Κείμενο του Στάθη Χαρπαντίδη
«Το φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο νόστιμο , αλλά και συναρπαστικό, θεατρικό και ιντριγκαδόρικο» Γκραντ Ακατς (Αμερικάνος chef)
Η Μουσθένη : των 647 κατοίκων είναι ένα ειδυλλιακό χωριό στους πρόποδες του Χρυσοφόρου όρους Παγγαίου , σε μαγνητίζει με τα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τις γειτονιές της, τα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια και τις υπέροχες κρήνες που τρέχουν γάργαρα νερά . Λίγο έξω από το χωριό σε μια κατάφυτη έκταση από πλατάνια βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα «Μποστάνι» , ο ιδιοκτήτης της διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο ιδανικά , τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της περιοχής σε συνδυασμό με τη βουνίσια δροσιά του Παγγαίου δημιουργούν ένα υπέροχο αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης. Τον χειμώνα η άνετη σάλα με τα γήινα χρώματα , τα όμορφα φωτιστικά , τα vintage έπιπλα και το τζάκι , προσφέρουν μια ζεστή θαλπωρή στον επισκέπτη και τον προετοιμάζουν να έχει σε ετοιμότητα τα γαστρονομικά του αντανακλαστικά γι’ αυτά που θα δοκιμάσει.
Ο γευστικός καμβάς : Ο σεφ -πατρόν Θανάσης Κονδύλης υπηρετεί με πάθος την ελληνική κουζίνα αναμιγνύοντας επιτυχώς κλασσικές και σύγχρονες τεχνικές .
Η μαγειρική για τον Θανάση είναι η τέχνη της καθημερινής ζωής , είναι το πάθος που έχει να ανακαλύπτει παραδοσιακές συνταγές του τόπου αλλά και τα τοπικά προϊόντα και να τα αξιοποιεί στη κουζίνα του. Δημιουργεί πιάτα με τόλμη , ιδέες και προσεγμένες εκτελέσεις που προσφέρουν αληθινή νοστιμιά και γευστική αρμονία .
Οι μπριζόλες του , το κοντοσούβλι και το γιαουρτλού κεμπάπ , έχουν βαθιές κρεάτινες γεύσεις και απίθανες αιχμές . Για τους υποψιασμένους πελάτες του ο Θανάσης προσφέρει συναρπαστικές προτάσεις κρεατοφαγίας που συνδέονται από ιδιαίτερες κοπές , Rib eye , tomahawk ,T-bone και μαρμάρινες Wagyu από τον Καβαλιώτη κρεοτέχνη Νίκο Κεχαγιά . Τελευταία ο σεφ -πατρόν σιγοψήνει στη γάστρα τα Σαββατοκύριακα και εμπλουτίζει το μενού με 4 – 5 επιπλέον πιάτα . Κατσικάκι γεμιστό με ρύζι στον ξυλόφουρνο , το ρουστίκ κριθαρότο με μάγουλα και το μελωμένο κους κους με ψαρονέφρι , σάλτσα ψητού και κρέμα μετσοβόνε . Στα best seller ανήκει το ossobuco , μια εξαίσια συνταγή από την περιοχή του Μιλάνου .
Πρόκειται για το μοσχαρίσιο κότσι που μαγειρεύεται σε σάλτσα ντομάτας και κρασιού , βέβαια όλη τη δουλειά την κάνει το μεδούλι που υπάρχει μέσα στο κόκκαλο και που δίνει μια αβίαστη νοστιμιά στο πιάτο . Εδώ ο Θανάσης το σερβίρει μ’ ένα γλυκοφάγωτο ριζότο βουτύρου που το μαγειρεύει με φρέσκο δενδρολίβανο , θυμάρι και δάφνη. Άφησα για το τέλος την αποδομημένη πίτα με γίδα που συνοδεύεται με αφρό σκόρδου και αποξηραμένο πράσο , πιστέψτε με θα εκτροχιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες !!!
Η ποιότητα στο «Μποστάνι» είναι αδιαπραγμάτευτη , η εξυπηρέτηση γρήγορη και το προσωπικό πάντα ευγενικό και με το χαμόγελο στα χείλη . Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει 80 ετικέτες κατά κύριο λόγο από τον Μακεδονικό αμπελώνα , την Κρήτη , την Πελοπόννησο και τη Σαντορίνη , όσο για την τιμολόγηση είναι πολύ λογική.
Tips : Ταβέρνα «Μποστάνι» στη Μουσθένη Παγγαίου , λειτουργεί Πέμπτη – Παρασκευή από το απόγευμα , και Σάββατο – Κυριακή όλη μέρα , τηλ: 25920-93526 (είναι απαραίτητη η κράτηση για το Σαββατοκύριακο).
* Ο σεφ Θανάσης Κονδύλης κέρδισε το «Βραβείο Ελληνικής κουζίνας 2023» του Αθηνοράματος