Dark Mode Light Mode

Ενημέρωσε τις αρχές πριν ανέβεις στο Παγγαίο!

Το περιστατικό είναι πρόσφατο, με ευτυχές τέλος. Οι πρόσκοποι χάθηκαν στο Παγγαίο αλλά απεγκλωβίστηκαν έγκαιρα και χάρη στην κινητοποίηση αρχών και εθελοντών.

Είναι ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή να ακούσουμε αυτούς που γνωρίζουν. Πρέπει, μας λένε, να ανεβαίνουμε ανά μεγάλες ομάδες (και όχι ένα ή δύο άτομα μόνα τους). Κυρίως πριν ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, να ενημερώσουμε τους αρμόδιους για το σχέδιο μας. Όλα αυτά μας τα εξηγεί ο Στέργιος Κεχαγιάς. Είναι ειδικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου

Η συνέντευξη

Ερ: Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Παγγαίου κινητοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (30/7). Τι ακριβώς έγινε;

Απ: Ειδοποιηθήκαμε από την Πυροσβεστική, η οποία είχε κάποιες κλήσεις από ένα σύστημα προσκόπων, ότι μια ομάδα νεαρών προσκόπων, αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Κυρίως μια νεαρή κοπέλα μέλος της ομάδας μάλλον είχε χάσει τις αισθήσεις της, είχε επανέλθει, ένιωσε κάποια ζαλάδα. Αυτή ήταν η πρώτη πληροφόρηση. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα σαν Δήμος και με την ομάδα των εθελοντών που έχουμε οργανώσει εδώ στο Δήμο Παγγαίου. Ανεβήκαμε στον ορεινό όγκο όπου ήδη είχαν κινητοποιηθούνε η Πυροσβεστική και η Αστυνομία. Εντοπίστηκαν οι νεαροί πρόσκοποι οι οποίοι όλοι ήταν σε πολύ  καλή σωματική και ψυχική κατάσταση. Η υγεία τους ήταν μια χαρά εκτός από τη νεαρή η οποία είχε κάποια θέματα υγείας. Σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ ανέβηκε ένα ασθενοφόρο μέχρι το Δασικό Χωριό και στη συνέχεια τα πράγματα πήραν την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρουν.

Ερ: Πως χάθηκαν; Τι καταλάβατε;

Απ: Νομίζω ότι έκαναν μια λάθος επιλογή. Ξεκινήσανε από Νικήσιανη, ανεβήκανε από το μονοπάτι των Μαύρων Νερών το οποίο το φτιάξαμε πέρσι και το συντηρήσαμε εμείς σαν Δήμος Παγγαίου. Είναι εύκολα προσβάσιμο προς την περιοχή των λυόμενων και στη συνέχεια προς το καταφύγιο «Τσιλογεώργης». Διανυκτερεύσανε εκεί και την επόμενη μέρα ξεκινήσανε να κατέβουν και να κάνουν τις δραστηριότητες τους κοντά στη Μεσορόπη. Κάπου εκεί χάσανε το μονοπάτι που οδηγεί στη Μεσορόπη. Μπήκαν σ’ ένα άλλο μονοπάτι το οποίο προφανώς δεν ήταν συντηρημένο σωστά και ουσιαστικά είχε κλείσει απ’ ότι μας είπανε τα ίδια τα παιδιά, μιλώντας μαζί τους. Κάποια στιγμή αντιμετωπίσανε κάποιες δυσκολίες και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπήρχε επικοινωνία, σε αυτό ήμασταν τυχεροί. Υπάρχουν σημεία στο Παγγαίο που δεν είναι δυνατό να υπάρξει επικοινωνία ακόμη και με ασύρματο!  Είχαμε σήμα σε αυτή την περιοχή και αυτό ήταν καλό και για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για το δικό μας το συντονισμό. Επικοινωνήσανε με τους δικούς τους και τους καθησυχάσανε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Στη συνέχεια και αφού έληξε το περιστατικό μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα του Δήμου και της Πυροσβεστικής στη Μεσορόπη, όπου μάλιστα συνέχισαν τις δραστηριότητες τους. Συνέχισαν το πρόγραμμα τους, ήταν όλοι εντάξει με την υγεία τους.

Ερ: Υπάρχει τουρισμός στο Παγγαίο, αυτή την περίοδο; Υπάρχουν περιπατητές και εκδρομείς;

Απ: Το Παγγαίο έχει χαρακτηριστεί ως ο βοτανικός κήπος των Βαλκανίων. Υπάρχουν αντιπροσωπευτικά είδη φυτών, μια πλούσια χλωρίδα και αρκετά πλούσια θα έλεγα και πανίδα. Υπάρχουν βοτανολόγοι, υπάρχουν περιηγητές, υπάρχουν πεζοπόροι. Το βουνό όμως πάντοτε κρύβει εκπλήξεις. Καλό θα είναι οι επισκέπτες πρώτα απ’ όλα να μη κινούνται σε μικρές ομάδες. Το κυριότερο απ’ όλα είναι να ενημερώνουν τις υπηρεσίες. Πριν ξεκινήσουν την πορεία στο βουνό. Πριν δυο χρόνια δυο νεαροί είχαν εγκλωβιστεί σε δύσβατη περιοχή πάνω από τη Νικήσιανη. Ευτυχώς υπήρχαν τα παιδιά της περιοχής εκείνης που ήταν κυνηγοί, ήταν πεζοπόροι, οι οποίοι βοήθησαν και ήταν αυτοί που απεγκλώβισαν τους δυο νεαρούς που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους. Αυτή βέβαια ήταν μια άλλη περίπτωση.

Προηγούμενο άρθρο

Ευαγγελία Δρακονάκη: Θα έχουμε και άλλες παρατάσεις στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη

Επόμενο άρθρο

Δήμος Θάσου: Αύξηση επισκεπτών ως τώρα!