Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε αίθουσα ξενοδοχείου της Καβάλας ένα ενημερωτικό workshop στο πλαίσιο ενός διαφορετικού έργου που αφορά σε αλιείς, υπηρεσίες, θαλασσιές χελώνες και καρχαρίες. Το έργο έχει τίτλο «Συμμαχία για συμβίωση». Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν περιορισμένη. Ειδικά από τον κλάδο των αλιέων αυτοί που ανταποκρίθηκαν ήταν λιγοστοί. Άκουσαν εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων σχετικά με τις ενέργειες των αλιέων εάν στην ψαριά τους εντοπίσουν, μεταξύ όλων των υπολοίπων αλιευμάτων τους, θαλάσσια είδη διαφορετικά από τα αναμενόμενα.
Πρόκειται για τις λεγόμενες «τυχαίες συλλήψεις» που συχνότερες στη θαλάσσια περιοχής της Μεσογείου είναι εκείνες των θαλασσίων χελωνών και των καρχαριοειδών. Για τα θέματα μίλησαν στους λιγοστούς παραβρισκόμενους η Ελεάνα Τουλουπάκη, ο Γιάννης Γιόγος, ο επί σειρά ετών διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Αργύρης Καλλιανιώτης και ο γνωστός συμπολίτης καθηγητής του Δ.Π.Θ. γεωλόγος – ωκεανογράφος Γιώργος Συλαίος.
Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο επιδιώκει να θέσει κανόνες σε μία συμμαχία υπέρ της συνύπαρξης και συμβίωσης των διαφορετικών θαλασσίων ειδών, των επαγγελματιών της θάλασσας και των εμπλεκόμενων με τα θέματα της αλιείας υπηρεσιών.
Ο πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης ήταν ενημερωτικός. Οι αλιείς είναι δύσκολο κοινό κι έτσι δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί. Ελαφρώς διαφορετική ήταν η εικόνα που παρουσίασαν παρόμοιες εκδηλώσεις σε πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Αθήνα, το Ηράκλειο. Η επόμενη εκδήλωση του ίδιους προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μιχανιώνα για τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.
Όλοι οι εισηγητές σημείωσαν στις ομιλίες τους ότι υπάρχουν τρόποι απελευθέρωσης των διαφορετικών θαλασσίων ειδών αν βρεθούν στην ψαριά κάθε αλιέα. Στην ερώτημα για το εάν κυκλοφορούν καρχαριοειδή στις θάλασσές μας, η απάντηση ήταν θετική. Με την υποσημείωση ότι τα συγκεκριμένα είδη δεν είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακίνδυνα.