Γράφει ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος
Καθώς ο εμβολιασμός COVID-19 εξελίσσεται, πολλά ερωτήματα προκύπτουν για όσους παίρνουν «αραιωτικά» αίματος.
Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το εμβόλιο COVID-19 είναι κατάλληλο για σχεδόν όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το αν έχουν θρομβοφιλία, προηγούμενη θρόμβωση βαθιάς φλέβας ή πνευμονική εμβολή ή βρίσκονται σε αγωγή με αντιαιμοτεπαλιακό ή αντιπηκτικό.
Οι μόνοι λόγοι για να μην βάλει κάποιος το εμβόλιο έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αλλεργίες και όχι με το εάν ένας ασθενής είχε κάποτε θρόμβο ή παίρνει αντιπηκτικό. Γενικά οι ασθενείς που πρόκειται να εμβολιαστούν πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν κανονικά τα αντιθρομβωτικά τους.
Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει είναι μήπως η ενδομυϊκή ένεση με το εμβόλιο προκαλέσει σε αυτούς που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά κάποιο αιμάτωμα στο μυ. Βέβαια παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει σε κάθε ενδομυϊκή ένεση με οποιοδήποτε φάρμακο.
Γιαυτό το λόγο η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή. Επίσης υπάρχει η σύσταση για την άσκηση σταθερής πίεσης στο σημείο της ένεσης, χωρίς τρίψιμο, για 2 έως 5 λεπτά.
Άρα αν παίρνετε αντιπηκτικά και η ένεση με το κοινό αντιγριπικό εμβόλιο ή οποιοδήποτε άλλο ενέσιμο φάρμακο δεν σας προκάλεσε αιμάτωμα, είναι απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο και με το εμβόλιο για COVID-19.
Παρακάτω παραθέτω τις οδηγίες που αφορούν τα διάφορα είδη αντιθρομβωτικών:
AΣΠΙΡΙΝΗ, ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ (PLAVIX και αντίγραφα) και ΤΙΚΑΓΚΡΕΛΟΡΗ (BRILLIQUE) : Ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής.
SINTROM (ΒΑΡΦΑΡΊΝΗ): Εάν χρησιμοποιείτε βαρφαρίνη, συστήνεται να μετρήσετε το INR 2 έως 5 ημέρες πριν από την ένεση. Εάν το INR είναι 3 ή λιγότερο, προχωρήστε στον εμβολιασμό. Εάν είναι πάνω από 3, με την σύσταση του γιατρού σας θα πρέπει εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραλείψετε ή να μειώσετε τις επόμενες δύο δόσεις βαρφαρίνης ή να καθυστερήσετε τον εμβολιασμό μέχρι το INR να βρεθεί εντός θεραπευτικών στόχων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός με INR> 4 καθώς ο κίνδυνος αιματώματος αυξάνει και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι αμφίβολη.
ΧΑΜΗΛΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΗΠΑΡΙΝΗ: Εάν λαμβάνετε ενέσιμα αντιπηκτικά όπως INNOHEP, IVOR, CLEXANE, ARIXTRA κλπ. μπορείτε να εμβολιαστείτε χωρίς πρόβλημα.
ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΑΠΌ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: Όσοι λαμβάνουν Eliquis, Pradaxa, Xarelto μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς πρόβλημα.
Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν δύο είδη αντιθρομβωτικών, πχ ένα αντιπηκτικό και ασπιρίνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν σκόπιμο να παραλειφθεί μια ή δύο δόσεις ενός εκ των δύο (συνήθως της ασπιρίνης ή του PLAVIX).
Με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τους εμβολιασμούς με εμβόλια ASTRA πρέπει να αναφερθεί πως πρόκειται για 37 αναφορές σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ακόμα διερευνώνται.
Δεν πρόκειται για τις κλασσικές κοινές θρομβώσεις που όλοι γνωρίζουμε αλλά οφείλονται σε σπανιότατο ανοσολογικό μηχανισμό, ονομάζονται VIPIT (vaccine-induced prothrombotic immune thrombocytopenia) και έχουν αναφερθεί σε διάστημα 4-20 ημερών από τον εμβολιασμό και μόνο σε αυτό το διάστημα (άρα επεισόδια λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό δεν εμπίπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις).
Παρόμοιο αυτοάνοσο σύνδρομο έχει παρατηρηθεί και μετά την χορήγηση κλασσικής ηπαρίνης (χωρίς κανείς ποτέ να διανοηθεί την απαγόρευση της). Άρα για ένα άτομο με θρομβοφιλία, οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό θρόμβων αίματος ή και εμβολών ΔΕΝ υπάρχουν νέες αντενδείξεις για τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca.
Επίσης ΔΕΝ έχει κάποια σκοπιμότητα και δεν προφυλάσσει από VIPIT η λήψη ασπιρίνης ή άλλων αντιπηκτικών πριν τον εμβολιασμό εκτός εάν ο ασθενής τα λαμβάνει ήδη για κάποιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τα εμβόλια δεν συγκρίνονται με τους τόσο σπάνιους κινδύνους.