Εντός των ημερών πρόκειται να κατατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καβάλας η πραγματογνωμοσύνη ειδικών επιστημόνων (κατά πληροφορίες χημικών μηχανικών) σχετικά με την φωτιά στα Πετρέλαια.
Αν και κάποιες φήμες έκαναν λόγο ότι συντάσσεται από αλλοδαπούς πραγματογνώμονες, οι δύο που εξέτασαν την υπόθεση είναι Έλληνες και μάλιστα επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ν. Καβάλας. Η εκτίμηση, το συμπέρασμα τους θα «τρέξει» τη διαδικασία της προανάκρισης μιας και ως τώρα άπαντες φέρονται να περιμένουν το κείμενο τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πραγματογνωμοσύνη θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας. Ίσως και μετά από προθεσμία που ζήτησαν (όπως είχαν δικαίωμα) και έλαβαν.
Οι δύο πραγματογνώμονες εξέτασαν την δεξαμενή ΤΚ661 καθώς βρέθηκαν στο σημείο λίγες μέρες μετά το γνωστό περιστατικό. Όσο δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη, δεν μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες κτλ. Μόνο κάποιες εκτιμήσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν με την πραγματογνωμοσύνη και θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν. Θυμίζουμε ότι ίδια δουλειά κάνει με δικούς της πραγματογνώμονες και η Ενεργειακή.
Η εταιρία και παρά τα συχνά δελτία τύπου της, δεν έχει κάνει ως τώρα καμία ανακοίνωση για το θέμα. Είναι λογικό καθώς και αυτή περιμένει την έρευνα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Σημειώνουμε ότι κάποια «χλιαρά» υπονοούμενα που υπήρξαν εκείνες τις μέρες και δεν απέκλειαν ακόμη και δολιοφθορά, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Δεν προκύπτουν- με τα έως τώρα στοιχεία- από πουθενά. Κατά συνέπεια έχει τη σημασία του το τι προηγήθηκε στην επίμαχη δεξαμενή μιας και η εταιρία έχει εμμέσως πλην σαφώς παραδεχθεί ότι είχαν γίνει εργασίες που τις περιέγραφε ως «εργασίες συντήρησης». Γιατί αλήθεια έγιναν αυτές αν και η μονάδα δεν λειτουργεί καιρό τώρα; Για τον απλό λόγο ότι έπρεπε να γίνουν αφού κάποια προβλήματα στη συγκεκριμένη δεξαμενή είχε εντοπίσει και αναφέρει συγκεκριμένα ο έλεγχος του Υπουργείου. Αυτός που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη.
Περιμένοντας την πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής ας δούμε ή ας θυμηθούμε κάποια από τα δεδομένα της υπόθεσης: Έχουμε να κάνουμε με μια δεξαμενή που έχει προβλήματα και αυτά πρέπει να διορθωθούν από την εταιρία. Η φωτιά εκδηλώνεται το βράδυ του Σαββάτου 9 Απρίλη και οι εργασίες συντήρησης φέρονται να έγιναν ως και την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 8 Απρίλη. Λέγεται ότι ήταν εργασίες αμμοβολής στο καπάκι της δεξαμενής όπου υπήρχαν σκουριές. Άλλοι ωστόσο ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για διαδικασία νεροβολής. Σημείο δεύτερο, τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του εργοστασίου, εσωτερικά και στην είσοδο του. Οι εργαζόμενοι (σήμερα απολυμένοι) είχαν προ πολλού αποχωρήσει κι έτσι στην πύλη βρίσκονταν σε 24ωρη βάρδια προσωπικό της εταιρίας. Κοντά σε αυτό και περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπήρχαν κάμερες; Που; Έγραφαν την ώρα του περιστατικού; Στελέχη της εταιρίας που ανεπίσημα ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι υπήρχε σύστημα παρακολούθησης με κάμερες. Μόνο η εταιρία γνωρίζει αν λειτουργούσε. Το που ήταν οι κάμερες και τι κατέγραψαν. Πάντως λόγω και των ειδικών συνθηκών στα Πετρέλαια είναι αδύνατο να μην υπήρχε και αυτή η παρακολούθηση. Υπήρχαν συστήματα ελέγχου της κατάστασης στην δεξαμενή; Υπήρχε σύστημα προειδοποίησης ώστε να παρέμβει το προσωπικό βάρδιας πριν την εκδήλωση της φωτιάς; Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο. Από το περιστατικό και μετά άδειασε η δεξαμενή ή παραμένει γεμάτη;
Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι ζητήματα που θα «φωτιστούν» από την έρευνα της Πυροσβεστικής. Αναμένεται να παρθούν πολλές καταθέσεις. Κι όπως πάντα, στο τέλος της διαδικασίας ο φάκελος με όλα τα σχετικά έγγραφα θα σταλεί στην Εισαγγελική αρχή. Εκεί θα μελετηθεί ώστε να αποφασιστεί η συνέχεια που θα δοθεί.