Dark Mode Light Mode

Ένας οδηγός για την αποτελεσματική συντήρηση αποχετευτικών συστημάτων

Η σωστή συντήρηση των αποχετευτικών συστημάτων είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία κάθε κτιρίου, είτε πρόκειται για ένα σπίτι είτε για τον επαγγελματικό σας χώρο. Με τα χρόνια, μπορεί να συσσωρευτούν υπολείμματα στους σωλήνες του δικτύου από φαγητά ή από την συσσώρευση υλικών που δεν αποσυντίθενται εύκολα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις σωληνώσεις.

Μια φραγμένη αποχέτευση, όπως μας ενημέρωσαν και εταιρείες με απεντομώσεις και αποφράξεις στην Αθηνά και στην περιφέρεια, μπορεί να είναι και η αιτία εμφάνισης εντόμων και επιβλαβών τρωκτικών στην κατοικία και στην επιχείρηση. Ειδικά στους χώρους εστίασης, το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο και απαιτείται συνεχόμενη παρέμβαση για την απόφραξη των σωληνώσεων, που μπορεί να βουλώσουν από τις παρακάτω αιτίες.

Όταν τα λίπη και τα έλαια ρίχνονται στους νεροχύτες, μπορούν να κολλήσουν στα εσωτερικά τοιχώματα των σωλήνων, δημιουργώντας ένα κολλώδες στρώμα που εμποδίζει τη ροή του νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κατευθύνονται τα βρώμικα νερά στο κεντρικό δίκτυο της αποχέτευσης και να γυρίζουν πίσω. Επίσης, τα υπολείμματα τροφών μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα στις σωληνώσεις και να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτό, μαζί με τα λίπη, μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση.

Οι τρίχες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα σιφώνια στο μπάνιο, καθώς συσσωρεύονται, μπλέκονται και εμποδίζουν τη ροή του νερού. Παρότι το χαρτί τουαλέτας διαλύεται με το νερό, άλλα χαρτικά που μπορεί να περιέχουν ίνες πλαστικού ή τα υφασμάτινα μωρομάντηλα δεν διαλύονται, και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Πως θα καταλάβετε αν μια αποχέτευση έχει πρόβλημα

  • Εάν παρατηρείτε ότι το νερό αργεί να στραγγίσει από ό,τι είναι συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους σωλήνες.
  • Μπορεί να αναδύονται άσχημες μυρωδιές από την αποχέτευση, που συχνά αποτελεί ένδειξη συσσώρευσης οργανικών υλικών που αποσυντίθενται στους σωλήνες.
  • Όταν το νερό επιστρέφει πίσω από τις αποχετεύσεις, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και θα χρειαστείτε την παρέμβαση επαγγελματία.
  • Αν ακούγεται θόρυβος στους σωλήνες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μερική φραγή από την συσσώρευση υλικών.

Πώς να Αποφύγετε τις Αποφράξεις

  • Η πρόληψη των αποφράξεων είναι πιο εύκολη από τη διαχείριση μιας σοβαρής απόφραξης. Ακολουθούν μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αποφράξεων:
  • Μην ρίχνετε λίπη και έλαια στον νεροχύτη: Μια από τις κύριες αιτίες αποφράξεων στην κουζίνα είναι τα μαγειρικά λίπη. Αντί να τα ρίχνετε στον νεροχύτη, συλλέξτε τα σε ένα δοχείο και απορρίψτε τα στον κάδο απορριμμάτων.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα στις αποχετεύσεις: Τα φίλτρα μπορούν να παγιδεύσουν τα στερεά αντικείμενα, όπως τρίχες και υπολείμματα τροφών, προτού φτάσουν στους σωλήνες.
  • Τακτικός καθαρισμός: Ο τακτικός καθαρισμός των αποχετεύσεων με ζεστό νερό και σόδα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των συσσωρεύσεων.
  • Μην πετάτε χαρτικά και υφάσματα στις τουαλέτες: Πολλά υλικά, όπως χαρτοπετσέτες, μωρομάντηλα και υφάσματα, δεν διαλύονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές φραγές.

Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει φραγή στην αποχέτευση, μπορείτε να προβείτε σε προληπτικές λύσεις για να αποφύγετε μεγαλύτερο πρόβλημα:

  • Ρίξτε ζεστό νερό μαζί με μαγειρική σόδα στην αποχέτευση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διαλυθούν πιο γρήγορα οι λιπαρές ουσίες και να αποσυμφορηθούν οι σωληνώσεις.
  • Το αποφρακτικό σπιράλ σωλήνα είναι ένα εργαλείο που μπορεί να απομακρύνει τρίχες ή άλλα υλικά που έχουν φράξει τον σωλήνα της αποχέτευσης.

Αν θέλετε να μην εμπλακείτε με υδραυλικές δουλειές, μπορείτε να βρείτε στην αγορά προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για τον καθαρισμό αποφράξεων. Όμως, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, παίρνοντας μέτρα ασφαλείας, για να μην έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, γιατί η συχνή χρήση μπορεί να βλάψει τις σωληνώσεις.

Προηγούμενο άρθρο

Αποτελέσματα εκλογών Σωματείου Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Παράσταση «νίκης» στην παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού "Ριζική Αλλαγή" με Επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή! (φωτογραφίες-video)