Dark Mode Light Mode
Καβαλιώτικο ρεκόρ με 820 εμβόλια σε μια μέρα
Ένας χρόνος γεμάτος PCR τεστ από το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας
34 ασθενείς τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο

Ένας χρόνος γεμάτος PCR τεστ από το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας

Πριν από έναν περίπου χρόνο το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας ξεκινούσε δειλά δειλά τα πρώτα Pcr τεστ στον κορωνοϊό. Η πρωτοβουλία ήταν είδηση αφού τέτοια τεστ έκαναν τότε σε όλη τη χώρα μόνο τα Νοσοκομεία αναφοράς.

Της Καβάλας δεν ήταν.

Κι όμως, η προσπάθεια στηρίχθηκε κι έτσι η διαδικασία οριστικοποιήθηκε. Για τα δεδομένα του πρώτου κύματος, αλλά και στις επόμενες φάσεις της πανδημίας, τα πολλά καθημερινά τεστ ήταν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας. Άσχετα αν δεν φαίνεται και όσοι δεν γνωρίζουν, μπορεί να μην το παραδέχονται.

Στην Πρωινή μίλησε ο επιστημονικά υπεύθυνος του εργαστηρίου – βιολόγος κ. Γιώργος Καραμάνης (φωτογραφία).

Η συνέντευξη

Ερ: Το εργαστήριο αυτό έχει τη δική του ιστορία εν μέσω κορωνοϊού. Πότε ξεκινήσατε να κάνετε μοριακά  τεστ και που φτάσατε;

Απ: Συγκεκριμένα για τον κορωνοϊό ξεκινήσαμε τη δοκιμαστική λειτουργία του εργαστηρίου τον Μάρτιο του 2020 και από τις αρχές Απριλίου αρχίσαμε να δίνουμε επίσημα αποτελέσματα σαν το πρώτο Νοσοκομείου (που δεν ήταν Νοσοκομείο Αναφοράς) στην Ελλάδα. Δηλαδή μόνο Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Ήμασταν  το πρώτο Νοσοκομείο που έδωσε επίσημα αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ.

Ερ: Αυτό είναι μια επιτυχία. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία; Πως κατάφερε το Νοσοκομείο Καβάλας να είναι το πρώτο μη Αναφοράς Νοσοκομείο που όμως έδινε αποτελέσματα;

Απ: Κοιτάξτε ήταν μια ευτυχής συγκυρία όπου κάποιοι -ας πούμε ανασταλτικοί παράγοντες- είχαν κλείσει τον κύκλο τους, τον προηγούμενο χρόνο. Το 2019. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε μας που είμαστε γνώστες αυτής της τεχνολογίας να μπορέσουμε να μπούμε πιο δυναμικά στο χώρο, να δούμε τι ακριβώς γινόταν στον κόσμο εκείνο το διάστημα που ήταν μεγάλη ανάγκη να γίνονται αυτές οι εξετάσεις παγκοσμίως. Είχαμε την τεχνολογία, είχαμε την εμπειρία και τη γνώση και εφαρμόσαμε τα καινούρια πρωτόκολλα που είχε βγάλει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ και φυσικά με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων μέσα από το Νοσοκομείο οι οποίοι μπόρεσαν και μας βοήθησαν για να κάνουμε αυτό το εγχείρημα.

Ερ: Ήταν μια δική σας πρωτοβουλία η οποία δικαιώθηκε και αυτό τεκμηριώνεται από τα νούμερα, από τα τεστ που κάνατε.

Απ: Έχουμε φτάσει περίπου στον αριθμό των 14.500 μοριακών τεστ από τα οποία τα συγκεκριμένα 9.723 αφορούν ασθενείς. Το λέμε αυτό γιατί κάποιοι έχουν επαναλάβει το τεστ, έχουν κάνει πάνω από μια φορά. Μιλάμε κυρίως για το προσωπικό του Νοσοκομείου το οποίο ελέγχεται και επανελέγχεται, ειδικά οι συνάδελφοι που έρχονται πολύ συχνά σε επαφή με κόσμο και ανήκουν στις μονάδες υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα στον κορωνοκλινική και στην μονάδα εντατικής όπως επίσης και στα επείγοντα περιστατικά. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά τα τεστ είναι σαφώς από το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Δηλαδή αυτό που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται όλους τους ασθενείς, εν δυνάμει ύποπτους ή ασθενείς με συμπτώματα. Οι οποίοι είτε θα νοσηλευτούνε, είτε θα φύγουνε με ασφαλείς οδηγίες στο σπίτι τους. Ένας μεγάλος όμως αριθμός από αυτά τα τεστ έγιναν σε ασθενείς που ήρθαν στο Νοσοκομείο γιατί έπρεπε να κάνουνε μια επέμβαση, έπρεπε να κάνουν κάποια χημειοθεραπεία, έπρεπε να κάνουν κάποια άλλη εξέταση. Τότε ήταν απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος πριν από αυτή τα διαδικασία.  Για αυτό δημιουργήθηκε η μονάδα που βρίσκεται έξω από το Νοσοκομείο, η οποία εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό από τους πολίτες της Καβάλας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αυθημερόν ή την επόμενη μέρα να πάρουν ένα αξιόπιστο μοριακό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για την επέμβαση τους. Καταλαβαίνετε ότι αν αυτό στελνόταν κάπου αλλού, γινόταν κάπου αλλού, θα χρειαζόταν δυο μέρες μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα. Θα είχαμε καθυστέρηση και ταλαιπωρία.

Ερ: Μας λέτε ότι θα ταλαιπωρούνταν πολλοί πολίτες αν δεν υπήρχε το εργαστήριο στο Νοσοκομείο.

Απ: Αυτό ακριβώς. Μιλάμε για τους πολίτες της Καβάλας και γενικά του νομού.  Δεχόμαστε από όλο το νομό και από τα κέντρα υγείας, από σημεία διαφορετικά του νομού. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους. Πέρσι τέτοιο καιρό συζητούσαμε για ένα αρχικό προγραμματισμό του εργαστηρίου που ήταν για 15-20 δείγματα την ημέρα. Γιατί ήταν μια καινούρια εξέταση, βλέπαμε το πώς θα αλλάξει η τεχνολογία κτλ. Ήταν πολλές στοχευμένες κινήσεις που κάναμε και εμείς. Φτάσαμε στο σημείο στη μεγαλύτερη κρίση που είχαμε τον Νοέμβριο του 2020 να κάνουμε 120 τεστ την ημέρα. Ο Νοέμβριος ήταν ο μαύρος μήνας. Ήταν ο μήνας όπου κάναμε 2.200 τεστ και είχαμε 652 θετικά!

Ερ: Εσείς κάνατε και ράπιντ τεστ ή έκανε το Νοσοκομείο χωρίς τη δική σας ανάμειξη;

Απ: Τα ράπιντ τεστ μπήκανε στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Εκεί γινόταν τακτικά  και σε μεγάλους αριθμούς. Γινόταν πολλά ράπιντ τεστ τα οποία βασικά είναι διαφορετική τεχνολογία, είναι πιο γρήγορα κτλ. Η τεχνολογία των ράπιντ τεστ είναι διαφορετική από αυτή των μοριακών.

Ερ: Όπως μας λέτε σε αυτό το χρόνο (Απρίλιος του 2020- Απρίλιος του 2021), στο μυαλό σας έρχεται ειδικά ο μαύρος Νοέμβριος όπως προαναφέρατε.

Απ: Τότε το εργαστήριο ζορίστηκε αρκετά. Αυτό έγινε και όταν επεκτάθηκε η δειγματοληψία. Τον Αύγουστο  χρειάστηκε να κάνουμε τεστ και σε όλους όσους επέστρεφαν από άδειες.  Όχι μόνο για το δικό μας Νοσοκομείο αλλά και για όλες τις κλειστές δομές του νομού. Μιλάμε για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα Κέντρα Υγείας.   Εκεί όντως αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τον αριθμό των δειγμάτων. Πραγματικά δεν ξέραμε που ακριβώς να αποθηκεύσουμε τα δείγματα και να τα επεξεργαστούμε. Τον Νοέμβριο ναι μεν είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων ημερησίως και μιλάμε πάντα για μοριακά αλλά και μεγάλο αριθμό θετικών. Φτάσαμε να έχουμε σχεδόν τα μισά της ημέρας να είναι θετικά δείγματα. Το Νοσοκομείο όχι μόνο ήταν πλήρες, είχε φτάσει να είναι υπερπλήρες. Είχε φτάσει πάνω από 150 άτομα να νοσηλεύει όχι μόνο από την Καβάλα αλλά και από άλλους νομούς με μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Το Νοσοκομείο είχε φτάσει στα όρια του.

Ερ: Τώρα εσείς τι επόμενους στόχους βάζετε για το εργαστήριο;

Απ: Κοιτάξτε αυτή η εξέταση σαφώς εννοείται ότι θα μείνει.  Δεν ξέρω αν έχουμε επόμενα κύματα και τι ακριβώς θα γίνει στο μέλλον. Το Νοσοκομείο θα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τέτοια και παρόμοιες καταστάσεις. Ταυτόχρονα όμως προγραμματίζουμε την επέκταση ορισμένων εξετάσεων. Κάποιες εξετάσεις οι οποίες δεν γινότανε στο Νοσοκομείο Καβάλας, μιλάμε πάντα για μοριακές εξετάσεις. Θα εξυπηρετήσουμε το Νοσοκομείο και τους πολίτες της Καβάλας. Επίσης έχουμε μια μεγάλη ανανέωση στο βιοχημικό εργαστήριο. Αυτοματοποιείται ακόμη περισσότερο. Θα έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα για τους ασθενείς του Νοσοκομείου αλλά και για τους εξωτερικούς.

Ερ:  Η αίσθηση σας και η πρόβλεψη σας για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ποια είναι;

Απ: Όταν επεκταθεί ο εμβολιασμός και εμφανιστεί μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό, σαφώς ο ιός αυτός δεν θα έχει τις διαστάσεις που έχει τώρα, αυτή τη στιγμή σε μορφή πανδημίας.  Τότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, όπως γνωρίζαμε.

Προηγούμενο άρθρο

Καβαλιώτικο ρεκόρ με 820 εμβόλια σε μια μέρα

Επόμενο άρθρο

34 ασθενείς τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο