Η περιφερειακή ενότητα Καβάλας και ειδικότερα η γενική διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού – περιβάλλοντος και υποδομών / διεύθυνση τεχνικών έργων κήρυξε έκπτωτο εργολάβο που δεν τήρησε τις προθεσμίες και τις οδηγίες της υπηρεσίας, στη συντήρηση του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου στη Θάσο. Πρόκειται για μια εργολαβία που κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας έπαψε να είναι σε εξέλιξη τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως προβλέπεται, έγινε ειδική πρόσκληση στον ανάδοχο με ημερομηνία 23 Μαΐου. Ωστόσο, ο εργολάβος δε συμμορφώθηκε κι έτσι αποφασίστηκε να κηρυχθεί έκπτωτος. Η εταιρεία που κηρύσσεται έκπτωτη έχει την έδρα της στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κι εκτελεί το έργο «Συντήρηση και λειτουργία εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου νήσου Θάσου».
Κατά την υπηρεσία, ο ανάδοχος δεν άρχισε τις ασφαλτικές εργασίες στις θέσεις Παράδεισος, Κοίνυρα, Ραχώνι, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, όπως συγκεκριμένα αναφέρονταν στη σχετική ειδική πρόσκληση. Επίσης κατά την υπηρεσία, ο ανάδοχος δεν άρχισε τις χωματουργικές εργασίες για την υλοποίηση των επεμβάσεων που περιλαμβάνονται στην εκπονηθείσα έρευνα, στο δρόμο που οδηγεί από τον οικισμό Μικρός Πρίνος μέχρι την ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα.
Πέραν των ανωτέρω, η υπηρεσία εκτιμά ότι η στάση του είναι αρνητική σε κάθε προσπάθεια για συνεργασία, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται κρίσιμα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των οδηγών, τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των τουριστών της νήσου Θάσου. Ενδεικτικό της καταστάσεως, βάσει των όσων αναφέρει η υπηρεσία, είναι ότι οι συγκεκριμένες ασφαλτικές επεμβάσεις ζητήθηκαν επίμονα από αυτήν κατόπιν υποδείξεων του αστυνομικού τμήματος Θάσου.
Ο ανάδοχος ωστόσο δεν επέδειξε καμία διάθεση καλής συνεργασίας και συνεννόησης, παρά μόνο επικοινώνησε με την υπηρεσία ώστε να την ενημερώσει ότι οι ασφαλτικές εργασίες επρόκειτο να αρχίσουν στο τέλος του Μάη και στη συνέχεια ότι επρόκειτο να αρχίσουν στις 10 Ιουνίου. Η υπηρεσία εκτιμά ότι ουσιαστικά το έργο έχει σταματήσει από την 1η Μαρτίου.
Κατά της αποφάσεως με την οποία κηρύσσεται έκπτωτος ο ανάδοχος μπορεί να υποβάλει ένσταση προς το συντονιστή της αποκεντρωμένης διοικήσεως Μακεδονίας – Θράκης. Το βασικό πάντως πρόβλημα της συγκεκριμένης υπόθεσης σχετίζεται με τα οδικά ζητήματα του νησιού τα οποία και παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά το ότι άρχισε πλέον η φετινή τουριστική περίοδος.