Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσυ Ρακιτζή μίλησε στην Πρωινή για μια σειρά από θέματα επικαιρότητας.
Πρώτα πρώτα για τις εκδηλώσεις που τελειώνουν σήμερα, κάτι σαν προετοιμασία του συνεδρίου το Σαββατοκύριακο. Στις ενημερωτικές (ως χθες) όλα πήγαν καλά. Σήμερα η εκδήλωση στην παραλία θα είναι μουσική. Μιλά για το συνέδριο. Σχολιάζει την τοπική αύξηση των κρουσμάτων.
Η συνέντευξη
Ερ: Από τη Δευτέρα ξεκίνησε το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκε χθες. Πείτε μας πως πήγαν τα πράγματα.
Απ: Πήγανε πολύ όμορφα. Όπως το είχαμε σκεφτεί οι τρεις σύλλογοι, να οργανώσουμε την εβδομάδα ενημέρωσης πολιτών σε θέματα υγείας. Αφορά προληπτικά θέματα υγείας μιας και η πρόληψη στη χώρα μας είναι πολύ πίσω. Έτσι λοιπόν ο κόσμος ενδιαφέρεται. Βέβαια είναι κάτι πρωτόγνωρο και περιμένουν όλοι τι θα ακούσουν. Τελικώς όμως πάει πολύ καλά, τη Τετάρτη το βράδυ είχε πολύ κόσμο και τα πράγματα κυλούν ευχάριστα μιας και είναι διάλογος μεταξύ των γιατρών και των πολιτών. Γίνεται με ερωτήσεις και απαντήσεις. Δεν είναι καθαρή ομιλία. Οπότε είναι πιο ευχάριστα έτσι και οι γιατροί απαντούν στις ερωτήσεις που γίνονται από το φαρμακευτικό σύλλογο και μετά γίνονται ερωτήσεις από το κοινό. Είναι όμορφες ομιλίες.
Ερ: Η εκδήλωση της Παρασκευής (σήμερα) είναι διαφορετική. Είναι μουσική εκδήλωση με μια ορχήστρα που είναι γιατροί και φαρμακοποιοί.
Απ: Ναι ακριβώς. Η ορχήστρα λέγεται «Άσμα Ασμάτων». Έχουν πάντα ένα ωραίο πρόγραμμα και θα τους ακούσουμε για πρώτη φορά στην πόλη. Είναι η πρώτη τους εμφάνιση στην Καβάλα. Τραγουδάνε σε διάφορα σημεία, σε κέντρα κτλ. Έχουν ετοιμάσει απ` ότι μας έχουν ενημερώσει ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα το οποίο θα κρατήσει και θα είναι πολύ ευχάριστο. Είναι και το κλείσιμο της εβδομάδας και θα δώσουμε ένα τόνο πιο όμορφο.
Ερ: Αυτό το συνέδριο λέγεται Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά τελικά είναι πανελλαδικό;
Απ: Τα συνέδρια πάντοτε ενώνονται από διάφορους συλλόγους ανάλογα με τις αποφάσεις που έχει πάρει ο πανελλήνιος. Έχει καθιερωθεί το Παγκρήτιο, το Πανθεσσαλικό και έχει έτσι καθιερωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια το Μακεδονικό συνέδριο το οποίο διοργανώνουν οι σύλλογοι του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι συμμετέχουνε ως δραστήριοι σύλλογοι, ενεργοί σύλλογοι.
Παίρνει έκταση εννοείται σε όλη την Ελλάδα. Θα έρθουν πολλοί σύνεδροι και εκτός Καβάλας, έχουμε πολλές εγγραφές οπότε θα έχουμε πολύ κόσμο στην πόλη μας. Τα ξενοδοχεία έχουνε γεμίσει.
Ερ: Πέρα από τα συνεδριακά τους έχετε και ένα πρόγραμμα να γνωρίσουν την πόλη, να τους μιλήσετε για την Καβάλα;
Απ: Ήταν μια πρόταση δική μου. Να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της Καβάλας.
Προτείναμε τον κ. Κώστα Παπακοσμά ο οποίος είναι ο καλύτερος ιστορικός μας και γνωρίζει πάρα πολλά. Οπότε έτσι θα γίνει η έναρξη του συνεδρίου, με τον κ. Παπακοσμά. Το συνέδριο αυτό θα τους αφιερώσουμε στους τέσσερεις συναδέλφους που έφυγαν από τη ζωή, έφυγαν από κοντά μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις τους τρεις προηγούμενους μήνες. Είναι η κ. Μαργαρίτα Πουλιούδη που έφυγε από κοντά μας από covid και ήταν από τη Νικήσιανη, είναι η κ. Στέλλα Καφετζοπούλου από τη Νέα Καρυά που έφυγε από καρκίνο, ο κ. Πασχάλης Δημητρακούδης από τη Νικήσιανη που έφυγε κοντά μας από καρκίνο και η κ. Αΐντα Παπαδοπούλου που το περιστατικό έγινε γνωστό σε όλο το πανελλήνιο.
Ερ: Πως βιώνεται αυτό το διάστημα τον κορωνοϊό; Τελειώνει, τελείωσε, επανήλθε; Τι λέτε εσείς;
Απ: Επανήλθε. Τα κρούσματα είναι πολλά. Τα ακούμε όλοι σε πανελλήνιο επίπεδο. 12,5 χιλιάδες είναι πάρα πολλά για αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα. Φανταστείτε ότι ο έλεγχος για ράπιντ τεστ δεν είναι υποχρεωτικός εκτός από κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Αν ήταν περισσότερα τα τεστ θα ήταν και περισσότερα τα κρούσματα. Προσωπικά έχω την εμπειρία όπου το Σάββατο που εφημέρευα βγήκανε 40 θετικά μέσα σε ένα απόγευμα. Καταλαβαίνεται ότι θέλει πολύ προσοχή. Κάποιοι συμπολίτες μας λένε: «Και τι έγινε αν νοσήσουμε», όμως δεν είναι καλό να νοσήσουμε. Όλοι ξέρουμε τις φλεγμονές που δημιουργεί. Δε ξέρουμε πως εξελίσσεται η μετά covid εποχή. Από αυτούς που βρέθηκαν θετικοί στους ελέγχους του Σαββάτου είχαν όλοι κάτι. Είχαν κάποιο σύμπτωμα, πονόλαιμος, καταρροή, λίγος πυρετός. Δυστυχώς είδαμε ότι επανήλθε το χάσιμο της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό τώρα ήταν από τη Δέλτα. Δε ξέρω αν εμφανίστηκε κάποια άλλη μετάλλαξη. Αυτό ξέρουν να το πουν οι λοιμωξιολόγοι. Από το χειμώνα πάντως είχαμε να δούμε να χάνεται η όσφρηση και η γεύση. Επίσης είναι ότι έρχονται σε επαφή με κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες. Είναι δύσκολο και για τους φαρμακοποιούς. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, πρέπει να προσέχουμε και ευτυχώς από τα μέτρα που λαμβάνουμε όλοι μας, ελάχιστοι συνάδελφοι έχουν νοσήσει στα φαρμακεία τους.
(φωτογραφία από την ενημερωτική εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Δέσποινα Ιατρού)