Η ανώνυμη εταιρία του δήμου Παγγαίου «Παγγαίο Α.Ε.» κατάφερε μέσω διαδικασίας δημοπράτησης να εκμισθώσει το κάμπινγκ της Τούζλας. Η πρόταση που κατατέθηκε την Πέμπτη εκτός απροόπτου θα γίνει δεκτή κι αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών, ιδιωτική εταιρία της Θεσσαλονίκης θα αξιοποιήσει το κάμπινγκ. Στη διαδικασία της Πέμπτης κατέθεσε προσφορά η τεχνική εταιρία της Θεσσαλονίκης «Αμπατζής – Στομαχόπουλος». Άλλος ενδιαφερόμενος δεν υπήρξε. Η προσφορά αφορά στο ποσό των 35.500 ευρώ ετησίως, κυμαινόμενο 2% ετησίως επί των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης του μισθωτή.
Στόχος των επενδυτών, λαμβάνοντας και τη βοήθεια του δήμου Παγγαίου, είναι να προλάβουν να λειτουργήσουν το κάμπινγκ της Τούζλας το 2017. Στη χειρότερη περίπτωση το κάμπινγκ θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2018. Ικανοποιημένος για την εξέλιξη του διαγωνισμού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρίας «Παγγαίο Α.Ε.» Δημήτρης Κουτούλας.
Όπως μας εξήγησε, οι όροι της διακήρυξης ήταν ιδιαιτέρως αυστηροί προκειμένου οι συμμετέχοντες στη διαδικασία να πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι προδιαγραφές αφορούν σε υψηλή εγγυητική επιστολή, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ωστόσο ο κ. Κουτούλας εκτίμησε ότι ο ανάδοχος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Το κάμπινγκ Τούζλας έκτασης 16,8 στρεμμάτων υφίσταται από την εποχή της κοινότητας Οφρυνίου. Αρχικά το εκμεταλλευόταν η κοινότητα, στη συνέχεια ο πρώην δήμος Ορφανού και λόγω Καλλικράτη σήμερα ανήκει στο δήμο Παγγαίου. Η πρώην διοίκηση του Βασίλη Ξουλόγη είχε επίσης επιχειρήσει να εκμισθώσει το κάμπινγκ. Αν και είχε βρεθεί επενδυτής τελικά δεν είχε προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης. Οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές αφού έπαψαν να λειτουργούν το 2012.
Το βασικότερο σημείο στην υλοποίησης της παρούσας επένδυσης είναι η έκδοση των οικοδομικών αδειών από την πολεοδομία Καβάλας. Εάν αυτές εκδοθούν στη διάρκεια του φετινού χειμώνα δεν αποκλείεται το κάμπινγκ να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2017. Την άδεια για τη λειτουργία του χώρου υπεύθυνος να την εγκρίνει είναι ο ΕΟΤ.
Βάσει της προκήρυξης ο επενδυτής υποχρεούται να διαθέτει δομές όπως εστιατόριο, παντοπωλείο, χώρους υγιεινής και γενικότερα όσα απαιτούνται για ένα κάμπινγκ τεσσάρων αστέρων. Κοντολογίς, ο επενδυτής πρέπει να οικοδομήσει κτίσματα και η δαπάνη θα αγγίξει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτονόητα, η λειτουργία του κάμπινγκ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Αρχικά το κάμπινγκ θα διαθέτει 150 θέσεις αλλά εντός της 5ετιας ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών του.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από το 2011 η αξιολόγηση με την οποία λειτουργούν τα ξενοδοχεία, βάσει των προσφερόμενων υπηρεσιών, ισχύει και για τα κάμπινγκ, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας είχε εγκρίνει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, τα κάμπινγκ έκτοτε λαμβάνουν και «ειδικό σήμα λειτουργίας» από τον ΕΟΤ, ανάλογο με αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, τα κάμπινγκ κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων, από ένα έως πέντε, βάσει ενός συστήματος υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογικών κριτηρίων. Για την κατάταξη σε κατηγορίες αστέρων διενεργείται αυτοψία από κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ, εκ των οποίων ο ένας υποχρεωτικά είναι μηχανικός.
Επίσης, προβλεπόταν ότι για τη δημιουργία κάμπινγκ απαιτούνταν υποχρεωτικά έκταση τουλάχιστον οκτώ στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εντός ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Επιπρόσθετα, το οικόπεδο δεν πρέπει να γειτνιάζει με νεκροταφεία, έλη, οχλούσες βιομηχανίες, νοσοκομεία, σχολεία, βουστάσια, λατομεία, ελαιουργεία και ακάλυπτους αποχετευτικούς αγωγούς.
Όσον αφορά στα τότε υπάρχοντα κάμπινγκ, εκείνα έπρεπε εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να υποβάλουν αίτηση για κατάταξη σε κατηγορία αστέρων και παραλαβή του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφαιρούνταν η άδεια λειτουργίας.