Dark Mode Light Mode

Επιλογή φοιτητικής στέγης και με βιντεοκλήση! 

Μία ακόμη φορά ζητήσαμε τη βοήθεια του συμπολίτη κτηματομεσίτη κ. Φάνη Ταξίδη.

Θέμα μας η φοιτητική στέγη. Ο χρόνος ακατάλληλος αφού σήμερα οι μισθώσεις έχουν όλες σχέση με τον τουρισμό κι είναι βραχυχρόνιες. Σύντομα θα έρθει και η ώρα των φοιτητών.

Όσοι ήδη αναζήτησαν και βρήκαν ένα μικρό διαμέρισμα στην Καβάλα (όπου θα σπουδάσουν), κατάλαβαν τι σημαίνει ακρίβεια. Τιμές αυξημένες σίγουρα. Ο κ. Ταξίδης εξηγεί, ενημερώνει, σχολιάζει.

Η συνέντευξη

Ερ: Είναι πανάκριβα τα ενοίκια στην Καβάλα.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Το κακό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι ανακοινώνονται νωρίτερα οι βάσεις για τους νέους φοιτητές στα Πανεπιστήμια κι αυτό γίνεται σε μια εποχή που είναι σε έξαρση το τουριστικό προϊόν.  Γίνεται χαμός αυτή τη στιγμή με τους τουρίστες στο Νομό μας. Μπορεί ο τουρισμός να μην είναι στα επίπεδα τα περσινά, είναι όμως πάλι σε πολύ καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Αυτό έχει ως συνέπεια αξιόλογα ακίνητα να μη μπορούμε να τα δούμε. Είναι ακίνητα νοικιασμένα σήμερα σε τουρίστες, τα οποία ενδεχομένως να πάνε σε μακροχρόνια μίσθωση. Αφού κάποιοι έχουν κουραστεί από τα Airbnb. Δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα να μπούμε μέσα να τα δούμε αφού έχουν κόσμο αυτή την εποχή. Εννοώ φιλοξενούν τουρίστες. Αυτά τα σπίτια είναι πιο αξιόλογα, είναι πιο ανταγωνιστικά, πιο όμορφα, ανακαινισμένα. Έτσι κατευθείαν από την αγορά αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το ότι «βγαίνουν» οι βάσεις έναν μήνα πιο μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, δεν έκανε καλό στην αγορά. Θα έλεγα ότι έκανε περισσότερο κακό.

Ερ: Μήπως ο μπαμπάς του παιδιού που «πέρασε» νέος φοιτητής αντί για τον Ιούλιο ή τις αρχές Αυγούστου, είναι καλύτερο να έρθει τον Σεπτέμβριο να ψάξει σπίτι στην Καβάλα;

Απ: Αυτό είναι πολύ σωστό και τους το λέω κιόλας. Μπορούν να βρουν σπίτι στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένα από την αγορά 50-100 σπίτια τα οποία δεν μπορούν τώρα να δοθούν. Φυσικά θα δοθούν τον Σεπτέμβριο. Ο γονιός έχει την αγωνία του να τακτοποιηθεί το παιδί του. Κι επειδή στην ίδια πόλη έχουν περάσει και άλλα παιδιά που συνεννοούνται μεταξύ τους… Επηρεάζει η μια οικογένεια την άλλη στο αν βρήκε ή δεν βρήκε σπίτι από τώρα. Ξεσηκώνεται ο γονιός και έρχεται να βρει σπίτι σε μια εποχή προσωπικά για μένα άκυρη έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση.

Ερ: Εξυπηρετήθηκαν αυτοί που ήρθαν τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου ή θα έρθουν πάλι τον Σεπτέμβριο;

Απ:  Για να είμαστε ειλικρινείς εξυπηρετήθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια ατονία. Μπορώ να πω ότι δεν γίνονται ραντεβού. Γίνονται πολύ σπασμωδικά.  Κάποια άτομα έχουν συμφωνήσει να νοικιάσουν σπίτι στην Καβάλα τηλεφωνικά! Παιδιά από την Κρήτη και άλλα νησιά τώρα εργάζονται στον τουρισμό. Δεν μπορούν να αφήσουν τις δουλειές τους και να τρέξουν να βρουν σπίτι στην Καβάλα. Αναγκαστήκανε να κλείσουν τηλεφωνικά αρκετά σπίτια αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει και η τεχνολογία με τις βιντεοκλήσεις κλπ. Υπάρχει μίσθωση που συμφωνήθηκε μέσω βιντεοκλήσης. Η βιντεοκλήση δεν κρατάει πάνω από 5 λεπτά. Γίνεται ένας διάλογος. Έχει εικόνα το παιδί ή ο γονιός για το σπίτι που θέλει να νοικιάσει. Τα σπίτια αυτή την εποχή «έρχονται» και «φεύγουν» σε ένα ρυθμό που πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να «ανέβουν» ούτε καν στο διαδίκτυο. Στη βιντεοκλήση έχει πιο ζωντανή εικόνα κάθε ενδιαφερόμενος. Πρέπει επίσης να προτείνουμε στο παιδί κάτι παρόμοιο σε σχέση με την αρχική του απαίτηση και αυτό πρέπει να του το δείξουμε.

Ερ: Τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί, είναι πανάκριβα τα σπίτια στην Καβάλα.

Απ: Είναι ακριβά τα σπίτια. Όχι ότι σε άλλες πόλεις είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο τουρισμός στην περιοχή μας έχει την ανιούσα τα τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσουμε τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής. Αυτή τη στιγμή έχει μια άνοδο και η τιμή πώλησης ενός ακίνητου. Γεγονός το οποίο συμπαρασύρει και την τιμή του ενοικίου. Γίνονται επενδύσεις σε ακίνητα τα οποία είναι όμορφα, ανακαινίζονται και μπαίνουν στην αγορά για μόνιμη εκμετάλλευση.  Στην αρχή ακούγεται εύκολο το Airbnb αλλά μετά τους κουράζει τους ιδιοκτήτες. Τα φοιτητικά σπίτια είναι ακριβά σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Οι τιμές θα έχουν άνοδο, δεν υπάρχει περίπτωση.  Δεν υπάρχει φτηνό σπίτι αυτή τη στιγμή για να είναι κάτι αξιοπρεπές. Θα φύγει από τα 350 ευρώ και θα πάει και στα 400 ένα επιπλωμένο σπίτι. Ή και σε ακόμη και σε μεγαλύτερες τιμές.

Προηγούμενο άρθρο

Ένας πρώτος θετικός απολογισμός από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Κάτι γίνεται λάθος στη λειτουργία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος»