Dark Mode Light Mode

Εν αναμονή των έργων που θα κάνει πέριξ του «Ασημακοπούλου» ο Δήμος Καβάλας

Δύο θέματα σχολίασε χθες, μιλώντας στο Ράδιο Πρωινή, ο διοικητής Δημήτρης Ρέμμος της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο «Ασημακοπούλου». Τα έργα που πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας πέριξ της Δομής, υλοποιώντας όσα προβλέπει το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου, αλλά και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο για ορισμένους πρόσφυγες διακόπηκε η σίτιση.

Το δημοσίευμα το διέψευσε καθώς ισχυρίστηκε ότι ναι μεν διακόπηκε βοήθημα του ΔΟΜ αλλά όπως είπε «… όσοι λένε ότι διακόπηκε η σίτιση ας έρθουν να δουν το μεσημέρι το φαγητό που μοιράζουμε».

Οι πρόσφυγες προχθές Δευτέρα ήταν 622, το 90% των οποίων είναι Αφγανοί. Οι 622 πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» είναι αρκετά λιγότεροι από τους 1.000 που είχαν εγκατασταθεί τον Σεπτέμβρη του 2019.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσοι είναι τώρα το φθινόπωρο οι πρόσφυγες στην Καβάλα; Τι προοπτικές υπάρχουν για το χειμώνα;

Απ: Τη Δευτέρα που έγινε καταμέτρηση ήμασταν 622. Έχουμε μειωθεί από τους 1.100 περίπου που ήμασταν. Είμαστε περίπου στους μισούς από το 2019 και το 2020. Το Δεκέμβριο του 2020 ήμασταν 1.050. Είμαστε στο όριο σε αυτό που είπε ο κ. Υπουργός. Νομίζω ότι και ο Δήμος πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα τα δυο έργα που έπρεπε να  κάνει στη Δομή. Είναι τα έργα που αφορούν τη μείωση της χωροταξικής της Δομής και παράλληλα το Υπουργείο περιμένει να γίνει αυτό, ώστε να γίνει και η περίφραξη της Δομής. Να εφαρμόσει το ρυθμιστικό σχέδιο σε μια πρώτη φάση. Το Υπουργείο θα κάνει την καινούρια περίφραξη αλλά περιμένει τα δυο έργα που αναφέρονται στη Δομή τα οποία στην ουσία μειώνουνε σε πρώτη φάση την χωροταξική επιφάνεια της Δομής κα σε δεύτερο χρόνο απ` ότι ξέρω και ξέρει η κοινωνία, έχει πει ο κ. Μηταράκης  ότι θα δώσει τις 600.000 που χρειάζεται η μελέτη του νέου δρόμου για να γίνει που θα περάσει μέσα από το  βόρειο τμήμα του στρατοπέδου.

Ερ: Ποια έργα εννοείται ακριβώς;

Απ: Εννοώ το πεζοδρόμιο (φωτισμός κτλ) ακριβώς μπροστά από την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού είναι το πρώτο έργο και το δεύτερο έργο είναι προς τις σχολές του ΟΑΕΔ όπου θα πάει 3 μέτρα μέσα ο δρόμος και θα γίνει το πεζοδρόμιο για να γίνει προσβάσιμος και εκείνος ο δρόμος για τους πεζούς. Νομίζω ότι έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου για το δρόμο του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Για το άλλο δε ξέρω να σας πω.

Ερ: Αυτά τα έργα που λέτε και κυρίως η περίφραξη δίνουν την εντύπωση και μιας τάσης για μονιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης.

Απ: Δε νομίζω ότι δείχνουνε τάσεις μονιμότητας. Δίνουν στην ουσία αυτό που είχε εξαγγελθεί ότι η Δομή θα γίνει μια Δομή φυλασσόμενη. Φυλασσόμενη Δομή σημαίνει ότι ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος της Δομής.

Ερ: Για να γίνουν πρώτα σημαντικές αλλαγές, πρέπει να προηγηθούν πρώτα τα δύο έργα του Δήμου και μετά να έρθει το Υπουργείο με τα χρήματα για την περίφραξη;

Απ: Σωστό γιατί αλλιώς θα κάνουν τσάμπα έργα. Θα χαλάει ο ένας και θα φτιάχνει ο άλλος. Πρέπει κάποια στιγμή να τα βάλουμε σε μια τάξη. Πρέπει να έχουμε και την σωστή χρήση των πόρων. Το έργο στο βόρειο τμήμα του πρώην στρατοπέδου  θα το κάνει το Υπουργείο και στην ουσία θα ανοίξει και το δρόμο, το δημοτικό δρόμο,  μπροστά από τις κατοικίες και θα δώσει ένα μεγάλο χώρο πάρκινγκ , καθότι γκρεμίζει δυο-τρία κτίρια που υπάρχουν εκεί και το ντουβάρι στο σύνολο του. Μικραίνει το στρατόπεδο, αποδίδεται ένας πολύ μεγάλος χώρος στις εργατικές του Περιγιαλίου μπροστά και μπαίνει αυτός ο έλεγχος που σας λέω για την κλειστή δομή ο οποίος πλησιάζει με την περίφραξη που θα γίνει. Το σχέδιο ασφαλείας το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη από την εταιρεία που έχει αναλάβει νομίζω ότι προβλέπει από την πίσω πλευρά την είσοδο.  Φυλασσόμενη είσοδος και έξοδος.

Ερ: Διαβάζουμε αυτές τις μέρες στον τύπο, ότι η κυβέρνηση με μια τροπολογία έχει στερήσει κατά κάποιο τρόπο τη σίτιση από πρόσφυγες, μετανάστες των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει οριστικά κριθεί. Μάλιστα διαβάζουμε ότι και εδώ στο στρατόπεδο της Καβάλας, υπάρχουν τέτοιοι πρόσφυγες.

Απ: Σωστό. Αυτό είναι αλήθεια. Πάντως δεν έχει στερήσει ακριβώς τη σίτιση. Το σημαντικό είναι το εξής ότι σίτιση και παροχές δικαιούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Εμείς έχουμε περίπου 280 αναγνωριζόμενους με επικουρική προστασία. Λόγω της πολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η πρεσβεία του Αφγανιστάν έχει κλείσει. Επικουρική προστασία σημαίνει ότι κάποιος είναι ασφαλής να επιστρέψει στη χώρα του. Προς το παρόν δίνεται επικουρική προστασία για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρας του, να μπορεί να επιστρέψει. Αυτό τι σημαίνει;

Θα έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι  το προηγούμενο τρίμηνο  στο οποίο υπήρξαν τα προβλήματα αυτά, να είχαν πάει ήδη στην πρεσβεία της χώρας τους το Αφγανιστάν και να έχουν βγάλει διαβατήρια και τα σχετικά έγραφα από εκεί.

Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί γιατί η πρεσβεία ήταν κλειστή λόγω της αλλαγής του καθεστώτος εκεί. Εξακολουθεί να είναι κλειστή. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει Ελληνικά διαβατήρια επικουρικής προστασίας και δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι και σήμερα. Αυτό το διάστημα θα τακτοποιήσουμε και αυτή την εκκρεμότητα. Στους αναγνωρισμένους με όποιο καθεστώς δίνεται η ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ήλιος».

Προηγούμενο άρθρο

Εντυπωσιακή εμφάνιση των νεαρών αθλητών του Παλμού Καβάλας στον Περιφερειακό Αγώνα Τραμπολίνο της Β΄ περιφέρειας

Επόμενο άρθρο

Στις εκδηλώσεις της Θάσου Τοψίδης- Μαρκόπουλος