Dark Mode Light Mode

Ενημερωτική συνάντηση για την επένδυση υπόγειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο (φωτογραφίες)

Ενημερωτική συνάντηση ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση υπόγειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο που υλοποιεί η εταιρεία EnEarth, θυγατρική του ομίλου Energean, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας στην αίθουσα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Δρ Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, κ.κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Αργύρης Πατακάκης, Παναγιώτης Αρχοντής, Γιώργος Δαλακούρας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Στέλιος Ιγνατιάδης

Ξεκινώντας την διαδικασία ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους όλων, την Energean για την πρόθεσή της να ενημερώσει την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Καβάλας για το νέο της εγχείρημα, το CCS (Carbon dioxide Capture System – CCS) .

Εισαγωγικά, θέλω να πω ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτή καθώς είναι πρώτον καινοτόμα, με την έννοια ότι δεν έχει προηγούμενο εφαρμογής της ίδιας μεθόδου τουλάχιστον στην χώρα μας και επίσης, η σύλληψη της ιδέας αυτής έρχεται να δώσει μία απάντηση σε αυτό που ορίζουμε, παγκόσμια ως «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και ως κλιματική αλλαγή.

Μία έμπρακτη απάντηση, η οποία εάν εφαρμοσθεί με επιτυχία ίσως μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας αλλά και για τα παιδιά μας. Η φιλοπεριβαλλοντική διάσταση αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας αλλά και η υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτή αποτελούν δύο εγγυήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν, ίσως, μία εξαιρετική προοπτική. Την προοπτική αυτή περιμένουμε να μας αναλύσετε.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω πως η Energean και ο όμιλός της έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Για εμάς, όμως, είναι προτεραιότητα να μην σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας παράλληλα με την νέα δραστηριότητα.

Δεν χρειάζεται να επαναδιατυπώσω πως εάν η χώρα μας συμπεριλαμβάνετε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβάνεται εξαιτίας των κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας. Απαράγραπτη επισήμανσή μας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ανθρώπων που εργάζονται  και της παραγωγικής διαδικασίας.

Και στους δύο αυτούς τομείς η επιχείρησή σας και οι άνθρωποί της έχουν πάρει «άριστα» όλες αυτές τις δεκαετίες. Θέλω να αρκεστώ σε αυτές τις σκέψεις και να σας παρακολουθήσω με ενδιαφέρον. Η Περιφέρεια παραμένει ο κορυφαίος αναπτυξιακός θεσμός της περιοχής και μαζί με όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε αλλά και με την δυναμική και την διάθεση της συνεργασίας που μας χαρακτηρίζει έχουμε διάθεση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην ανάπτυξη της περιοχής μας».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε την Energean που επέλεξε να ενημερώσει με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένο τρόπο την Περιφέρεια και τους φορείς της ΠΕ Καβάλας & της ΠΕ Θάσου για την ενδιαφέρουσα επένδυση που σχεδιάζει.

Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της λειτουργίας της επιχείρησης πετρελαίων στην Καβάλα αναπτυξιακά αλλά και με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Στη συνέχεια η κ. Σοφία Σταματάκη, τ. Καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. παρουσίασε εκτενώς τον τρόπο λειτουργίας του έργου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστής Νικολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου LDK στους Τομείς Περιβάλλοντος και Υδάτων παρουσίασε τις παραμέτρους και το σύνολο των προβλέψεων και των μέτρων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του έργου, που περιλαμβάνονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας του σχετικού φακέλου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, οι εισηγητές καθώς και αρμόδια στελέχη του ομίλου Energean απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Πέραν των εισηγητών, από τον όμιλο Energean παρέστησαν οι κ.κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean και Διευθυντής του συγκροτήματος του Πρίνου, Πασχαλιά Κιομουρτζή, Επικεφαλής του τμήματος Υπεδάφους του Πρίνου, Ευστάθιος Σκαρβελάς, Διευθυντής Εκτέλεσης Γεωτρήσεων, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος για την Ελλάδα, και Αρτέμης Μπαρμπούνης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων για την Ελλάδα.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θ. Μουριάδης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας Πλοίαρχος ΛΣ κ. Αθ. Βρύζας , ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Καβάλας Πυραγός κ. Κυριάκος Μανδρανής. , ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ζ. Μυστακίδης, ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ κ. Γ. Χριστοδουλίδης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και ιτου Τμήματος Χημείας του ΔΠΘ, επίκουρος καθηγήτρια κ. Αθ. Τόλκου, καθώς και τα εμπλεκόμενα υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕ Καβάλας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση Πασχαλίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Μια διαφορετική βόλτα στο κέντρο της Καβάλας... (φωτογραφίες-video)