Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την Τετάρτη 28 Αυγούστου, συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης νερού στο Δήμο ή αλλιώς το θέμα της λειψυδρίας.
Πρωτοβουλία και ερώτηση της αντιπολίτευσης. Απάντησαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνος. Ο διευθυντής της τεχνικής της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ Άγγελος Λογκάρης και για την άρδευση ο δημοτικός σύμβουλος Ντέμης Κοτσακίδης.
Στην άρδευση υπάρχει θέμα αλλά στο νερό της ύδρευσης μάλλον όχι. Μόνο στη δημοτική κοινότητα της Παλιάς Καβάλας μεταφέρεται σχεδόν καθημερινά νερό, με υδροφόρα.
Σε όλα τα άλλα χωριά και στην Καβάλα, το νερό επαρκεί. Τουλάχιστον ως τώρα. Ο κ. Λογκάρης είπε ότι με την αξιοποίηση και άλλων νέων γεωτρήσεων στην περιοχή επετεύχθη η μεγάλη μείωση των νιτρικών στο νερό του χωριού των Φιλίππων.
Δήλωσε ειδικότερα ότι στις τελευταίες μετρήσεις τα νιτρικά βρέθηκαν στο 15 ενώ το όριο είναι 50. Στο παρελθόν το όριο είχε ξεπεραστεί με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγόρευση της χρήσης του για ανθρώπινη κατανάλωση.
Αυτή μάλιστα είχε μεγάλη χρονική διάρκεια. «Παρακολουθούμε και την καταλληλόλητα του νερού της θάλασσας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η παραλία του Περιγιαλίου, η πιο κοντινή στο βιολογικό, ελέγχεται και εξασφαλίζει Γαλάζια Σημαία» είπε ο κ. Λογκάρης.
«Παρόλα αυτά προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο» κατέληξε ως προς το απαραίτητο νερό της ύδρευσης. Αναφέρθηκε σε εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για την ύδρευση ειδικά της Καβάλας.
Σημειώνουμε ότι από τις πηγές Κεφαλαρίου – στις οποίες ως σήμερα δεν αναφέρθηκε πρόβλημα- ο Δήμος Καβάλας για τις ανάγκες της πόλης, χρησιμοποιεί μόνο το 11% περίπου της συνολικής ποσότητας που υπάρχει.
Σε άλλη ερώτηση για το διαγωνισμό επιλογής αναδόχου για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Δ. Ε. Φιλίππων από το Κεφαλάρι, μίλησε ο κ. Χρόνης. Εξήγησε ότι η διαδικασία σήμερα βρίσκεται στο σημείο ο ιδιώτης – υποψήφιος ανάδοχος που πρόσφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση, να την εξηγήσει αφού θεωρείται μεγάλη για τα δεδομένα του έργου. Ο κ. Χρόνης είπε ότι είτε έτσι, είτε αλλιώς θα υπάρξει σύντομα ο οριστικός ανάδοχος του έργου. Για να αρχίσει να εκτελείται.