Dark Mode Light Mode

Εμπιστοσύνη στη θέρμανση με αντλία θερμότητας από το Χάρη Πελαγιάδη

Ο Χάρης Πελαγιάδης είναι μηχανολόγος μηχανικός, ενεργειακός επιθεωρητής και ελεγκτής.

Ιδιοκτήτης της εταιρίας Verteco που έχει την έδρα της στην Καβάλα, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις σύγχρονες λύσεις θέρμανσης και ψύξης. Ειδικεύεται στις αντλίες θερμότητες. Εγκατέστησε πάρα πολλές. Σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους.

Ήταν ο πρώτος συνεργάτης του Δήμου Καβάλας που μελέτησε και εγκατέστησε αντλίες θερμότητας στο κλειστό κολυμβητήριο. Σήμερα που όλα τα θέματα ενέργειας είναι επίκαιρα όσο ποτέ, μίλησε στην Πρωινή σε σχέση με τη θέρμανση τον Χειμώνα που έρχεται. Εμπιστεύεται πάντα τις αντλίες θερμότητας ενώ δίνει και κάποιες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και ειδικότερα ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνέντευξη

Ερ: Για αυτούς που έχουν ήδη αντλία θερμότητας, τι είναι αυτό που έρχεται; Τι θα πληρώνουν το Χειμώνα;

Απ: Ο Χειμώνας που έρχεται πραγματικά θα είναι λίγο ιδιαίτερος και διαφορετικός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια οι αντλίες θερμότητας είναι το πιο οικονομικό μέσο. Το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας αφού ήδη έχουμε πολλές εγκατεστημένες αντλίες. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τις ανεξάρτητες μελέτες του Μετσοβίου Πανεπιστημίου που γίνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Το πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι η αυξημένη τιμή του ρεύματος. Σε σχέση με τις αντλίες που ήδη έχουν εγκατασταθεί και ήδη υπάρχει μια χρονιά με κατανάλωση ρεύματος, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ιδιαίτερα αν οι χρήστες προσαρμόζουν ανάλογα τη λειτουργίας τους και δε γίνεται σπατάλη. Το πρόβλημα θα υπάρχει ενδεχομένως για καινούργιες εγκαταστάσεις. Δε φοβάμαι τις εγκαταστάσεις που γίνονται μέσα από προγράμματα και υπάρχουν και  παράλληλες παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου άρα θερμομονώνεται και το σπίτι οπότε μειώνουμε και την κατανάλωση του κτιρίου αναλογικά. Πρόβλημα ίσως να υπάρχει σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις αντλιών οι οποίες δεν συνδυάζονται με άλλα μέτρα. Οπότε εκεί εάν  έχουμε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, μοιραία  θα υπάρχει  και ανάλογα ή δυσανάλογα μεγάλη αύξηση του ποσού.

Ερ: Ας αλλάζουν οι τιμές, η αντλία θερμότητας ήταν και παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθεί κάποιος στη δουλειά και στο σπίτι. Κυρίως στο σπίτι.

Απ: Ακριβώς αλλά και σε ξενοδοχεία έχουμε εγκαταστήσει πολλές για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Σε κτίρια  τριτογενούς  τομέα. Είναι πραγματικά το πιο οικονομικό μέσο.

Ερ: Αυτή η παράμετρος που βάζει το κράτος, θα βλέπει-λέει- την κατανάλωση και θα πριμοδοτεί τη λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Αυτό ταιριάζει με το σύστημα της αντλίας θερμότητας;

Απ: Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις νέες εγκαταστάσεις. Αν είναι μεμονωμένες εγκαταστάσεις αντλιών χωρίς άλλες παρεμβάσεις ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ερ: Έχετε δουλέψει πολύ τα προγράμματα «Εξοικονομώ». Κάποιος που δεν έκανε καμιά ενέργεια, περνούσαν τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και αδιαφορούσε αλλά τώρα έχει πειστεί ότι είναι μια ευκαιρία. Ή κάποιος που έχασε τα προηγούμενα προγράμματα για διάφορους λόγους, τι να περιμένει από εδώ και πέρα. Θα υπάρχουν καινούρια «Εξοικονομώ»;

Απ: Σίγουρα θα υπάρχουν. Έχουν ανακοινωθεί και «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου. Η συνέχεια του «Εξοικονομώ» για κατοικίες, μάλλον από τις  αρχές  της  επόμενης  χρονιάς. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα προγράμματα όπως αυτό με τα κλιματιστικά, την αντικατάσταση των  κλιματιστικών και των ψυγείων, για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά. Σίγουρα θα υπάρχουν προγράμματα. Να έχουν υπομονή όσοι ενδιαφέρονται. Όσοι σκοπεύουνε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για την κατοικία τους από τώρα να προβλέψουν να είναι τακτοποιημένοι και να μην υπάρχουν τυχόν αυθαιρεσίες. Να είναι έτοιμοι να ενταχθούν.  Για να μπει μια κατοικία στο «Εξοικονομώ» πρέπει να έχει νομιμοποιήσει τυχόν αυθαίρετα και να έχει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Ερ: Έχετε κάποιες οδηγίες να δώσετε γενικότερα για μείωση της κατανάλωσης στο χώρο εργασίας αλλά και στο χώρο κατοικίας; Κάποιες λύσεις έξυπνες να κάνουμε οικονομία;

Απ: Μαγικά δεν υπάρχουν. Το βασικό είναι να μη γίνεται σπατάλη. Ιδιαίτερα στη θέρμανση να προσέξουμε τις ρυθμίσεις. Να είναι συντηρημένος σωστά ο εξοπλισμός, να μη δουλεύει άσκοπα το όποιο μέσο θέρμανσης έχουμε, για να υπάρχει οικονομία. Μια συμβουλή την οποία έχω εφαρμόσει και εγώ, αν υπάρχει δυνατότητα στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα στα  κλιματιστικά, αν δεν τα χρησιμοποιούμε μπορούμε να τα κλείνουμε και από το διακόπτη. Διότι και η κατανάλωση τους, άσχετα αν νομίζουμε ότι είναι μικρή και όταν είναι κλειστά από το θερμοστάτη αλλά στο ρεύμα, είναι σημαντική. Επειδή είναι πολλές ώρες στο ρεύμα, κάτι θα κερδίσουμε. Ότι μπορούμε να κερδίσουμε θα  είναι σημαντικό. Όταν δε δουλεύουν τα κλιματιστικά να τα βγάζουμε από την πρίζα. Δεν παθαίνουν τίποτα αλλά εξοικονομούν.

Προηγούμενο άρθρο

16 σύλλογοι στον Πυθαγόρα που επαναλειτουργεί

Επόμενο άρθρο

Ένας χρόνος με κλειστά τα Πετρέλαια: «Χάθηκαν μισθοί 12 εκ ευρώ!» (συνέντευξη)