Dark Mode Light Mode

Ελπίδα πρόσληψης νοσηλευτών με… δελτίο παροχής υπηρεσιών

Στη διάρκεια του Καλοκαιριού το Νοσοκομείο Καβάλας φαίνεται ότι θα επωφεληθεί της πρόσφατης νομοθετικής αλλαγής.

Θα μπορεί να καλύψει τα πολλά κενά νοσηλευτών με πρόσληψη προσωπικού μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η κ. Κατερίνα Πετράκη, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, παραδέχεται ότι μια τέτοια σχέση εργασίας δεν την αποδέχονταν κανείς.

Σήμερα που τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι συνδικαλιστικοί φορείς υποχωρούν. Έστω κι αυτή η διαδικασία είναι ευπρόσδεκτη. Εν τω μεταξύ ο τουρισμός αύξησε την κίνηση στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως είναι το νοσοκομείο στις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού;

Απ: Το Καλοκαίρι ξεκίνησε με το διπλασιασμό των ασθενών στο νοσοκομείο. Κατάσταση αναμενόμενη αφού πάντοτε αυτό το φαινόμενο παρατηρείται από τον Μάιο και μετά. Είναι λογικό, είμαστε μια τουριστική περιοχή και τα τελευταία χρόνια ο κόσμος που μας επισκέπτεται είναι περισσότερος. Στο κομμάτι των προσλήψεων δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι αυτήν τη στιγμή. Η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι από τις 24/5 υπάρχει ένα ΦΕΚ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μια εξέλιξη που ναι μεν την αποδεχόμαστε -αναγκαστικά- αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε ότι μας στενοχωρεί πάρα πολύ. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας πολλαπλασιάζονται στα νοσοκομεία. Σίγουρα αυτό θα βοηθήσει όσον αφορά την πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού. Αλλά πραγματικά είναι μια διαδικασία που δεν την περιμέναμε. Να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε και νοσηλευτές με δελτίο παροχής υπηρεσιών! Είναι κάτι που μας στενοχωρεί αφάνταστα.

Ερ: Πόσοι λέτε ότι θα ανταποκριθούν και θα έρθουν να δουλέψουν νοσηλευτές μ’ αυτήν τη σχέση εργασίας στο Νοσοκομείο Καβάλας και πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό;

Απ: Είναι ένα ζήτημα το πόσο γρήγορα. Αυτό έπρεπε να γίνει νωρίτερα και αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται ήδη αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο, με δεδομένο ότι έχει ήδη αυξηθεί ο όγκος εργασίας. Αυτό ψηφίστηκε στις 24/5, ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Θεωρώ ότι θα περάσουν ένα-δυο μήνες ακόμη για να ολοκληρωθεί. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα πάει στα μέσα του Καλοκαιριού η ουσιαστική και χρήσιμη αλλαγή. Ενδεχομένως -κάνω μια εκτίμηση- θα υπάρξουν άτομα να ενδιαφερθούν για το νοσοκομείο μας. Προκειμένου να είναι κάποιος στο σπίτι του και να κάθεται, ίσως επιλέξει να εργαστεί με κάθε τρόπο και να ασκήσει το επάγγελμα  του και όχι κάποιο άλλο. Θα υπάρχει η σχετική μοριοδότηση για μελλοντική χρήση, ακόμη και επικουρική. Σε κάθε περίπτωση το δικό μας νοσοκομείο είναι το πιο αδικημένο. Δεν έχει ανοίξει ο πίνακας των επικουρικών, δεν έχει διοικητικό συμβούλιο, δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Καμία μέσα στο χρόνο, ούτε καν επικουρικού προσωπικού. Αυτές (με δελτίο παροχής υπηρεσιών) θα είναι οι πρώτες. Ο τρόπος πάντως είναι εντελώς αντεργατικός. Πραγματικά βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Φτάσαμε στο σημείο να το αποδεχόμαστε, γιατί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (το μόνιμο και υφιστάμενο προσωπικό) έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Όσο για τις προσλήψεις ατόμων πλησίον της σύνταξης, όντως τα προγράμματα αυτά βοηθούν και την κοινωνία. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο κάποιος να είναι 60 ετών και να βγει στην αγορά εργασίας. Δεν μπορεί όμως το προσωπικό που προσλαμβάνεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι νοσηλευτικό και παραϊατρικό. Εκεί υπάρχει και μια άλλου είδους ευθύνη. Υπάρχει και ένα άλλο ωράριο πάνω απ’ όλα.

Προηγούμενο άρθρο

Η Γιούλα δεν θα ξαναχαμογελάσει πια…

Επόμενο άρθρο

Μόνο με ταυτότητα η είσοδος στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας