Η Ελένη Σακαλή είναι γραμματέας της ΕΛΜΕ Ν. Καβάλας. Βρίσκεται στη θέση της από την 1η Σεπτέμβρη, όπως άλλωστε όλοι οι συνάδελφοι της.
Επιμένει σε θέματα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Δηλώνει με ικανοποίηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών έχει εμβολιαστεί.
Η συνέντευξη της Ελένης Σακαλή
Ερ: Τι κατάσταση επικρατεί στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Νομού Καβάλας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων;
Απ: Προετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε. Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε λογικά και τις καθαρίστριες στα σχολεία. Εμείς κάνουμε τις εγγραφές και περιμένουμε τα παιδιά να έρθουν. Η διαφορά της φετινής χρονιάς με την περσινή είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καθηγητών έχει εμβολιαστεί και ίσως ορισμένοι μαθητές. Το ποσοστό των μαθητών δεν το ξέρω εγώ όμως. Επομένως θα λέγαμε ότι στη φετινή χρονιά βαίνουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να παραδεχτούμε ότι ο ιός είναι εδώ. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική. Οι μαθητές νοσούν και μεταδίδουν. Επομένως η απειλή για να κλείσουν ξανά τα τμήματα είναι μεγάλη. Εκτός από την απειλή της υγείας μας, απειλείται πάλι και η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν μπορεί να συμβάλουν στην διαπίστωση του προβλήματος, στον εντοπισμό του προβλήματος αλλά δεν συμβάλουν στην πρόληψη. Η Κυβέρνηση πλέον παρότι γνωρίζει μετά από 1,5 χρόνο εμπειρίας ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων και ο συχνός καθαρισμός των χώρων, μ` έναν εμμονικό τρόπο επιμένει να μην μειώνει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παρατηρήθηκε και συγχώνευση σχολικών μονάδων. Δηλαδή όχι μόνο δεν μειώνεται ο αριθμός αλλά όσο είναι δυνατόν αυξάνεται. Όπως χρειάζονται περισσότεροι γιατροί στα νοσοκομεία και νοσηλευτές περισσότεροι στα νοσοκομεία, πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στην εκπαίδευση των μαθητών, πρέπει να παρουσιαστούν και νέοι αναπληρωτές καθηγητές.
Ερ: Με βάση την εμπειρίας σας και την πραγματικότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια στο νομό Καβάλας, για τι τμήματα μιλάμε; Πόσων μαθητών;
Απ: 25 τουλάχιστον μαθητών. Υπάρχουν βέβαια και τμήματα που είναι από 20 μέχρι και 27. Ο μέσος όρος θα λέγαμε 25 μαθητές ανά τμήμα. Στα μεγάλα σχολεία σίγουρα 25 με 27.
Ερ: Είπατε ότι στην προετοιμασία που άρχισε από την περασμένη Τετάρτη, από την 1η Σεπτέμβρη, κάνετε τις εγγραφές. Τι εννοείτε με αυτό;
Απ: Οι μαθητές οι οποίοι δεν εγγράφτηκαν τον Ιούνιο, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν τώρα για την επόμενη χρονιά. Γίνεται δηλαδή με ηλεκτρονικό τρόπο η εγγραφή αλλά εμείς εδώ πέρα διαπιστώνουμε ότι όντως εγράφησαν ή αν δεν μπορούν να το κάνουν οι γονείς, το κάνουμε εμείς στο σχολείο.
Ερ: Την Παρασκευή είδαμε ένα φορτηγό που πήγαινε στα Γυμνάσια και μοίραζε τα βιβλία απ` ότι καταλάβαμε.
Απ: Τα βιβλία έχουν δοθεί από το καλοκαίρι. Είναι εδώ, περιμένουμε τους μαθητές να τα δώσουμε. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι μήπως κλείσουνε και πάλι τα σχολεία και αναγκαστούμε να μπούμε πάλι στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε στη μάθηση και στη διδασκαλία την προηγούμενη χρονιά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή μετά και την ξεκάθαρη απειλή εναντίον της υγείας μας. Για αυτό επιμένουμε στην μείωση του αριθμού των μαθητών και στη μείωση του αριθμού των μαθητών που μετακινούνται με λεωφορεία, αυτό να μην το ξεχνάμε. Αυτό ήταν επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. πέρσι.
Ερ: Θέλουμε να μας πείτε για ένα πρόβλημα παραδοσιακό και διαχρονικό θα λέγαμε το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν καθηγητές, αν υπάρχουν κενά κτλ.
Απ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή αυτή την εικόνα, μόνο ο κ. Βαγενάς (Διευθυντής Δευτεροβάθμιας) μπορεί να σας τη δώσει και να σας πω γιατί. Οι αιρετοί πλέον δεν εκπροσωπούνται σε υπηρεσιακά συμβούλια. Με απόφαση της κ. Κεραμέως, διορίστηκαν πλέον στη θέση των αιρετών άνθρωποι επιλεγμένοι από την ίδια και από τις διευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω εικόνα με το γίνεται με τα κενά μέσα στο νομό. Αυτό θα φανεί την άλλη εβδομάδα. Μετά από όχληση που έχουμε να κάνουμε ως ΕΛΜΕ στον προϊστάμενο για να πάρουμε τις πληροφορίες που πρέπει. Πάντως εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι κενά δεν έχουμε καλυφθεί ακόμη. Τουλάχιστον στις απομακρυσμένες από την πόλη περιοχές. Το πρόβλημα δηλαδή με τη Θάσο είναι διαχρονικό και υπάρχει φυσικά και φέτος.
Ερ: Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια στην πόλη της Καβάλας που παρακολουθούμε, υπάρχουν ακόμη τα πανό που βάλατε πέρσι για τη μείωση μαθητών ανά τμήμα.
Απ: Μα είναι επίκαιρο, είναι συνεχώς επίκαιρο το θέμα. Είναι το ποιο σημαντικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Πως αλλιώς να λειτουργήσουνε τα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας;
Ερ: Οι καθαρίστριες ελέγχονται αν είναι εμβολιασμένες ή αν έχουν κάνει ράπιντ τεστ κτλ;
Απ: Οι καθαρίστριες δεν έχουν έρθει ακόμη στο σχολείο. Θα ελεγχθούνε προφανώς από τον διευθυντή. Ακόμη δεν έχω τέτοια πληροφορία και τέτοια ενημέρωση. Φαντάζομαι από το διευθυντή. Αυτό θα το ξέρουμε όταν πάρουμε τις οδηγίες.
Οι εκπαιδευτικοί ελέγχονται, τουλάχιστον στο δικό μας το σχολείο όλοι είναι εμβολιασμένοι. Ήρθαν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού. Φαντάζομαι ότι δε θα προχωρήσουμε σε αναστολές και αργίες. Πρώτα απ` όλα γιατί είναι ελάχιστος ο αριθμός των καθηγητών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πάνω από το 90% των εκπαιδευτικών εμβολιάστηκαν. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο η αντίδραση μας θα είναι καθολική. Το θέμα δεν είναι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αυτών που αρνούνται να εμβολιαστούν κακώς κατά την άποψη μου αλλά όλα τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για να λειτουργήσει το σχολείο με ασφάλεια.