Συνέντευξη τύπου δόθηκε το πρωί στο δημαρχείο ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα στη δημοτική καπναποθήκη. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική έκθεση ζωγραφικής, είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Φραντζεσκάκη έχοντας απόλυτο δίκιο. Είναι μια έκθεση με έργα πολλών καλλιτεχνών που καταρχήν συγκινεί και ενημερώνει.
Γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία ξύλινα καΐκια πρέπει να καταστραφούν, κάτι που γίνεται σε όλη την Ελλάδα επί σειρά ετών. Το γεγονός παρέμενε άγνωστο έστω κι αν αφορούσε σε καΐκια της ΠΕ Καβάλας. Όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Ελλάδα έχουν ήδη καταστραφεί 12.500 καΐκια έως τώρα και αντικαθίστανται είτε με μεταλλικά είτε με πλαστικά, ενώ εντός του 2018 πρέπει να καταστραφούν επιπλέον 700 καΐκια.
Συχνά το περασμένο καλοκαίρι παρακολουθούσαμε στο καρνάγιο την καταστροφή των καϊκιών. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο στο οποίο έρχεται να αντισταθεί η συγκεκριμένη έκθεση. Είναι μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών υπό τον τίτλο «Ορίζοντας Γεγονότων», μια ομαδική έκθεσή τους με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Η έκθεση ξεκίνησε από την Αθήνα και το δήμο Πειραιά, έρχεται στην Καβάλα ως δεύτερο σταθμό με πρωτοβουλία της Στέγης Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών και φαίνεται ότι θα έχει μέλλον, αφού οι προσκλήσεις καταφθάνουν από όλα τα λιμάνια της χώρας. Τη Στέγη εκπροσώπησε στη συνέντευξη ο πρόεδρος Διαμαντής Σταγγίδης που μετέφερε την ικανοποίηση του συλλόγου για την έλευση της εκθέσεως στην Καβάλα χάρη στη βοήθεια του δήμου. Ο κ. Σταγγίδης χαρακτήρισε το 2018 ως εικαστική χρονιά καθώς είχε στο μυαλό του πολλές εκθέσεις ζωγραφικής που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας.
Στη συνέντευξη μίλησε και η Μαρία Φραντζεσκάκη που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής και έργων τέχνης του ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ με τίτλο “Τα καΐκια που πληγώναμε” που φιλοξενείται στη δημοτική καπναποθήκη, δε μπορεί παρά να συγκινήσει και να προβληματίσει κάθε συμπολίτης μας που γεννήθηκε και μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα. Που τα μάτια του και οι μνήμες του είναι γεμάτα από θαλασσινές εικόνες, κυρίως όμως από τις εικόνες των καϊκιών αραγμένων στην παραλία.
Η μοναδική αυτή έκθεση γεμίζει αναμνήσεις κάθε κάτοικο της πόλης που έχει δει από κοντά το καρνάγιο, τα καλαφατιά και αντιλαμβάνεται το συνεχή αγώνα των καραβομαραγκών όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να δημιουργήσουν και ταυτόχρονα να διασώσουν τη ναυπηγική τέχνη που άνθησε και στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια».