Οι πολίτες μαθαίνουν τα νέα τώρα. Είναι υποχρεωμένοι να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα πυρασφάλειας εφόσον το σπίτι τους βρίσκεται σε απόσταση κοντινή σε δασική έκταση. Μικρότερη των 300 μέτρων.
Η νέα διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1 Μαΐου. Την ευθύνη των ελέγχων την έχει ο κάθε Δήμος. Στην πραγματικότητα αυτά που προβλέπονται δεν είναι δυνατόν να προλάβουν να εφαρμοστούν.
Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση για θέματα πυρασφάλειας που έγινε στο Ζυγό. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά υπήρξε διαμαρτυρία κατοίκων του χωριού, τα σπίτια των οποίων εμπίπτουν στα όσα αναφέρει ο νέος νόμος και υποχρεούνται να λάβουν μέτρα πυρασφάλειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος τα λόγια του Αντιδήμαρχου Αλέξη Γούλα. Ο οποίος ενημερώθηκε , παρακολούθησε τη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης καταλήγοντας σε συμπεράσματα που είναι κοινά.
Η συνέντευξη
Ερ: Μιλήστε μας για τη συνάντηση που έγινε στο Ζυγό το απόγευμα της Τετάρτης (10/4), με θέμα την πυρασφάλεια, την πυροπροστασία. Ο κόσμος διαμαρτύρεται για αυτήν τη νέα διάταξη, την υποχρέωση να λάβει μέτρα προστασίας κοντά στο σπίτι του.
Απ: Είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε πέρσι και φέτος εφαρμόζεται. Ήρθε εσπευσμένα και στους Δήμους αφού εμπλέκονται. Μια διαδικασία, η οποία πραγματικά δεν μπορεί να τηρηθεί γιατί οι χρόνοι είναι ασφυκτικά σύντομοι, όπου ο καθένας θα πρέπει να βρει ένα μηχανικό. Μιλάμε για τη μισή Καβάλα και τα μισά χωριά. Ο ιδιοκτήτης που έχει αυλή και βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν τη ζώνη των 300 μέτρων από το δάσος, θα πρέπει να βρει ένα μηχανικό. Ο οποίος θα του πει τι πρέπει να κάνει ακριβώς για την πυρασφάλεια. Μόλις τελειώσει με όλες τις διαδικασίες θα πρέπει να πάρει τη βεβαίωση, να τη φέρει στον Δήμο και ο Δήμος θα στείλει ελεγκτές για να δει ότι πραγματικά έγιναν αυτά που ζήτησε ο μηχανικός. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόστιμο. Όλα αυτά είναι αστεία πράγματα. Η ευθύνη από τα χέρια του κεντρικού κράτους, μεταφέρθηκε στους Δήμους, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία βοήθεια υλική, σε προσωπικό, σε τίποτα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι ισχύει. Όταν βγαίνει ένας νόμος δεν μπορούμε να πούμε εμείς ότι δεν ισχύει. Ισχύει ο νόμος. Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) τώρα προσπαθεί να τον αναστείλει, να τον βελτιώσει, να έρθει κάποια διευκρινιστική.
Ερ: Όλα τα κάνει και τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και μετά πάει ο Δήμος να τα ελέγξει;
Απ: Ακριβώς έτσι. Δεν μιλάμε για την κλασσική ετήσια πρόταση της Πυροσβεστικής, που λέει: «καθαρίστε τις αυλές σας». Μιλάμε για κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Θα καθαρίζεις τα χόρτα, θα αλλάζεις τα λούκια αν είναι πλαστικά, θα βάζεις βρύσες στην αυλή και άλλα πολλά πράγματα τα οποία δεν γίνονται από τη μέρα στην άλλη. Χρειάζονται και χρήματα αφού θα μπαίνουν μέσα μηχανικοί, εργασίες, βελτιώσεις.
Ερ: Τι κάνει ο Δήμος; Είναι σε δύσκολη θέση.
Απ: Σαφώς είναι αλλά όπως σας είπα η ΚΕΔΕ αντέδρασε άμεσα σ’ αυτόν το νόμο και πολύ σύντομα θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τη κυβέρνηση.
Ερ: Προσωπικό έχετε για ν’ ασχοληθεί μ’ όλους αυτούς τους ελέγχους;
Απ: Στην Πολιτική Προστασία έχουμε μόνο έναν πολιτικό μηχανικό, ο οποίος όλη τη μέρα ασχολείται με πολλά θέματα. Δεν είναι μόνο η πυροπροστασία, είναι και πολλά άλλα πράγματα, σεισμοί, πλημμύρες και όλες οι κακουχίες…