Αν ζούσε ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος θα σχολίαζε με τον γνωστό, μοναδικό του τρόπο την έκθεση ζωγραφικής με έργα του στη Μύκονο. Πρώτη φορά θα βρίσκεται εκεί με τη δουλειά του, χάρη στις ενέργειες του γιού του Τάσου. Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Τάσου Ζαχαρόπουλου, έχει την επιμέλεια του γεγονότος:
Ο σεβασμός του ζωγράφου για την τέχνη του, είναι προϋπόθεση για την πηγαία εκείνη ορμή, που λέγεται καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι επίσης εκείνο που ζητάει κανείς σε ένα έργο τέχνης, το οποίο είναι εμφανές όταν υπάρχει. Σαν μια κατάκτηση ζωής που προέρχεται από άνθρωπο ευαίσθητο και ζωντανό. Ένας καλλιτέχνης που ξέρει να νιώθει και να βαθύνει στον άνθρωπο.
Κάθε εκφραστικό μέσο του ζωγράφου Γιάννη Ζαχαρόπουλου, αποδίδει κάθε μορφή, αφού βέβαια την καθυποτάξει στον τρόπο του, με το δικό της αισθητικό άρωμα. Μια ομορφιά που συνδέεται με την μορφή, η οποία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποτελούν το έργο τέχνης, όπως το σχήμα, το χρώμα, τη σύνθεση, τη διάταξη, τη συνάρτηση, την ενότητα, και το ύφος.
Όλες αυτές οι ιδιότητες που έχει ένα έργο τέχνης, μπορούν να το εξυψώσουν και να αποκτήσει διαχρονική αξία. Ο ζωγράφος σκέφτεται με σχήματα και με χρώματα. Το αντικείμενο είναι η ποιητική, σύμφωνα με ένα απόφθεγμα του Μπρακ.
Στη διάρκεια της ζωής του πρόσφερε έργα που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη του συνολικού του έργου. Αν και πολλά έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, η ζωγραφική του στην έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου (Αίθουσα Ματογιάννι) θα κινήσει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού, με το πλήθος και την ποικιλία των θεμάτων των έργων που θα εκτεθούν.
Στιγμιότυπα από το αστικό περιβάλλον, από χώρους διασκέδασης, πορτραίτα σημερινών ανθρώπων, καθώς και πίνακες με μυθολογικό περιεχόμενο, είναι ένα δείγμα ότι ήθελε να είναι πιστός σ΄ αυτό που έβλεπε και διέγειρε τις αισθήσεις του, γιατί πίστευε ότι μπορεί κανείς να έχει επιτυχία, χωρίς απαραιτήτως να κάνει συμβιβασμούς.
Ο τίτλος της έκθεσης «Μέρα και Νύχτα» έχει μία σημειολογική σημασία, καθώς εκφράζει την επιλογή του ζωγράφου να ζωγραφίζει αστικά τοπία με φως της ημέρας και νυχτερινά. Όπως έλεγε και ο ίδιος, η νύχτα της Ελλάδας είναι φωτεινή.
Ο Μπρακ από την άλλη, πάντα τόνιζε ότι το μυστήριο σκάει μαζί με τον ήλιο και το μυστηριώδες συχνά συγχέεται με το σκοτάδι. Είναι το μυστήριο του έργου τέχνης που αναπαράγει το φως και ας απεικονίζει μια νύχτα.
Παρουσιάζεται μία έκθεση με τόσο κατασταλαγμένο το ελληνικό στοιχείο και εκφρασμένο με τόση γνώση των κατακτήσεων και στο διεθνές πεδίο. Διαπιστώνουμε μία βαθύτερη αναζήτηση της ελληνικής κοσμοθεωρίας αλλά συγχρόνως και μία σπουδή του δημιουργού, των πιο σπουδαίων πρωτοποριακών κινημάτων.
Η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου (Αίθουσα Ματογιάννι), η οποία είναι ένα είδος περιοχής, ένα «εν μικρώ μουσείο» που θα υποδέχεται το φιλότεχνο κοινό, στο οποίο τα έργα είναι προορισμένα να ζήσουν εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, επιδιώκει να δημιουργήσει στους επισκέπτες όμορφα συναισθήματα και να συντελέσει στη βελτίωση της καλλιτεχνικής τους αγωγής.
Με αυτή την έκθεση επιδιώκουμε να δείξουμε την προσφορά του ζωγράφου Γιάννη Ζαχαρόπουλου στην τέχνη, ο οποίος συνδέθηκε με τα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα, χωρίς να χάσει τον ελληνικό ρυθμό και χωρίς να απαρνηθεί το διαχρονικό αίτημα της «ελληνικότητας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 19 Αυγούστου 2023 και ώρα 20:00. Η διάρκεια της, θα είναι από τις 18 Αυγούστου 2023 έως τις 28 Αυγούστου 2023. O χώρος θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 20:00 έως τις 24:00.