Dark Mode Light Mode

Εκτός αναπτυξιακού νόμου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια- Συνέντευξη Γιάννη Μαρκιανού

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη την Ελλάδα έκαναν έγκαιρα όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Κι όταν το περιεχόμενο του γνωστοποιήθηκε και παρά τις υποσχέσεις που εν τω μεταξύ έλαβαν, διαπίστωσαν ότι αυτό δεν συνέβη. Αναζητούν εδώ και χρόνια κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και δεν βρίσκουν. Κι η ελπίδα να υπάρξει σε άρθρο του νέου αναπτυξιακού, δεν δικαιώθηκε. Στην Πρωινή μίλησε ο κ. Γιάννης Μαρκιανός (φωτογραφία), πρόεδρος των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στην ΑΜΘ.

Η συνέντευξη

Ερ: Κάνατε και σαν ομοσπονδία κάποιες προσπάθειες, κάποιες ενέργειες γνωρίζοντας ότι αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος και θέλοντας να επωφεληθούν του αναπτυξιακού νόμου και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Απέδωσαν αυτές οι προσπάθειες;

Απ: Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακόμη και από τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βρεθούνε πόροι και προγράμματα έτσι ώστε κυρίως να προχωρήσει η αναβάθμιση των μη κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, των μικρών καταλυμάτων. Μεταξύ των οποίων και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το τελευταίο έτος έχουμε συνεχείς επαφές όσον αφορά το αναπτυξιακό νόμο, έχοντας αρκετές συναντήσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Είχαμε καταλήξει και είχαμε διαβεβαιώσεις ότι τα μη κύρια καταλύματα θα ενταχθούν και αυτά για πρώτη φορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Δεν υπήρχαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Τον τελευταίο μήνα και αφού ο νέος νόμος ήρθε σε διαβούλευση, είδαμε λοιπόν ότι απουσιάζουν ακόμη μια φορά τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα. Αυτό πραγματικά μας εξέπληξε και μας προκάλεσε προβληματισμό για το άμεσο μέλλον.

Ερ: Είχατε λάβει υποσχέσεις απ` ότι μας είπατε.

Απ: Ακριβώς υπήρχαν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα ενταχθούν γιατί είναι πραγματικά ανάγκη αφού τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Γιατί ακόμη και όποιο εργαλείο υπάρχει, υπάρχει μαζί με τα κύρια καταλύματα, τα ξενοδοχεία οπότε οι πόροι οι περισσότεροι καταλήγουν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στα ξενοδοχεία και όχι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εδώ και 8 χρόνια όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν αλλά μαζί με άλλες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο ξεκάθαρο για αυτές τις επιχειρήσεις. Μόνο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι είναι τουλάχιστον 40.000 σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες, τα νούμερα όχι σε αριθμούς οικονομικούς αλλά σε αριθμό επιχειρήσεων είναι τεράστια.

Ερ: Θέλει ο κλάδος ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ή έναν αναπτυξιακό νόμο, μόνο για αυτόν.

Απ: Ακριβώς αυτό έτσι ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες γιατί πλέον τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται σιγά-σιγά προβλήματα.

Ερ: Υπάρχει ελπίδα έστω την τελευταία στιγμή να προβλεφθεί για σας κάτι στο νέο  αναπτυξιακό νόμο;

Απ: Το θεωρώ απίθανο. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Για αυτό οι νέες μας προσπάθειες εστιάζονται στο να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο μέσω του ΕΣΠΑ το οποίο θα βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερ: Έχουμε κάποια νέα για το καλοκαίρι; Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του χειμώνα αλλά το δικό σας το μυαλό αλλά και πολλών ακόμη, είναι στον Απρίλιο, στο Μάιο και στο προσεχές καλοκαίρι γενικότερα.

Απ: Τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον και σιγά-σιγά να έχουμε και κάποιες κρατήσεις σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη Ρουμάνικη αγορά. Αυτή είναι ξεκάθαρο ότι θα μας στηρίξει και φέτος το καλοκαίρι καθώς οι πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί από το αεροδρόμιο δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Θεωρούμε ότι και φέτος αυτές οι αγορές θα αποτελέσουν πολύ σημαντικό κομμάτι.

Ερ: Το μυαλό μας να πάει και στην Νυμφαία, να προλάβουμε να μην πάθουμε ούτε τα περσινά, ούτε τα προπέρσινα ως προς τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Απ: Ξεκάθαρα αποτελεί προτεραιότητα. Είναι η πρώτη μας εικόνα και πρέπει να βοηθήσουμε προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθρο

Οδηγίες και συμβουλές για τη στάχτη από το τζάκι και τη λειτουργία συσκευών ενώ δεν είμαστε σπίτι

Επόμενο άρθρο

Περί μαθημάτων, καταλήψεων και μέτρων πρόληψης της πανδημίας- Σχολιάζει η γραμματέας της ΕΛΜΕ Καβάλας καθηγήτρια κ. Ελένη Σακαλή