Dark Mode Light Mode

Ελένη Σακαλή: Τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται

Με αφορμή την επιστροφή μαθητών – εκπαιδευτικών στα σχολεία, το τέλος των εορταστικών διακοπών, συζητήσαμε την γενικότερη κατάσταση στα Γυμνάσια Λύκεια με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Καβάλας κ. Ελένη Σακαλή. Θέματα και προβλήματα που όπως καταλαβαίνουμε δεν είναι τοπικά. Δεν είναι ειδικά και της Καβάλας μόνο. Είναι μια γενικότερη προβληματική κατάσταση που υπάρχει παντού.

Η συνέντευξη

Ερ: Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και της Δευτεροβάθμιας…

Απ: Επιστρέψαμε την Τετάρτη (8/1). Μπαίνουμε σιγά-σιγά στους ρυθμούς μας. Το διάστημα των μαθημάτων πριν τις γιορτές είναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με το από εδώ και πέρα. Γιατί τότε μπαίνουν όλα τα διαγωνίσματα. Γίνεται η αποτίμηση της εκτίμησης των μαθητών, η οποία ολοκληρώνεται στην παρούσα φάση. Στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου θα δώσουμε και τους πρώτους ελέγχους στους μαθητές. Στις 20 Ιανουαρίου τελειώνει το τετράμηνο.

Ερ: Έγιναν οι ενημερώσεις των γονέων από τους καθηγητές;

Απ: Οι πρώτες ενημερώσεις ήδη έχουν γίνει. Καταρχάς, οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την επίδοση και τη διαγωγή των παιδιών τους. Μπορούν να έρχονται στα σχολεία όποια ώρα θέλουν. Υπάρχουν κάποιες ειδικές ώρες για καθηγητές, οι οποίοι δεν είναι στο ίδιο σχολεία κάθε μέρα για να γίνει η συνάντηση με τους γονείς. Μερικά σχολεία έχουν καθιερώσει και μια απογευματινή ενημέρωση των γονέων. Στο τέλος του μήνα, μαζί με τους ελέγχους, θα γίνει και η δεύτερη ενημέρωση.

Ερ: Είναι νωρίς να σκεφτόμαστε τις εξετάσεις;

Απ: Είναι νωρίς. Βέβαια οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μπαίνουν τώρα στην τελική ευθεία.  Μετά τις διακοπές των εορτών αρχίζουν οι επαναλήψεις,. Γύρω στον Μάρτιο θα ολοκληρώσουμε τα μαθήματα. Για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων συνεχίζουμε κανονικά.

Ερ: Λύθηκαν τα θέματα που είχατε με την αυτοδιοίκηση, μετά και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών;

Απ: Γενικά τα σχολεία υποχρηματοδοτούνται. Αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι διευθυντές δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα του προηγούμενου χρόνου. Προσπαθούν να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι να αναλαμβάνουν προγράμματα Erasmus. Κάθε φορά που γίνεται ένα πρόγραμμα, λαμβάνονται ορισμένα χρήματα από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσα περισσεύουν, τα αξιοποιεί το κάθε σχολείο για τις άλλες ανάγκες του.  Ένας άλλος τρόπος είναι να απευθύνονται σε χορηγούς, που είναι οι γονείς των μαθητών και οι οποίοι βάζουν… το χέρι στην τσέπη. Ο Δήμος δεν έχει χρήματα ούτε για να αλλάξει μια εσωτερική πόρτα! Οπότε ο εκάστοτε διευθυντής πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο χορηγό για μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση μιας απλής αντικατάστασης κτλ. Δε δίνονται χρήματα στους Δήμους… Ως καθηγητές, θα προτάξουμε –και φέτος- στις διεκδικήσεις μας την αύξηση των αποδοχών μας. Είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Δε χρειάζεται να μιλήσουμε για το κύμα ακρίβειας, που μας έχει πλήξει όλους. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις και ήδη θα έχουμε την πρώτη συνάντηση οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στις αρχές Φεβρουαρίου. Εκεί θα οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις μας. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την αύξηση των 12 ευρώ το μήνα. 12 ευρώ θα μας δώσουν στις 1 Απριλίου και το κάνουν θέμα. Αυτή η αύξηση είναι οριζόντια, είναι το ίδιο για όλους και δεν μπορεί να ανατρέψει τη θλιβερή πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε, όχι μόνο εμείς αλλά και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας… Στην πλειονότητα, οι μισθοί των μισθωτών είναι 950 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους καθηγητές. Διεκδικούμε και θέλουμε να υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας με το υπουργείο, με την οποία θα κατοχυρώνεται και η συνεχής, οικονομική μας αναβάθμιση, ανάλογα με τον πληθωρισμό αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Προηγούμενο άρθρο

"Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε συζητήσεις με την Μητρόπολη"

Επόμενο άρθρο

Τον Μάη το συνέδριο των Καβαλιώτικων Μελετών από την Θασιακή Ένωση