Dark Mode Light Mode

Εκπρόσωποι του 2ου ΕΠΑΛ Καβάλας στην Ισπανία

Στα πλαίσια της συμμετοχής του 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με τίτλο «ACEITE DE OLIVA: NUESTRO PATRIMONIO COMÚN» (ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ) και  κατά το διάστημα 2020-2023, το οποίο πρόγραμμα συντονίζει σχολείο από την Ισπανία και συμμετέχουν ως εταίροι σχολεία από την Ελλάδα (2ο ΕΠΑΛ Καβάλας), την Ιταλία και την Πορτογαλία, όλες χώρες καλλιέργειας ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου, κατά την εβδομάδα 12-18 Μαρτίου 2023 διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε η 7η συνάντηση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις του συντονιστικού σχολείου IES La Besana στο Corral de Almaguer, περιοχή Toledo, της Ισπανίας με τη συμμετοχή 6 μαθητών/τριών από το 2ο ΕΠΑΛ Καβάλας και 3 συνοδών εκπαιδευτικών.

Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της διεθνούς ομάδας στο σχολείο από τους συντονιστές της σύμπραξης, τους μαθητές, τους καθηγητές και το διευθυντή του σχολείου. Στην συνέχεια και μετά την ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των συμμετεχόντων σχολείων  και ενός video στα αγγλικά για την καλλιέργεια, τις παραδόσεις, εκδηλώσεις, πανηγύρια, παροιμίες, γαστρονομία της περιοχής που εδρεύει το Ισπανικό σχολείο σχετικά με το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές συνεργαζόμενοι σε διεθνείς ομάδες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για το ελαιόλαδο: κατασκευή βραχιολιών με κουκούτσια ελιάς και παρασκευής σαπουνιού με τίτλο «Η σαπωνοποιία είναι ένα ταξίδι επιστήμης, μαγείας και δημιουργικότητας».

Παράλληλα κατά τη σύσκεψη των συντονιστών της κάθε αποστολής συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο έργο, η ιστοσελίδα του έργου και το έργο στην πλατφόρμα e-twinning. Η διεθνής ομάδα επισκέφτηκε επίσης, ελαιώνα και ελαιοτριβείο όπου έμαθε λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, το οινοποιείο “Finca de la Estacada”, πολιτιστικά μνημεία στο Aranjuez, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας Μαδρίτη, στην ιστορική πόλη του Τολέδο (UNESCO World Heritage).

Περιπλανήθηκε ακόμη στην Consuegra, την πόλη των πιο διάσημων ανεμόμυλων στην Ισπανία και παραβρέθηκε σε έκθεση γαστρονομίας με εργαστήριο μεσογειακής διατροφής παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων της Ισπανικής κουζίνας όπως ισπανική ομελέτα, “salmorejo”, αφράτο κέικ, μπισκότα αμυγδάλου κλπ. Τέλος, σημαντική και συμβολική δράση της συνάντησης ήταν το φύτεμα ελαιόδεντρου, σε χώρο του σχολείου.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Διακρίσεις για τον ΕΟΣ Καβάλας 1933 στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης Βράχου

Επόμενο άρθρο

Ο Ιάπωνας πρέσβης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας