Στις 4 Οκτωβρίου κλειδώνει η λίστα της Κομισιόν.
Δύο στρατηγικής σημασίας επενδυτικά σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας παραμένουν εντός της λίστας των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρώπης.
Ο κατάλογος κλειδώνει… μεθαύριο Παρασκευή στις 4 Οκτωβρίου και όλα δείχνουν ότι η υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας αλλά και το FSRU Αλεξανδρούπολης παραμένουν και στην τέταρτη λίστα της Ευρ. Επιτροπής.
Η υλοποίηση τους συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού των κρατών μελών της Ε.Ε. και ιδίως εκείνων στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ ανοίγουν το δρόμο και για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, η υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας, βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης για την παραχώρηση της και το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει τις σχετικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της.
Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει περί τα τέλη του χρόνου με αρχές του 2020.
Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) της Ελλάδας. Το κοίτασμα βρίσκεται εντός της θάλασσας περί τα 30 χλμ νότια της Καβάλας.
Το ύψος της επένδυσης για την υλοποίηση του έργου είναι 300 – 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν από τον νικητή του διαγωνισμού που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Η χωρητικότητα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου θα είναι 360-720 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (δηλαδή αποθήκη με χωρητικότητα ίση με περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο).
Εκτιμάται ότι η υπόγεια αποθήκη θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με χαμηλό κόστος και θα συνεισφέρει στην αποτροπή ενεργειακών κρίσεων και ανωμαλιών στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς.
Ταυτόχρονα θα ενισχύσει, τόσο τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου όσο και την πτώση των τιμών.
Η υπόγεια αποθήκη θεωρείται έργο συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό των υποδομών LNG (Ρεβυθούσα, FSRU Αλεξανδρούπολης). Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εισαγωγές και την χρήση υποδομών LNG και σε συνδυασμό με τις άλλες υποδομές φυσικού αερίου θα ενισχύσει την προοπτική να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος. Η υπόγεια αποθήκη μπορεί να συνεργαστεί άριστα με τους αγωγούς αερίου (TAP, IGB, EASTMED).
Το FSRU Αλεξανδρούπολης
Το project του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) είναι ένα επενδυτικό έργο ύψους 380 εκ. ευρώ.
Το έργο βρίσκεται σε ώριμη επενδυτική φάση και αναμένεται σύντομα η έναρξη της κατασκευής του.
Το FSRU απαρτίζεται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία και θα βρίσκεται αγκυροβολημένη στο Θρακικό Πέλαγος σε απόσταση 17,6 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεξαμενόπλοιο με χώρους αποθήκευσης LNGδυναμικότητας 150.000 έως 170.000 κυβικών μέτρων. Θα υποδέχεται το υγροποιημένο αέριο από δεξαμενόπλοια μεταφοράς του και στη συνέχεια θα το επαναεριοποιεί. Μέσω ενός αγωγού συνολικού μήκους 28 χλμ., εκ των οποίων τα 24 χλμ θα είναι υποθαλάσσια και τα 4 χλμ. στη στεριά, θα μεταφέρονται ποσότητες 6,1 δις. κ.μ. φυσικού αερίου, ετησίως, στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, στον αγωγό που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το έργο τρέχει η εταιρία Gastrade, όπου μέχρι στιγμής συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η ναυτιλιακή εταιρία συμφερόντων Λιβανού Gaslog, η κρατική βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου BEH και η ΔΕΠΑ. Αναμένεται και η είσοδος αμερικανικής εταιρίας προμήθειας LNG, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Cheniere.
Πηγή :evros24.gr