Πριν από έναν χρόνο ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης στο Δήμο Καβάλας ο Θόδωρος Μουριάδης με τους συνεργάτες του.
Ένα χρόνο μετά ο Λεωνίδας Παππάς σχολιάζει όσα έγιναν κι όσα πρέπει να γίνουν.
Η συνέντευξη
Ερ: Είστε ένα χρόνο στα πράγματα. Κάντε μας ένα απολογισμό, όπως τον είδατε εσείς.
Απ: Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Οι ιδιομορφίες ήταν οι δυο βασικές, το εκλογικό σύστημα και ο τρόπος διοίκησης χωρίς πλειοψηφία, το οποίο ναι μεν δημιουργούσε κάποιες προϋποθέσεις για συνεργασίες αλλά στην πράξη προκάλεσε πολλές δυσκολίες. Η δεύτερη βασική ιδιομορφία που δεν ήταν μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη ζωή μας την ίδια ήταν η πανδημία. Αυτά έκανε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Νομίζω ότι το ζήτημα της πανδημίας και των δυσκολιών στους πολίτες, τουλάχιστον στο κοινωνικό κομμάτι το αντιμετωπίσαμε και με το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και συνολικά ο Δήμος αρκετά αποτελεσματικά όσο λίγοι Δήμοι. Από εκεί και πέρα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα. Ο Δήμαρχος ήταν σε όλες τις γειτονιές και αυτό που εισπράτταμε πέρα από τα παράπονα , τις απαιτήσεις των πολιτών ήταν ότι πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλά χρόνια είχαν να δουν Δήμαρχο και Αντιδημάρχους σε όλες τις γειτονιές. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε κάποια συγκεκριμένα έργα. Νομίζω ότι το βάρος δεν πρέπει να είναι τόσο στον απολογισμό ενός δύσκολου έτους από κάθε άποψη, όσο σε τι σκοπεύει αυτή η διοίκηση για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα είναι και το στίγμα και το πλαίσιο της παρουσίασης, της συνέντευξης τύπου, του μηνύματος εν πάση περίπτωση που θα απευθύνει ο Δήμαρχος τις επόμενες μέρες γι` αυτό το ένα χρόνο. Στο κομμάτι του προγραμματισμού και του σχεδίου θα μου επιτρέψετε να αφήσω την πρωτοβουλία στο Δήμαρχο.
Ερ: Δε συνεργαστήκατε με άλλες παρατάξεις, έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης;
Απ: Δε συνεργαστήκαμε και η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και εμάς. Κάποιος μπορεί να πει ότι εμείς έχουμε την πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο και η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία έδωσε κάποιες αρμοδιότητες τουλάχιστον σε κάποια συλλογικά όργανα, ειδικά στη διοίκηση μπορεί αν θέλετε να απέτρεψε τις συνεργασίες, μπορεί εμάς να μας προβλημάτισε, να μας αποπροσανατόλισε. Εν πάσα περιπτώσει και εμείς καθυστερήσαμε να πάρουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες. Όταν αρχίσαμε να τις παίρνουμε βρήκαμε τοίχο, βρήκαμε αντιδράσεις. Εγώ ακόμη και σήμερα λέω ότι η συνεργασία είναι χρήσιμη, ενδεχομένως και επιβεβλημένη για δύο λόγους. Πρώτον αριθμητικά διότι αλλιώς θα είναι δύσκολα τα πράγματα, εκεί που έχουμε μια απλή διαφωνία είτε θεμιτή, είτε αθέμιτη, δεν θα ψηφίζεται κάποιο θέμα. Το βασικότερο όμως είναι μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτό είναι το εκλογικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο πολιτευτήκαμε, με αυτόν τον τρόπο πορευθήκαμε προεκλογικά και ακόμη αν έχουμε που έχουμε, πολλές και σημαντικές διαφορές με τις άλλες παραστάσεις, πρέπει να τις παραμερίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε.
Ερ: Δεν είναι οι διαφορές μόνο είναι και οι φιλοδοξίες. Εγώ που ζω με το όνειρο να γίνω κάποτε Δήμαρχος, όταν ο Μουριάδης γκρεμίζει τον «Αχιλλέα» στεναχωριέμαι. Θέλω τον «Αχιλλέα» να ρημάζει και να είναι εστία μόλυνσης….
Απ: Επειδή μιλάω με πολύ κόσμο εισπράττω το εξής, θεωρώ ότι από αυτό τον τρόπο δηλαδή την άκριτη αντιπαράθεση χωρίς καμία συνεργασία, θα βγουν χαμένοι και οι δυο. Και η διοίκηση και η αντιπολίτευση, πρώτα η πόλη και οι πολίτες. Όποιοι λοιπόν θελήσουν από αυτές τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις να πάνε ένα βήμα παραπάνω αυτό θα το έχουν και θα τους καταλογίζουν δίκαια οι Καβαλιώτες. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που θα πάρουν μια πρωτοβουλία να συνεργαστούν, να βοηθήσουν , όχι να ταυτιστούν με τη διοίκηση θα κερδίσουν από αυτό.
Ερ: Ο λαϊκισμός είναι έξω από την πόρτα μας, καιροφυλακτεί και όποιος συνεργαστεί με τον Μουριάδη θα καταγγελθεί ότι το έκανε για τα λεφτά, για τις θέσεις, για τους δικούς του λόγους . Εύκολος ο λαϊκισμός, έξω από την πόρτα μας είναι.
Απ: Να θυμίσουμε και το ρητό που έλεγε και ο Ευάγγελος Αβέρωφ: « το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί, το τρώει ο λύκος». Με αυτούς τους όρους λειτουργούμε στην Ελλάδα όσον αφορά την πολιτική αλλά υπάρχει εδώ μια ιδιαιτερότητα. Αλλιώς είμαστε όλοι υποκριτές. Έχουμε ένα νόμο τον «Κλεισθένη» ασκήσαμε κριτική, είπαμε τα θετικά του και στην πράξη τις ευκαιρίες που δίνει τις αφήσαμε ανεκμετάλλευτες. Σε πολλά από αυτά που λέτε συμφωνώ αλλά μια υπάρχει μια αναγκαιότητα. Εμείς συνεργαστούμε, δε συνεργαστούμε, είμαστε αποφασισμένοι την εντολή που πήραμε να την τηρήσουμε στο ακέραιο. Δεν κοιτάμε την επόμενη μέρα, κοιτάμε να κάνουμε αυτά που πρέπει, που μπορούμε να κάνουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Θέλουνε οι άλλες παρατάξεις να συνεργαστούμε; Θα είναι καλό για όλους μας. Εγώ πιστεύω ότι και για εκείνους θα είναι πολύ καλό. Πρώτα απ` όλα για την πόλη. Από εκεί και πέρα θα φανεί, θα κάνουμε εμείς και άλλες προσπάθειες, θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες , οφείλουμε να το κάνουμε.