Dark Mode Light Mode

ΕΟΣ Καβάλας 1933: Amorgos Cave Expedition 2024 (φωτογραφίες)

2 μέλη της Σπηλαιολογικής Ομάδας του «Ε.Ο.Σ Καβάλας 1933» συμμετείχαν στην σπηλαιοεξερευνητική-επιστημονική αποστολή «Amorgos Cave Expedition 2024», που πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από 30 Σεπτεμβρίου ως  05 Οκτωβρίου 2024.

Η ομάδα της αποστολής “Amorgos Cave Expedition 2024”, αποτελούμενη από ειδικούς στη σπηλαιοεξερεύνηση βαράθρων, καθώς και από επιστήμονες γεωλόγους, σπηλαιολόγους και φυσικούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέτυχε τον στόχο της, να εξερευνήσει και να καταγράψει σπήλαια γνωστά στους κατοίκους του νησιού, αλλά και να εντοπίσει νέες θέσεις σπηλαίων.

Η ομάδα ανακάλυψε, εξερεύνησε, χαρτογράφησε και φωτογράφησε ένα από τα σπήλαια του Αγίου Στεφάνου, αναδεικνύοντάς το, ως το βαθύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με βάθος 132 μέτρα, αποκαλύπτοντας πηγάδια και αίθουσες με εντυπωσιακά πλούσιο και ποικίλο σπηλαιοδιάκοσμο.

Στο νησί καταγράφηκαν 21 σπηλαιομορφές, εκ των οποίων εξερευνήθηκαν και μελετήθηκαν επιστημονικά συνολικά 12, που αναμένεται να φέρουν νέες πληροφορίες στο φως για την πλούσια γεωλογική ιστορία του νησιού.

Ο Αρχηγός της αποστολής και εμπνευστής του εγχειρήματος, σπηλαιολόγος-σπηλαιοεξερευνητής κ. Πρόδρομος Κούλελης δήλωσε ότι, «αν και ο χρόνος των τεσσάρων (4) ημερών στο πεδίο ήταν πολύ μικρός σε σχέση με την έκταση του νησιού και τις συνεχόμενα νέες πληροφορίες που έρχονταν για άλλα σπήλαια, η αποστολή κατάφερε να ολοκληρώσει πλήρως τις έρευνες της», ευχαριστώντας θερμά τον Δήμο της Αμοργού και τους κατοίκους για την υποστήριξη.

Ο Δήμος Αμοργού, ως μεγάλος αρωγός της προσπάθειας απέδειξε, ότι η υλοποίηση και υποστήριξη πρωτοποριακών εγχειρημάτων, προβάλει και προστατεύει την φυσική κληρονομιά και αναδεικνύει την γεωτουριστική αξία του νησιού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της εξερεύνησης, δηλώνοντας «πως θα υπάρξει συνέχεια και ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει με κάθε τρόπο, ώστε η Αμοργός να μπει στο χάρτη μιας νέας εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού με ποιότητα και ασφάλεια, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου, πάντα με σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον».

 

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

"Ξεφορτώθηκε" άχρηστα έπιπλα εντός του περιαστικού δάσους

Επόμενο άρθρο

Ο Τσε όπως τον γνώρισα