαγωγή εκλογών με στήσιμο ξεχωριστής κάλπης.
Η Συνέλευση και η εκλογική διαδικασία θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και την προηγούμενη ημέρα από αυτή της Καβάλας. Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, τόσο της Συνέλευσης όσο και της κάλπης, θα προσμετρούνται με τις ψήφους των διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα.
Κατά τον τρόπο αυτό θα λαμβάνονται οι αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμέτοχη των συναδέλφων. Η πρότασή μας έρχεται να καλύψει μια επαναλαμβανόμενη, γενικά προβληματική κατάσταση, που αντικειμενικά περιορίζει τη συμμετοχή όσων υπηρετούν στη Θάσου στις συνδικαλιστικές διαδικασίες του συλλόγου».
Δήλωση της Ειρήνης Ασβεστά, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας και εκλεγμένης με την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών:
«Σε μια περίοδο, που τα σωματεία των εργαζομένων βάλλονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με οπλοστάσιο το νόμο Χατζηδάκη και ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας λειτουργεί με ορισμένη δικαστικά διοίκηση μετά από συνεχείς παρατάσεις θητείας, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ και Ενωμένων Εκπαιδευτικών επιλέγουν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τις συλλογικές διαδικασίες και να ενισχύσουν ουσιαστικά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για ηλεκτρονική ψηφοφορία απορρίπτοντας το αίτημα του συνόλου των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν στο νησί της Θάσου.
Ως Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων μας για ισοτιμία στη συμμετοχή. Τα σωματεία δεν είναι οι διοικήσεις και οι σφραγίδες τους, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που καλούνται να αντιμετωπίσουν συλλογικά, αγωνιστικά και αλληλέγγυα την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και την εργασία τους.»