Dark Mode Light Mode

Ενοχλημένος από την απαξίωση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λάζαρος Ψωμάς αποφάσισε και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.

Παραμένει στο τοπικό συμβούλιο Καβάλας, θα είναι υποψήφιος σε αυτό. Έχει την ιδιότητα από το 2014 και μετά. Στα 5 χρόνια της κ. Τσανάκα και στα 4 του κ. Μουριάδη. Δηλώνει ενοχλημένος από την απαξίωση του τοπικού συμβουλίου τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Η συνέντευξη

Ερ: Τελικά δεχτήκατε την πρόταση του κ. Χρυσανίδη για να είστε υποψήφιος με την παράταξη του στις Δημοτικές εκλογές που έρχονται.

Απ: Έγιναν κάποιες συναντήσεις και κάποιες διαβουλεύσεις. Ευχαριστώ όλους όσους μου κάνανε την πρόταση να πάω στο συνδυασμό τους. Περίμενα να δω τις εξελίξεις, δηλαδή αυτά που ακουγόταν για κάποιους συνδυασμούς που θα ενωθούν κλπ. Στο τέλος τελικά δέχθηκα την πρόταση του κ. Χρυσανίδη και θα είμαι υποψήφιος μαζί του.

Ερ: Γιατί με τον κ. Χρυσανίδη;

Απ: Είχε μια πολύ σπουδαία παρουσία στη διοίκηση του πρώην Δήμου Ελευθερών. Το έργο του συζητιέται ακόμη και σήμερα και το απολαμβάνουν οι δημότες της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλείτσας. Όλων των χωριών. Είναι έμπειρος και μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις στη καθημερινότητα της Καβάλας. Συμπληρώνει αυτά που έχω και εγώ στο μυαλό μου. Αυτοί ήταν οι κύριοι λόγοι που επέλεξα τον κ. Χρυσανίδη, με σεβασμό βέβαια και στους υπόλοιπους υποψηφίους Δημάρχους.  Σίγουρα θέλουν όλοι το καλό της πόλης και του Δήμου και γι’ αυτό αγωνίζονται όλοι τους.

Ερ: Έχεις μεγάλη εμπειρία στο τοπικό συμβούλιο. Σωστά υπάρχει αυτό το τοπικό συμβούλιο; Έχει δικαιώματα; Έχει αρμοδιότητες;

Απ: Θα μπορούσε να είναι πιο καλά τα πράγματα. Να έχει περισσότερες αρμοδιότητες και το έργο του να είναι πιο ουσιαστικό. Η απαξίωση δε βοηθάει το τοπικό συμβούλιο. Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα πράγματα. Π.χ. θα μπορούσε να είχε συμμετοχή στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος. Με την κ. Τσανάκα στην πρώτη μου θητεία το συμβούλιο συμμετείχε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος αλλά στη δεύτερη θητεία μου δε συμμετέχει στο τεχνικό πρόγραμμα.  Δεν καταθέτουμε προτάσεις. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου έχει το ρόλο ενός μικρού Δημάρχου. Ο μικρός Δήμαρχος όμως δεν έχει ούτε γραφείο στο Δημαρχείο. Δεν έχει τρόπους να επικοινωνεί άμεσα με τους δημότες για τα προβλήματα τους.

Ερ: Ως τοπικό συμβούλιο είστε γνωστοί;

Απ: Όχι, δεν είμαστε γνωστοί. Μάλιστα δεν μας ξέρουν ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αν τους ρωτήσετε ποιοι απαρτίζουν το τοπικό συμβούλιο, μάλλον θα ξέρουν ελάχιστους στον αριθμό. Μερικοί μπορεί και κανέναν.

Ερ: Στη θητεία που ολοκληρώνεται, ο κ. Μουριάδης ήρθε να παρακολουθήσει μια συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου;

Απ: Δε θυμάμαι να έχει έρθει σε κανένα συμβούλιο, ήταν βέβαια στη μέση και η πανδημία. Επί Δημαρχίας Τσανάκα, είχε έρθει η κα Δρακονάκη για κάποια θέματα που αφορούσαν το τεχνικό πρόβλημα. Και η κ. Τσανάκα.

Ερ: Σε αυτή τη θητεία ήρθε κάποιος Αντιδήμαρχος να παρακολουθήσει κάποια συνεδρίαση;

Απ: Όχι δεν ήρθε ούτε κάποιος Αντιδήμαρχος. Αυτό είναι δυστυχώς μια απαξίωση. Αυτό βέβαια θέλω να αλλάξει ως μέλος του τοπικού συμβουλίου.

Ερ: Είστε πάντως αγαπημένα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου άσχετα  αν προέρχεστε από διαφορετικές παρατάξεις.

Απ: Αυτό είναι μια επιτυχία της προέδρου μας, Φωτεινής Κόγια. Αυτή ένωσε όλους τους τοπικούς συμβούλους. Δε μας χωρίζει τίποτα. Θέλουμε όλοι το κοινό καλό. Οι περισσότερες αποφάσεις είναι ομόφωνες αν δείτε. Δεν είμαστε απέναντι στον κ. Μουριάδη, παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις. Κοιτάζουμε το καλό της πόλης. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό και αυτό θα πράξουμε και την επόμενη τετραετία αν εκλεγούμε.

Ερ: Με την αλλαγή του νόμου αναβαθμίζεται το τοπικό συμβούλιο ή θα είναι μια από τα ίδια;

Απ: Πιστεύω ότι θα είναι μια από τα ίδια. Ίσως κάποια πράγματα θα είναι στο χέρι του Δημάρχου. Αυτός αν θέλει μπορεί να τα χειρίζεται διαφορετικά. Να μας δώσει αρμοδιότητες, δικαίωμα λόγου. Όπως σας είπα για το παράδειγμα με το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης να γίνουν κάποια μικρά έργα με παρεμβάσεις.  Αυτά όλα είναι στο χέρι και στη σκέψη του Δημάρχου.

Ερ: Δεν είναι εύκολη η απαρτία στις συνεδριάσεις σας ή μήπως το αντίθετο;

Απ: Στην πρώτη μου θητεία ήταν πιο συχνές οι συνεδριάσεις. Στη δεύτερη μου θητεία δεν ήταν τόσο συχνές. Έχουν φύγει κάποια θέματα από την αρμοδιότητα μας, σαν τοπικό συμβούλιο.  Υπάρχουν βέβαια και οι υποχρεώσεις που έχει ο καθένας με τη δουλειά του και συνήθως δεν έχουμε απαρτία.

Ερ: Θα είστε πάλι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος; Πως θα ψηφίζουμε εσάς; Που θα είστε; Θα είναι ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο;

Απ: Θα είμαι πάλι υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους δημοτικούς συμβούλους αλλά στο κάτω μέρος θα υπάρχουν οι υποψήφιοι για το τοπικό συμβούλιο. Δεν μπορεί ο Καβαλιώτης να ψηφίζει στο τοπικό συμβούλιο των Κρηνίδων, ούτε ο κάτοικος των Κρηνίδων στο τοπικό της Καβάλας. Στο τοπικό συμβούλιο της Καβάλας μέχρι δυο σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στους υποψηφίους.

Ερ: Πως βλέπετε την προσπάθεια του κ. Χρυσανίδη σαν ομάδα, σα συνδυασμό;

Απ: Είμαι καινούργιος στο συνδυασμό. Μια πρώτη ματιά που έχω ρίξει είδα ότι υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν. Βέβαια σε όλους τους συνδυασμούς όλοι θέλουν το καλό της πόλης. Ο καθένας στο συνδυασμό του κ. Χρυσανίδη έχει την εμπειρία και ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην πόλη.

Ερ: Ο κόσμος ασχολείται με τις εκλογές;

Απ: Δειλά-δειλά αρχίζει να ασχολείται. Μέχρι τώρα δεν είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Τώρα σιγά-σιγά ρωτάνε οι φίλοι και συνάδελφοι. Αρχίζει το πράγμα και αποκτά ενδιαφέρον.

Προηγούμενο άρθρο

«Φοβόμαστε τους κεραυνούς», παραδέχεται ο Σταύρος Κιβράκης

Επόμενο άρθρο

Το ΔΙΠΑΕ Καβάλας σε μια νέα εποχή διοίκησης