Dark Mode Light Mode

Έπαινος του δίκαιου, του σωστού…

REUTERS/ Gonzalo Fuentes

31/08/2024

… όταν ο οικονομικός ελιγμός της Ιταλίας αξίζει το μισό της αποζημίωσης του Έλον Μασκ, που είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από αυτό που κερδίζει ένας υπάλληλος της Tesla σε ένα χρόνο.

του Maurizio Bongioanni (*)

28 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό του τελευταίου ιταλικού οικονομικού ελιγμού ultima manovra finanziaria. Μια πράξη λογιστικής εξισορρόπησης που θα έπρεπε, τουλάχιστον θεωρητικά, να κρατά όρθια την οικονομία ενός ολόκληρου έθνους.

Αλλά γιατί να συμβιβαστούμε με τόσο μέτριους αριθμούς όταν μπορούμε να στοχεύσουμε στον ουρανό, όπως κάνει ο Έλον Μασκ; Η συνέλευση των μετόχων της Tesla, με μια έκρηξη απαράμιλλης γενναιοδωρίας, ενέκρινε τον περασμένο μήνα ha approvato il mese scorso μια αποζημίωση για τον μεγιστάνα 55,8 δισ. δολαρίων.

Ναι, καλά διαβάσατε: δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια. Να πληρωθεί με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης μετοχών, stock option (δικαίωμα αγοράς ή εγγραφής μετοχών εταιρείας σε μια συγκεκριμένη τιμή, με δυνατότητα επαναπώλησής τους για απόκτηση κέρδους κεφαλαίου).

Στις 30 iανουαρίου 2024, το ίδιο μπόνους απορρίφθηκε από το δικαστήριο του Ντέλαγουερ-Delaware: σύμφωνα με τους δικαστές, η έγκριση της αποζημίωσης ήταν βαθιά αλλοιωμένη από την επιρροή που ασκούσε ο επιχειρηματίας στο διοικητικό συμβούλιο. Μετά την έγκριση του μπόνους, οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης την πρόταση μεταφοράς της έδρας της εταιρείας από το Ντέλαγουερ στο Τέξας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια πίεση.

Ας επιστρέψουμε όμως στα μαθηματικά, στους λογαριασμούς. Με μια αποζημίωση αυτού του διαμετρήματος, ο Musk κερδίζει σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές εκείνο που ένας απλός υπάλληλος της Tesla φέρνει στο σπίτι σε ένα χρόνο.

Ένα εκατομμύριο φορές. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να προτείνουμε στους υπαλλήλους της Tesla να ζητήσουν μια μικρή αύξηση, ίσως λίγα σεντ παραπάνω, μόνο και μόνο για να μην φαίνονται πολύ απαιτητικοί.

Και έτσι, ενώ έθνη όπως η Ιταλία προσπαθούν απεγνωσμένα να τα βγάλουν πέρα ​​με τα 28 δισεκατομμύρια του, ο Έλον Μασκ κάθεται αναπαυτικά επάνω σε μια στοίβα χρημάτων ψηλή όσο ένα Space X. Φυσικά, πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα που στοχεύει στ’ αστέρια, κυριολεκτικά.

Μα ίσως, απλώς ίσως, θα πρέπει να σκεφτούμε πόσο σωστό είναι που ένας μόνο άνθρωπος συσσωρεύει τόσο πολύ πλούτο, ενώ εκατομμύρια άλλοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, να φτάσουν στο τέλος του μήνα.

Σε έναν τέλειο κόσμο, ίσως τα 28 δισ. του ιταλικού χρηματοοικονομικού πακέτου και τα 55,8 δισ. της αποζημίωσης του Μασκ να μην είναι καν συγκρίσιμα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ανισότητα όχι μόνο υπάρχει, αλλά και γιορτάζεται.

Και ενώ εμείς οι απλοί θνητοί σπάζουμε το κεφάλι μας για το πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο Μασκ χρησιμοποιεί μέρος του θησαυρού του για να λύσει μερικά προβλήματα εδώ κι εκεί, ίσως αγοράζοντας στον εαυτό του μερικά έθνη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή χρηματοδοτώντας κάποια διαστημική αποστολή για να αποικίσει άλλους πλανήτες, γιατί μόνο ένας φαίνεται δεν του αρκεί.

Mιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος  La Bottega del Barbieri

Προηγούμενο άρθρο

Νέα Λυκειακή χρονιά 2024-2025: Τμήματα και πρόγραμμα λειτουργίας

Επόμενο άρθρο

Ελευθερούπολη: Συμμαθητές συναντήθηκαν ξανά μετά από 40 χρόνια (φωτογραφίες)