Μήνυμα της Τ. Ελευθεριάδου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του ‘21
«Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι», έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός.
Σε τούτο τον τόπο, 200 χρόνια πριν, οι Έλληνες εξεγέρθηκαν απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία, δείχνοντας ότι καμία ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά και ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Διεκδίκησαν, εκτός την ανεξαρτησία τους, και την πολιτική τους ελευθερία.
Οι «ραγιάδες» που έγιναν αγωνιστές πάλευαν για ένα μέλλον ισότητας και δημοκρατίας, για ένα Κράτος στα πρότυπα των επαναστάσεων του καιρού τους: της Γαλλικής και της Αμερικάνικης.
Οι θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 αποτέλεσαν ορόσημο για τις επαναστάσεις της εποχής τους και συγκίνησαν ανθρώπους του πνεύματος, φτάνοντας μέχρι το σήμερα και αποτελώντας μία πολιτική παρακαταθήκη που αναδύθηκε ξανά και ξανά στην πορεία του λαού μας.
Η κληρονομιά των αγωνιζόμενων Ελλήνων του 1821 συνεχίζει να αποτελεί για εμάς, οδηγό για το μέλλον.
Δήλωση Γιάννη Πασχαλίδη για την 200η επέτειο του 1821
«Σήμερα είναι μια ημέρα που όμοια της το Έθνος μας δεν εχει συναντήσει. Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ημέρα που οι πρόγονοι μας αποφάσισαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και να σηκώσουν το περήφανο ανάστημα τους, διεκδικώντας την Λευτεριά. Συνδέοντας τον αγώνα για ανεξαρτησία με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ήμασταν και είμαστε πάντα υπό τη σκέπη και τη προστασία της.
Όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα μας, όπως υφίσταται σήμερα, δεν απελευθερώθηκε εν μια νυκτί. Μα, πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια, μέχρι και οι περιοχές που σήμερα εμείς διαβιούμε και έχουμε δημιουργήσει την οικογένειά μας να γευτούν τον πολυφίλητο καρπό της Ελευθερίας.
Το πλήρωμα του χρόνου μας φέρνει ενώπιον μιας Ιερής υποχρέωσης. Με τη βοήθεια του Θέου, είμαστε Εμείς αυτοί που μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να αναλογιστούμε τους αγώνες που έδωσε η Χώρα μας τα 200 αυτά χρόνια, για να μπορούμε εμείς και οι οικογένειες μας να ανασαίνουμε Ελλάδα.
Να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Επανάσταση του 1821 απέφερε καρπούς ενώ οι προηγούμενες δεν τα κατάφεραν.
Να φέρουμε στο νου μας πώς οι πρόγονοί μας ενώθηκαν, έτοιμοι να θυσιαστούν για το ύψιστο ιδανικό!
Να αναρωτηθούμε πώς τα 400 και πλέον χρόνια σκλαβιάς έδωσαν τη θέση τους στην Ελευθερία ή τον Θάνατο!
Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία…
Ζήτω η Επανάσταση του 1821!
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάδα!».
Δήλωση Παναγιωτόπουλου για τη 200η Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
«Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και για όλο τον Ελληνικό λαό. Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας πρέπει να αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας.
Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμά τους, από τους αγώνες τους, από τις θυσίες τους και ας αντιληφθούμε ότι ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι μπορούμε να κερδίζουμε κάθε μάχη, να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία.
Χρόνια πολλά σε όλους!
Ζήτω η Επανάσταση του 1821!
Ζήτω το Έθνος!».
Μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση
“Γιορτάζουμε σήμερα τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, που οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και στη γένεση του πιο δημοκρατικού και φιλελεύθερου συντάγματος της εποχής του.
Ο πολυετής αγώνας, οι θυσίες και τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.
Η τόλμη και το σθένος που επέδειξαν στα πεδία των μαχών οι ήρωες του ’21, λειτουργούν στις μέρες μας ως φωτεινός οδοδείκτης για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το ένδοξο παρελθόν της παρτίδας μας και η δύναμη που έχουμε αποκτήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο αιώνων, μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Χρόνια πολλά Καβάλα, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!”