Dark Mode Light Mode

Επετειακός Εορτασμός των 100 ετών από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φ.Ν.Θ. και η Απελευθέρωση της Θάσου

Με τη χάρη του Θεού συνεχίζουμε την πνευματική μας πορεία στο επετειακό έτος της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, εστιάζοντας στην αγιοφόρο νήσο της Θάσου, εν όψει, μάλιστα, και της επετείου της απελευθερώσεώς της από τον οθωμανικό ζυγό.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έλαβε χώρα το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου, υπό τις ευλογίες και την υψηλή παρουσία του Παναγιω-τάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των αειμνήστων Μητροπολιτών της ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Χρυσοστόμου και Αλεξάνδρου, καθώς και των εκλιπόντων κληρικών και λαϊκών από την Καβάλα και τη Θάσο, οι οποίοι υπήρξαν απόφοιτοι της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη συνέχεια από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις, με κορυφαία τη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και πολλών Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.

Επίσης, στις 3 Οκτωβρίου, με την ευλογία και την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου και υπό την αιγίδα της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διοργανώθηκε Εσπερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου Χατζησταύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου.

Μέσα στο πλαίσιο του επετειακού αυτού εορτασμού, από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις στην αγιοφόρο νήσο της Θάσου, με αφορμή και την επέτειο της απελευθερώσεώς της εκ του οθωμανικού ζυγού, σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου.

Κεντρικό σημείο των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι ο ιστορικός ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λιμένος. Η Θάσος, μετά από μια βραχύβια περίοδο αυτοδιοικήσεως ως προσωποπαγής ιερά Μητρόπολη, η οποία διήρκησε από τις 9 Οκτωβρίου 1924 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 1932, επανεντάχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας, όπου και παρέμεινε υπό τη δικαιοδοσία της μέχρι τον Φεβρουάριο του 1953.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν δυσκολίες στην εκκλησιαστική διοίκηση του νησιού. Ωστόσο, με τις πρωτοβουλίες του τότε Μητροπολίτου Φιλίππων και Νεαπόλεως, Χρυσοστόμου Χατζησταύρου, ως τοποτηρητού της χηρευούσης Μητροπόλεως Μαρωνείας, η Θάσος προσαρτήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων και Νεαπόλεως με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε συμφωνία με την επιθυμία των κατοίκων του νησιού.

Με την προσαρμογή αυτή, ολοκληρώθηκε σχεδόν η ταύτιση των εκκλησιαστικών ορίων της Μητροπόλεως Φιλίππων και Νεαπόλεως με τα πολιτικά όρια των επαρχιών Καβάλας, Νέστου και Θάσου, εντός του νομού Καβάλας.

Στις επετειακές εκδηλώσεις στη Θάσο, ξεχωριστή θέση κατέχει η ΥΠΟΔΟΧΗ της ιεράς και σεβασμίου εικόνος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ, η οποία θα αφιχθεί από την ιστορική Ιερά Ανδρώα Μονή Παναγίας Βουλκάνου Μεσσήνης, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 17:30, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένος, όπου η εικόνα θα παραμείνει έως το πρωί του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερη στιγμή των εκδηλώσεων θα είναι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου ιεράρχου κυρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ, του εκ Σινώπης Πόντου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού. Ο μακαριστός Μητροπολίτης διηκόνησε την προσωποπαγή Ιερά Μητρόπολη Θάσου από τις 9 Οκτωβρίου 1924 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 1932.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσεκλήθη και θα συμμετάσχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΣΤΕΦΑΝΟ.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό των 100 Ετών από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (1924-2024):

 

ΑΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΕΚΑΤΟΝ ΕΤΩΝ (1924-2024) ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΦΟΡΟΥ ΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

 

«ΕΝ ΕΤΕΣΙ ΠΟΛΛΟΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΚΡΑΤΕΙ ΕΝ ΚΥΡΙΩι ΤΗ ΠΑΥΛΟΥ ΚΛΗΡΟΥΧΙΑι»

 

ΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑι ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΝ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

 

17 – 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

 

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΑΣΟΥ

 

17:30 : Η ΥΠΟΔΟΧΗ υπό του ιερού Κλήρου, των Αρχών και του ευσεβούς λαού της αγιοφόρου Νήσου της Θάσου εις τον προαύλιον χώρον του ιερού Ναού αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λιμένος Θάσου της εφεστίου και σεβασμίας ιεράς Εικόνος της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΗΣ της φυλασσομένης εν τη ιερά ανδρώα Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας .-

18:00 : Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ εν τω ιερώ Ναώ αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λιμένος της Θάσου επί τη ως άνω υποδοχή. Αι προσφωνήσεις και αι αντιφωνήσεις.-

18:30 : Ο ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ εν τω ιερώ Ναώ αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Λιμένος της Θάσου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ.-

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΑΣΟΥ

 

07:00 : Ο ΟΡΘΡΟΣ και TO ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, όστις θα κηρύξη και τον Θείον Λόγον, και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ.-

10:30 : Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ επί τη απελευθερώσει της αγιοφόρου Νήσου της Θάσου εκ του οθωμανικού ζυγού, επί τη παρουσία του ιερού Κλήρου, του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως , του ιερού Κλήρου, των Αρχών του Νομού και της Νήσου και του ευσεβούς λαού.-

11:00 : Η ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΜΙΛΙΑ υπό του αξιοτίμου κ. Ελευθερίου Κυριακίδη, Δημάρχου της Θάσου επί τη απελευθερώσει της νήσου.-

11:15 : ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ εις τον προαύλιον χώρον του ιερού Ναού προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου της προσωποπαγούς Ιεράς Μητροπόλεως ΘΑΣΟΥ κυρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Μισαηλίδου (1924-1932) του εκ της Σινώπης του Πόντου καταγομένου.-

11:30 : Η ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΙΣ εις το μνημείον των πεσόντων ηρώων εν τη κεντρική πλατεία ΛΙΜΕΝΟΣ Θάσου, και η ΚΑΤΑΘΕΣΙΣ στεφάνων υπό των Αρχών, του Στρατού, των Εκπροσώπων της Εκπαιδεύσεως και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Νήσου.-

12:00 : Η ΠΑΡΕΛΑΣΙΣ εις την παραλιακήν οδόν του ΛΙΜΕΝΟΣ Θάσου επί τη απελευθερώσει της Νήσου εκ του Οθωμανικού Ζυγού.-

 

ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΑΣΟΥ

18:30 : Η ΕΣΠΕΡΙΣ επί τω εορτασμώ της συμπληρώσεως 100 ετών από την ίδρυσιν της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (1924-2024) με ομιλητήν τον Αξιότιμον κ. ΠΡΟΕΔΡΟΝ της Θασιακής Ενώσεως Καβάλας Νικόλαον Τσιλογεώργην.

Η ΑΠΟΝΟΜΗ υπό του Δήμου της Θάσου τιμητικής διακρίσεως προς τον Σεβ. Μητροπολίτην Μεσσηνίας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ, Καθηγητήν του ΕΚΠΑ διά την προσφοράν του εις την παιδείαν, την επιστήμην και τον ακαδημαϊκόν κόσμον της πατρίδος ημών, και η ανακήρυξίς του ως επιτίμου μέλους της ΘΑΣΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ Καβάλας, και της Εταιρίας ΘΑΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Η εν λόγω ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ διοργανούται υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, του Δήμου της Θάσου και της Θασιακής Ενώσεως Καβάλας.-

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟΝ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

10:00 : Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ εις το ιεράν Μονήν ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ και Η ΞΕΝΑΓΗΣΙΣ εις τας παλαιοχριστιανικάς Βασιλικάς των Αλυκών της ΘΑΣΟΥ.-

11:30 : Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ εις την ιεράν Μονήν ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Μαριών της ΘΑΣΟΥ.-

13:00 : Η ΞΕΝΑΓΗΣΙΣ εις τας παλαιοχριστιανικάς Βασιλικάς του ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΑΣΟΥ.-

 

Προηγούμενο άρθρο

Αναγγελία ετήσιου μνημοσύνου π. Κωνσταντίνου Σακαρίδη

Επόμενο άρθρο

Απολυμάνσεις σε σπίτια και επιχειρήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την σωστή υγιεινή του χώρου σας