Του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκοπίου
Του Αποστόλου μας Αγίου Παύλου η επέτειος μνήμη που πιο έντονα προβάλλει τη μορφή Του, αποτελεί και πάλιν το κέντρον στη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησιας. Η εορτή, εις την αδιάκοπον ανακύκλωσιν του λειτουρ-γικού χρόνου, γίνεται ανεξάντλητος πηγή πνευματικού ανεφοδιασμού, σταθμός και αφετηρία νέων αγώνων, ευκαιρία αναβαπτισμού εις την λυτρωτικήν αλήθειαν του Ευαγγελίου, εις το φως της διδασκαλίας Εκείνου, του Οποίου απαράμιλλος μιμητής υπήρξεν ο Ουρανοβάμων Απόστολος, κατά την προτροπήν του: «Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού».
Η προσωπικότητα του Αγίου Παύλου ελκύει και συγκινεί. Η αναθεώρηση της αναστροφής του οδηγεί εις την μίμησιν. Δείχνει την πορεία της ψυχής κάθε πιστού δια την επιτυχίαν της μυστικής προσεγγίσεως. Προσδιορίζει τη θέση και τη δράση του χριστιανού στο χώρο της Εκκλησίας και με ευκρίνεια προσδιορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, ως μέλους της κιβωτού της λυτρώσεως και της σωτηρίας. Μέσα στον ευλογημένο τόπο της χριστιανικής κοινότητος αξιολογούνται οι διαπροσωπικές σχέσεις προς τους συνοδοιπορούντες αδελφούς, προς τους συναγωνιζομένους τον καλόν αγώνα δια την στερέωσιν της Ορθοδόξου πίστεως και προς αυτούς ακόμα τους εχθρικά διακείμενους και αντιδρώντες στον επανευαγγελισμό ολοκλήρου της ανθρωπότητος, εις την ενότητα της πίστεως και την κοινωνίαν της αγάπης.
Κάθε αγωνιώσα ψυχή, που εμπνέεται από την προσωπικότητα και το έργον του Απ. Παύλου, αι ψυχαί εκείνων, που αισθάνονται ιδιαιτέρους πνευματικούς δεσμούς μαζί Του, ισχυρότατα και βαθύτατα βιώνουν αυτές τις αλήθειες και τις προσδοκίες. Τα μέλη της Τοπικής Εκκλησίας των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου ανήκουν εις τους ευτυχείς κληρονόμους της παρακαταθήκης της πρώτης επί του ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους αποστολικής Εκκλησίας, επίγονοι εκείνων, που εδέχθηκαν, άκουσαν και εκράτησαν όσα τους παρέδωσε ο Θεοδρόμος Απόστολος. Καλλιεργούν τους δεσμούς, φυλάσσουν την κληρονομιά και ενδιαφέρονται για την εμπέδωση των αρχών και των αληθειών, τις οποίες έσπειρεν ο Φωτιστής μας Απόστολος των Εθνών.
Οι σκέψεις αυτές επίκαιρα προδιαγράφουν τον προσιδιάζοντα τρόπο του εορτασμού. Η ακατάλυτος σχέση και ο αδιάλυτος σύνδεσμος του Αποστόλου με τους Φιλιππησίους μας καλούν και πάλι να προσευχηθούμε εις τον Εσπερινόν, ευλαβικά να λιτανεύσουμε την ιερή Εικόνα Του το βράδυ της παραμονής, και στην Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία για τα «Ελευθέρια» της Πόλεώς μας να ευχαριστήσουμε δοξολογικά τον Άγιο Τριαδικό Θεό για όσα θαυμαστά μας έδωσε. Ιδιαίτερα θυμίζουμε την επιφυλάσσουσα συγκλο-νιστικές λατρευτικές εμπειρίες, ιερή Αγρυπνία στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Α τῶν Φιλίππων, την νύκτα (ώραν 9:30 της Τετάρτης 29ης Ιουνίου). Πλάϊ στην φυλακή, όπου κλεισμένος ο Απόστολος Παύλος με τον συνοδίτη του Απόστολον Σίλα, προσευχόταν και έψαλλαν ύμνους προς τον Θεόν, εμείς αγρυπνώντας, με ευγνωμοσύνη θα ψάλλουμε ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές εκζητούντες τις πρεσβείες του Αποστόλου μας και τη λυτρωτική χάρη του Θεού μας.