Dark Mode Light Mode

Έντουαρντ Σνόουντεν: «Δεν μετανιώνω που έκανα γνωστή την αλήθεια»

Δέκα χρόνια μετά τη φυγή του από τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ και τη σωτηρία που απέκτησε χάρη στο πολιτικό άσυλο που έδωσε η Ρωσία, ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ηνωμένων πολιτειών παραχώρησε ορισμένες συνεντεύξεις σε ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις οποίες επιβεβαιώνει την επιλογή του, τόσο για την αλήθεια, όσο και για αυτή ζωής.

“…Δεν μετανιώνω που έκανα γνωστή την αλήθεια», δήλωσε, αναφερόμενος στην περίπτωση του, όταν έκανε γνωστά έγγραφα, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητα, τα οποία αποκάλυψαν άγνωστες στο παρελθόν λεπτομέρειες σχετικά με την παγκόσμια παρακολούθηση, την οποία διεξήγαγε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και συνενοχής με τις μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Στα έγγραφα, που παραδόθηκαν σε δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, υπήρχαν χιλιάδες άκρως απόρρητα έγγραφα, όπου πιστοποιήθηκε η έκταση της παρακολούθησης, κυρίως παράνομης, από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας-National Security Agency των ΗΠΑ και τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, γράφει ο  Enrico Vigna.

Σε ορισμένες συνεντεύξεις δήλωσε επίσης ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν το 2013 μοιάζουν σαν «παιδικό παιχνίδι» σε σύγκριση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα. Ο Σνόουντεν είναι έκπληκτος από την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό κόσμο. «…Η τεχνολογία έχει αποκτήσει σοβαρή επιρροή και καθοριστική σημασία, αν σκεφτούμε την κατάσταση πριν από δέκα χρόνια και την ικανότητα των σημερινών κυβερνήσεων να καθορίζουν μαζικές σκέψεις και απόψεις…λόγω της συνηθισμένης πλέον χρήσης εμπορικά διαθέσιμων καμερών CCTV, αναγνώρισης προσώπου, τεχνητής νοημοσύνης και παρεμβατικό λογισμικό υποκλοπής spyware όπως το Pegasus, που χρησιμοποιείται εναντίον αντιφρονούντων και δημοσιογράφων….”.

Ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ της NSA και της CIA, κοιτάζοντας πίσω, εξιστόρησε τη φύση των επιλογών του: «…Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μας εξαπατούσε. Αλλά το έκαναν. Είχαμε εμπιστοσύνη πως οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μας εκμεταλλεύονταν. Αλλά το κατάφεραν. Θα ξανασυμβεί γιατί αυτή είναι η φύση της εξουσίας…”.

βρίσκεται εξόριστος στη Ρωσία από το 2013, οι επικριτές του τον καταδικάζουν επειδή ζει στη Ρωσία, αλλά εξήγησε ότι ήταν η μόνη πραγματική επιλογή που είχε στη διάθεσή του, εκτός από την ισόβια κάθειρξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κριτική εναντίον του έχει ενταθεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο Σνόουντεν έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα πέρυσι, δύο χρόνια μετά την αίτηση γι’ αυτήν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πρώην πράκτορας έχει δώσει λιγότερες δημόσιες ομιλίες και έχει αποσυρθεί από τις συνεντεύξεις στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επανέλαβε την επιβεβαίωση της επιλογής του. Για παράδειγμα, βλέπει την ευρεία χρήση της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, crittografia end-to-end- ως μία από τις θετικές συνέπειες των διαρροών δεδομένων που υλοποίησε. όντως οι κύριες εταιρείες τεχνολογίας εξεπλάγησαν από τις αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες η NSA (National Security Agency, όπου ο Σνόουντεν εργάζονταν) παρέδιδε προσωπικά δεδομένα σε τρίτους. Αυτή η αμηχανία μετατράπηκε σε θυμό, όταν περαιτέρω διαρροές αποκάλυψαν ότι η NSA  είχε πρόσβαση σε δεδομένα από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μέσω τρωτότητας-ευπάθειας backdoor.

ο Snowden είπε ότι ήταν το 2013, ενώ εργαζόταν μυστικά για τη CIA, που αποφάσισε να απομακρυνθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και να ενημερώσει τον κόσμο για την αλήθεια. Έτσι αποφάσισε να επικοινωνήσει κρυφά με αρκετούς δημοσιογράφους και να τους παράσχει απόρρητα έγγραφα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, τα οποία απέδειξαν τη μαζική παρακολούθηση που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε εκπροσώπους της ηγεσίας ξένων κρατών και εταιρειών, καθώς και σε απλούς πολίτες, τόσο στο εξωτερικό όσο σε εθνικό επίπεδο.

Το εν λόγω μυστικό πρόγραμμα ονομαζόταν PRISM, το οποίο επιτρέπει στην NSA να βλέπει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να ακούει φωνητικά μηνύματα και άλλα μηνύματα, να βλέπει φωτογραφίες και βίντεο, και να παρακολουθεί τα μεταφερθέντα αρχεία σχεδόν οποιουδήποτε, όλων. Συλλέγοντας όλα τα δεδομένα των χρηστών, από εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Apple, η Yahoo, το Facebook ή το «YouTube.

Στις συνεντεύξεις, είπε ότι αποκαλύπτοντας απόρρητα έγγραφα, ήξερε ότι θα αποχαιρετούσε την κανονική και άνετη ζωή του για πάντα, αλλά το έκανε ούτως ή άλλως γιατί «…δεν μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία του Διαδικτύου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με τη βοήθεια ενός τεράστιου συστήματος παρακολούθησης που αναπτύσσουν κρυφά… οι ενέργειές μου ήταν μια προσπάθεια να  ενημερώσω το κοινό για το τι γίνεται στο όνομά του και για το τι γίνεται εναντίον του προσπαθώντας να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για τη μαζική παρακολούθηση και τη μυστικότητα του έργου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών…».

Ως αποτέλεσμα, παρά την αντίθεση από τις υπηρεσίες πληροφοριών, οι εταιρείες εισήγαγαν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, la crittografia end-to-end, αρκετά χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, το προβλεπόμενο. «…Η κρυπτογραφία από άκρο σε άκρο ήταν ένα όνειρο απραγματοποίητο το 2013, όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία…Ένα τεράστιο μερίδιο της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο μεταδίδονταν ηλεκτρονικά χωρίς κανενός είδους προστασίες. Σήμερα όλα αυτά είναι πλέον ξεπερασμένα…”.

ο Snowden γνωρίζει ότι η τεχνολογική πρόοδος που συνθλίβει την ιδιωτική ζωή σίγουρα δεν έχει σταματήσει. «…Η ιδέα ότι μετά τις αποκαλύψεις του 2013, θα υπήρχαν ουράνια τόξα και μονόκεροι από την επόμενη μέρα δεν είναι ρεαλιστική. Είναι μια συνεχής διαδικασία. Και θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μας, και εκείνη των παιδιών μας και όχι μόνο…”.

ο Edward Snowden είναι σήμερα, μαζί με τον φυλακισμένο Julian Assange, ένας από τους πιο γνωστούς “whistleblowers” (πληροφορητές) στον κόσμο, αλλά και ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγάδες από τη «δικαιοσύνη» των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Γλίτωσε από την απαίσια μοίρα του Ασάνζ μόνο επειδή εκείνη την ημέρα πριν από δέκα χρόνια, του χορηγήθηκε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, μόνιμο άσυλο ένα χρόνο αργότερα και υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας πέρυσι. Στις 4 ιουνίου 2013, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε ποινικές διώξεις εναντίον του Σνόουντεν για «κλοπή κρατικής περιουσίας», «παραβίαση των νόμων περί κατασκοπείας», «μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας» και «σκόπιμη απελευθέρωση πληροφοριών για διαβαθμισμένες επικοινωνίες». Στην πραγματικότητα, αποκάλυψε μόνο τις μυστικές, παράνομες και αντισυνταγματικές επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

ο Snowden αποκάλυψε τα πολυάριθμα προγράμματα παγκόσμιας επιτήρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που διεξάγονται από την NSA, τα οποία σχετίζεται με τη συμμαχία πληροφοριών «Five Eyes» (η Five Eyes είναι μια άτυπη κοινότητα πληροφοριών πέντε αγγλοσαξονικών χωρών, η οποία, εκτός από τις Ηνωμένες

Πολιτείες, περιλαμβάνει τη Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), σε συνεργασία με εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: «…Καθισμένος στο γραφείο μου, θα μπορούσα να είχα κρυφακούσει οποιονδήποτε, εσάς ή τον λογιστή σας, έναν ομοσπονδιακό δικαστή ή ακόμα και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών…”.

Μία από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν ήταν επίσης ο «μαύρος προϋπολογισμός της NSA», καθώς και οι πολυάριθμες επιχειρήσεις, επιτυχημένες ή μη, των 16 κατασκοπευτικών υπηρεσιών που απαρτίζουν την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.

Αποκάλυψε επίσης ότι η NSA πληρώνει ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ για πρόσβαση στο δίκτυο επικοινωνιών τους. Μόνο το 2013, δαπανήθηκε ένα απίστευτο ποσό 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτόν τον σκοπό. Η υπηρεσία αποκτούσε μυστικά πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα μέσω ενός προγράμματος επιτήρησης που ονομαζόταν ή εξακολουθεί να ονομάζεται MUSCULAR.

Σύμφωνα με μια αναφορά της Washington Post, που επικαλείται πληροφορίες που παρέχονται από τον Snowden, 90% των ατόμων που παρακολουθούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες είναι απλοί πολίτες. «…Το μόνο μου κίνητρο ήταν να ενημερώσω το κοινό για το τι γίνεται στο όνομά του και τι γίνεται εναντίον του…”.

Οι ΗΠΑ, αποκάλυψε ο Σνόουντεν, κατασκόπευαν τη Βραζιλία, τη Γαλλία, το Μεξικό, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς και 35 άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Spiegel, έδειξαν ότι η NSA έχει υποκλέψει 122 υψηλόβαθμους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι έχει επίσης σχέδια να επεκτείνει περαιτέρω τις παράνομες δραστηριότητές της για να αυξήσει σημαντικά την κυριαρχία της στο παγκόσμιο δίκτυο και να αποκτήσει δεδομένα «από οποιονδήποτε, πάντα είναι παντού”.

ο Snowden επιβεβαίωσε ξανά ότι η WikiLeaks χρηματοδότησε την απόδραση του. ο Julian Assange είπε ότι ζήτησε από τον τότε πρόξενο, της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, να εκδώσει διαβατήριο για τον Snowden.

Με αυτό το ντοκουμέντο προσγειώθηκε πριν από 10 χρόνια στο αεροδρόμιο Sheremetyevo στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας ότι, παρά τις εξευτελιστικές προσπάθειες των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν ως «ρώσο κατάσκοπο», τα γεγονότα απέδειξαν τον αγώνα του για αλήθεια και δικαιοσύνη, τα έγγραφα δεν δόθηκαν στη Ρωσία, αλλά σε διάσημους δυτικούς και αμερικανούς δημοσιογράφους.

ο Edward Snowden αναφέρθηκε επίσης ειρωνικά στην επικαιρότητα, μετά τα σκάνδαλα που ενέπλεξαν την προεδρία των ΗΠΑ φέτος, αφού το CBS News, επικαλούμενο πηγές, δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη περίπου 10 απόρρητων υλικών διαβαθμισμένων στο γραφείο του σημερινού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία αρχειοθετήθηκαν μαζί με έγγραφα που δεν περιείχαν διαβαθμισμένα δεδομένα. Ο γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Garland διέταξε τον εισαγγελέα της χώρας στη βόρεια περιφέρεια να διερευνήσει την προέλευση των υλικών. «…Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα απόρρητα έγγραφα από πολλούς καταγγέλλοντες-πληροφοριοδότες. Για να έχουμε μια σύγκριση: Το Reality Winner (καταδικάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαρροή πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας – στγ.) καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια για ένα μόνο έγγραφο. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Ντέιβιντ Πετρέους, αυτοί οι τύποι έχουν δεκάδες, εκατοντάδες έγγραφα. Και δεν μπήκαν στη φυλακή…» είπε.

ο Snowden επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακάλυψε τα έγγραφα μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές και δεν δημοσιοποίησε την ιστορία.

Λίγο μετά τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν στη Ρωσία, ο Τζούλιαν Ασάνζ σχολίασε την υπόθεση «Σνόουντεν» ως εξής: «…Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός θα μπορούσαν να τον προστατεύσουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Στη Ρωσία θα είναι για πάντα ασφαλής, εκεί τον σέβονται και δεν θα έχει άλλα προβλήματα. Μην αλλάξεις χώρα. Αυτή ήταν η συμβουλή μου στον Σνόουντεν, αυτό είναι το πιο ασφαλές μέρος για εκείνον…”.

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος    contropiano.org

ιο Sheremetyevo στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας ότι, παρά τις εξευτελιστικές προσπάθειες των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν ως «ρώσο κατάσκοπο», τα γεγονότα απέδειξαν τον 

Προηγούμενο άρθρο

Η νέα σχολική χρονιά: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Επόμενο άρθρο

Οσμάν Καβαλα: «Η απόφαση δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή»