Dark Mode Light Mode

Εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών περιγράφει τη δύσκολη καλοκαιρινή κυκλοφοριακή κατάσταση

Ένα επίκαιρο θέμα έθιξε μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Αντώνης Μαστοράκης.

Είναι εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και πρόεδρος του συλλόγου. Εργάζεται κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης. Συνοικιακούς και κεντρικούς. Διαπιστώνει μεγάλη αύξηση κίνησης και πολλά απρόοπτα. Συνειδητά ή ασυνείδητα από πλευράς οδηγών. Ζητά υπομονή μιας και τα έχει αυτά η αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται από κυκλοφοριακής πλευράς στην Καβάλα, στο κέντρο της πόλης όπου τα αυτοκίνητα λόγω θέρους είναι πάρα πολλά και δε ξέρουμε αν υπάρχει αντίστοιχα η επιβεβλημένη αστυνόμευση;

Απ: Είμαστε και εμείς- οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών- από τις ομάδες των επαγγελματιών που βρισκόμαστε όλη τη μέρα στο δρόμο. Απλά η διαφορά με μας είναι ότι λόγω της φύσης της δουλειάς μας δε βιαζόμαστε, κινούμαστε πιο αργά, βλέπουμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Πραγματικά η κίνηση είναι ανυπόφορη, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα αυτοκίνητα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει η πόλη. Είτε αυτά είναι σε κίνηση στο κέντρο της πόλης, είτε είναι για παρκάρισμα, για θέσεις στάθμευσης. Επίσης υπάρχουν πάρα οχήματα στην υπόλοιπη πόλη λόγο των Airbnb. Ακόμη και στις γειτονιές οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί. Παρατηρούμε κάθε μέρα το φαινόμενο να υπάρχει στην κίνηση, μεγάλη παραβατικότητα όσον αφορά τον κώδικα κυκλοφορίας. Ο μονόδρομος έχει καταργηθεί από τους ξένους. Εννοώ Έλληνες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας. Υπάρχουν πολλές παραβάσεις. Στη Στρατιωτική Λέσχη μπροστά από τις σημαίες, και η κάθοδος και η άνοδος ότι όχημα θέλετε περνά το ρεύμα όπως θέλει.

Θέλει λίγο υπομονή, αυτοσυγκράτηση από εμάς τους ντόπιους που ξέρουμε την πόλη μας καλύτερα. Δε φταίνε μόνοι οι ξένοι, φταίει και η σήμανση που έχουμε σε συνδυασμό με την οδήγηση που κάνουμε εμείς. Δεν είμαστε και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου. Υπάρχει ένα μπάχαλο μεγάλο και ξαναλέω χρειάζεται υπομονή και αυτοσυγκράτηση από εμάς.

Ερ: Βλέπετε στους δρόμους εκτός από τα πολλά αυτοκίνητα και τροχονόμους της τροχαίας ή προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι η αστυνόμευση δεν επαρκεί. Εγώ όμως δεν είμαι σε θέση να κρίνω αυτό. Πρέπει εμείς οι ντόπιοι να δείξουμε ένα καλύτερο τρόπο απέναντι σε όλους αυτούς που φιλοξενούμε στην πόλη μας ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την καλυτέρευση αυτής της κατάστασης. Τώρα το ότι μια αστυνόμευση θα βοηθούσε περισσότερο, αυτό είναι γεγονός.

Ερ: Οι Βαλκάνιοι ειδικά έχουν μπροστά στο τιμόνι τους  τα GPS, αλλά αποδεικνύεται ότι και τα GPS κάνουν λάθος.

Απ: Τα GPS δεν είναι πανάκια. Δεν είναι ότι πάντα θα σου δώσουν τη λύση. Εγώ έχω δει άνθρωπο που έψαχνε τον Πλαταμώνα Κατερίνης και πήγαινε στον Πλαταμώνα πάνω σε μας. Στη περιοχή πάνω από τη Χρυσούπολη! Έχει συμβεί και αυτό. Αυτό όμως που συμβαίνει με τους Βαλκάνιους είναι ότι όντως παραμένουν προσκολλημένοι στα GPS τους και δεν είναι εύκολο να οδηγείς με αυτά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ερ: Βάζουμε και μια άλλη παράμετρο, τα δίκυκλα. Φαίνεται ότι όταν κάποιος οδηγεί ένα δίκυκλο, φαίνεται  πιο εύκολο να μπει σ` έναν μονόδρομο, να περάσει ένα κόκκινο, να πάει αντίθετα.

Απ: Δυστυχώς αυτά τα έχουμε συνηθίσει. Στη νησίδα στο Ταχυδρομείο, δεν υπάρχει η σωστή σήμανση. Δεν είναι δύσκολο να χαθεί εκεί ένας ξένος και να πάει ανάποδα, αν κοιτάει το GPS.

Ερ: Ποιες ώρες και μέρες λέτε ότι υπάρχει περισσότερη κίνηση;

Απ: Όταν είναι ανοιχτή η αγορά σίγουρα και το απόγευμα όταν είναι κλειστή η παραλιακή, επιβαρύνει περισσότερο. Σε συνδυασμό με ένα καράβι αν έρθει εκείνη την ώρα στο λιμάνι που θα κατεβάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα ταυτόχρονα, εκεί γίνεται πραγματικό κομφούζιο.

Ερ: Πόσο δύσκολα είναι για να μαθητή,  έναν πελάτη σας, όλα αυτά που περιγράψατε;

Απ: Πάρα πολύ δύσκολα. Κάποια στιγμή δεν μπορείς να κάνεις μάθημα στο κέντρο. Καταλαβαίνεις ότι δεν του προσφέρεις κάτι εκείνη την ώρα. Αναγκαστικά φεύγεις και κάνεις κάτι άλλο. Αναπληρώνεις αλλιώς.

Ερ: Βλέπεις και στις συνοικίες, στα στενά του Προφήτη Ηλία για παράδειγμα, αυτοκίνητα από τη Ρουμανία, από  τη Βουλγαρία. Βλέπεις και εκεί να κινούνται οι άνθρωποι.

Απ: Βέβαια κινούνται. Σας είπα ότι και στις γειτονιές έχουν διαταραχθεί οι ισορροπίες. Όταν ζεις σε μια γειτονιά και ξέρεις ότι κινούνται 20 αυτοκίνητα, ξαφνικά αυτά γίνονται 40. Έχω δει στο κέντρο αυτοκίνητα ακόμη και με πινακίδες Δανίας και Σουηδίας. Καταλαβαίνετε το τι κόσμος περνάει από την πόλη μας. Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν είναι το καλύτερο καλοκαίρι, είναι σίγουρα από τα πιο καλά της τελευταίας δεκαετίας.

Ερ: Η υπομονή είναι δύσκολη για τους Έλληνες. Που να κάνουμε υπομονή εμείς οι Έλληνες.

Απ: Είναι δύσκολο αλλά πρέπει. Προχθές είδα ότι ο άλλος πάρκαρε πάνω στη θέση ΑμΕΑ το μηχανάκι του, στη μπλε τη διαγράμμιση. Οι θέσεις πάρκινγκ των ΑΜΕΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις κανονικές γιατί υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες για το πώς θα παρκάρει και το πώς θα κατέβει και πως θα ανέβει στο αυτοκίνητο του το άτομο. Κάποιος δεν μπορούσε να παρκάρει, γιατί είχε βάλει ο άλλος το μηχανάκι του. Ας προσέξουμε κάποια πράγματα.

Προηγούμενο άρθρο

Ο συνοικιακός σύλλογος «Δρόμος του νερού» ευχαρίστησε τους εθελοντές του

Επόμενο άρθρο

Οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες της KavalaExpo 2022