Dark Mode Light Mode

Ελληνογερμανικές θεωρίες ,τάχα συνεργασίες που προβάλλονται στη Deutsche Welle

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουπαράνης του γνωστού δικτύου ενημέρωσης Deutsche Welle, προβάλει την πρόσφατη επίσκεψη στην ΑΜΘ του Γερμανού Υφυπουργού κ. Φούχτελ. Επιμένει ότι η Γερμανία έχει ήδη βοηθήσει την Περιφέρεια μας και χρησιμοποιεί παραδείγματα από τις συνεργασίες σε Καβάλα και Θάσο. Ουσιαστικά αυτό που υπάρχει είναι μόνο το σχέδιο αντικατάστασης του φωτισμού του νησιού με λαμπτήρες τύπου Led. Τα λοιπά παραδείγματα του δημοσιογράφου αναφέρονται σε θεωρία ή σε μελλοντικά σχέδια που θα υλοποιηθούν μόνο αν η Ελληνική πλευρά (οι δήμοι Καβάλας και Θάσου) βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το κείμενο του δημοσιογράφου μεταξύ άλλων αναφέρει:

Στην Καβάλα πάλι η ελληνογερμανική συνεργασία αφορά το προσφυγικό πρόβλημα και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ως ένδειξη «έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» χαρακτηρίζει η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα την άμεση οργανωτική βοήθεια που παρείχαν ειδικοί σε θέματα διαχείρισης του προσφυγικού από τον δήμο Νυρεμβέργης και την Ελληνογερμανική Συνέλευση το 2015. Από τη μια μέρα στην άλλη είχαν έρθει στην Καβάλα εκατοντάδες πρόσφυγες. Ενώ το κράτος είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, ο δήμος κατάφερε σε λίγες μέρες με τη βοήθεια των ειδικών από τη Γερμανία να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ένα άλλο σημείο της συνεργασίας αφορά τους Φιλίππους που συγκαταλέγονται από πέρυσι στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βάσει των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Μονάχου μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση των Φιλίππων ως προορισμού θρησκευτικού τουρισμού και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου θρησκευτικού τουρισμού της Γερμανίας.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί δήμοι είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του φωτισμού σε δημόσιους χώρους, δηλαδή η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται τόσο το ενεργειακό κόστος (κατά 60%) όσο και η εκπομπή ρύπων. Πρωτοπόρος δήμος στην Ελλάδα στην εφαρμογή της αντικατάστασης του φωτισμού είναι η Θάσος. Σύμφωνα με το δήμαρχο της Κώστα Χατζηεμμανουήλ ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Η προετοιμασία του σχετικού σχεδίου αλλά και η παροχή συμβουλών στην αναζήτηση δανείων από ευρωπαϊκούς θεσμούς για την υλοποίηση του έργου είναι αποτέλεσμα της τετράχρονης συνεργασίας με τον δήμο του Ρόιτλινγκεν η οποία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Εταίρος του κ. Χατζηεμμανουήλ όλα αυτά τα χρόνια είναι ο πρώην δήμαρχος του Ρόιτλινγκεν Χόλγκερ Ντέμπεκ. Μιλώντας στη Θάσο για αυτή τη συνεργασία ο κ. Ντέμπεκ επιμένει ότι πρόκειται για μια σχέση προς αμοιβαίο όφελος, ότι δηλαδή πρόκειται όντως για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και όχι για μονόπλευρη παροχή της Γερμανίας προς την Ελλάδα. «Μόνο στη Θάσο υπάρχουν δύο παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο», επισημαίνει ο Γερμανός δήμαρχος. Το ένα αφορά τις εμπειρίες του νησιού με τις φωτιές. Και η Γερμανία αντιμετωπίζει πλέον λόγω των κλιματικών αλλαγών το φαινόμενο της ξηρασίας. Μετά από πρωτοβουλία των δύο δήμων το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και το αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο του Ρότενμπουργκ ξεκίνησαν μια συνεργασία που αφορά μέτρα προστασίας όσο και αναγέννησης των δασών που επλήγησαν. Ένα άλλο καλό παράδειγμα που θέλουν να υιοθετήσουν στη Γερμανία είναι ο κινητός μαστογράφος. «Η λύση αυτή λύνει προβλήματα σε απομακρυσμένους οικισμούς στην περιοχή μας», τονίζει ο κ. Ντέμπεκ. Όπως προσθέτει: «ποτέ μια συνεργασία δεν είναι μονόπλευρη, είναι αμφίδρομη.»

Προηγούμενο άρθρο

Εξετάζεται η απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων κατοίκων ακριτικών νομών της χώρας. Μέσα η Θράκη έξω η Καβάλα

Επόμενο άρθρο

Ο Ηλίας Καλανταρίδης πήγε στο έργο του ΤΑΡ και δήλωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο αλλά υπάρχει»