Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό, το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2024, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των πεσόντων της πόλης και ύψωσε την ελληνική σημαία μπροστά στο παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).
Προηγήθηκε πομπή στην οδό Κουντουριώτου, στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Καβάλας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων όσων προγόνων αγωνίσθηκαν σθεναρά για την απελευθέρωση της πόλης.
Το ιστορικό της απελευθέρωσης
Στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο, καταλαμβάνει την πόλη.
Ο πλωτάρχης Α.Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο λιμάνι της Καβάλας (στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη), κατευθύνεται στο Διοικητήριο, το παλιό Δικαστήριο και κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, υψώνει την Ελληνική Σημαία.
Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».
Η ελληνική σημαία που αναρτήθηκε σήμερα στο μνημείο πεσόντων είναι χειροποίητη και ανήκε μέχρι πρότινος στην οικογένεια Βασίλη Μαυρομάτη. Κατασκευάστηκε, με μάλλινο ύφασμα, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, λίγα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Καβάλας, και πιθανολογείται ότι είναι η πιο παλιά σημαία της πόλης.
πηγή: Δήμος Καβάλας