Στο τέλος έγινε αυτό που φοβόμασταν. Αυτό για το οποίο ανησυχούσαμε.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος – αυτός που τελικά ψηφίστηκε κι έγινε νόμος του κράτους- περιλαμβάνει (επιπλέον των αρχικών) κίνητρα που αφορούν τόσο τη Θράκη όσο και τμήμα του Ν. Δράμας. Ο Ν. Καβάλας είναι εκτός των επιπλέον κινήτρων που μάλιστα περιγράφονται να έχουν όχι μορφή φοροαπαλλαγών αλλά μορφή επιχορήγησης!
Τα νέα τα μάθαμε μέσω του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Χαρίτου. Εξέδωσε δελτίο τύπου και διαμαρτύρεται επειδή τα επιπλέον κίνητρα του νέου νόμου δεν είναι ίδια στους τρεις νομούς της Θράκης. Επακολούθησαν σχολιασμοί, θετικοί φυσικά, τόσο από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Η αλλαγή είναι διπλή και αφορά όλους τους άλλους εκτός από την Καβάλα. Πρώτον λόγω του ότι υπάρχουν παραμεθόριες περιοχές που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο νόμο και δεύτερον μέσω επιδοτήσεων μόνο στους Νομούς της Θράκης.
Κατά συνέπεια κι αυτός ο αναπτυξιακός νόμος είναι δύο ταχυτήτων ως προς την Περιφέρεια ΑΜΘ. Δίνει παντού τα ίδια κίνητρα αλλά σε ειδικότερα και σε σημαντικά ζητήματα αντιμετωπίζει διαφορετικά επενδύσεις στη Θράκη και στις παραμεθόριες περιοχές όλης της Περιφέρειας. Κι ο Ν. Καβάλας είναι ο μόνος Νομός της ΑΜΘ που δεν εμπίπτει ούτε στις παραμεθόριες περιοχές.
Ο βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο κ. Κελέτσης εκφράζει την ικανοποίηση του για το περιεχόμενο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και περιγράφει τα επιπλέον οφέλη μόνο για τη Θράκη ως ακολούθως (πηγή ΕΡΤ Ορεστιάδας):
«Επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων του Έβρου και της Θράκης, που τελικά θα αφορούν και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και θα επιχορηγούνται με 60% στον Έβρο και με 30% στη Ροδόπη και την Ξάνθη. Επιπλέον, στο στάδιο της αξιολόγησης, τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τον Έβρο, να μοριοδοτούνται με 10 επιπλέον μονάδες, ενώ αυτά της Ροδόπης και της Ξάνθης, με 5 μονάδες. Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη να δικαιούνται το μέγιστο των κινήτρων που αναφέρονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνη απόστασης 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα».
Τροπολογία στον Αναπτυξιακό Νόμο εξασφαλίζει επιπλέον κίνητρα σε Θράκη- Δράμα!
Στο τέλος της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου έγινε αυτό για το οποίο ανησυχούσαμε. Δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στη Θράκη. Τα οποία ευνοούν και τμήμα του Ν. Δράμας. Κάποια από τα επιπλέον κίνητρα είναι οικονομική στήριξη. Μάλιστα δεν είναι ίδια και στους τρεις Νομούς της Θράκης με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη.
Στον ραδιοφωνικό σταθμό Χρόνος της Κομοτηνής επιβεβαίωσε τα επιπλέον κίνητρα στη Θράκη αρχικά ο κ. Στυλιανίδης:
«Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης βλέπει θετικά τις ρυθμίσεις του Αναπτυξιακού νόμου που αναφέρονται στη Θράκη τονίζοντας ότι στην ουσία οι ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα «της Διακομματικής Επιτροπής που έθεσε σε αναπτυξιακή προτεραιότητα την περιοχή της Θράκης. Υπό αυτήν την έννοια όλα τα σημεία που εισηγήθηκαν έγιναν δεκτά από τον υπουργό. Αυτό είναι θετικό κατά την γνώμη μου». Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Στυλιανίδης τοποθετήθηκε για το θέμα των ημερών που “καίει” τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν ση Θράκη, ενώ συγχρόνως ουσιαστικά απάντησε στον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου που ζητάει απαντήσεις στην διαφοροποίηση των κινήτρων που προβλέπονται ανάμεσα στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.
Αρχικά, ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στις προβλέψεις που προορίζονται για την Θράκη λέγοντας πως «με την ρύθμιση που αφορά τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα καλύπτονται οι τέσσερις τομείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλαδή οι Νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Δράμας. Σε αυτούς τους νομούς εκτός από τα φορολογικά κίνητρα για τις μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν και τα επιδοματικά κίνητρα».
Κάνοντας λόγο για την επιδοματική πολιτική είπε πως αυτή δεν έχει προωθηθεί στους αναπτυξιακούς νόμους, όμως επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση με βάση τη συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ, αλλά και «την σχετική διάταξη που περάσαμε την αναθεώρηση του συντάγματος το 2019. Δηλαδή σε περιοχές παραμεθόριες, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αναπτυξιακά προβλήματα απόκλισης από τον μέσο όρο της ΕΕ, να δέχονται τέτοιου είδους στήριξη».
Πράγματι υπάρχει διαφοροποίηση στα ποσοστά των κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για τις μεσαίες επιχειρήσεις στη Θράκη. Δηλαδή τα ποσοστά αμέσων ενισχύσεων να είναι στο 30% στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης και στο 60% στην ΠΕ Έβρου. Επίσης για τα μπόνους που δίνονται για τα επενδυτικά σχέδια παρέχονται στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης να είναι 5%, ενώ για την ΠΕ Έβρου στο 10%.Για τα παραπάνω ο κος Στυλιανίδης αρχικά απάντησε για τα ποσοστά άμεσων ενισχύσεων: «Υπάρχει μια κλιμάκωση στήριξης που καλύπτει κατά 60% τον Έβρο και για μικρότερο ποσοστό την Ροδόπη και την Ξάνθη. Αυτή η ρύθμιση πάει κλιμακωτά από την πλευρά των συνόρων προς τα μέσα και επί της ουσίας στον Έβρο προσπαθείς να ενισχύσεις κυρίως την δημογραφική θωράκιση, επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω στην γραμμή των συνόρων με την Τουρκία. Κατά την ίδια λογική προχωράει και στη Ροδόπη και την Ξάνθη».
Στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης:
«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 02 Φεβρουαρίου είναι στοχευμένος, εστιασμένος σε μικρές επιχειρήσεις και προσεγγίζει κατά πολύ αλλά όχι απόλυτα όλα όσα θέσαμε για την στήριξη επιχειρήσεων στην Αν. Μακεδονία και Θράκη». Με τα λόγια αυτά αξιολογεί το νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, λέγοντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ότι «Οι ρυθμίσεις του Νόμου πλησιάζουν πολύ αυτά που ζητήσαμε.
Οι προτάσεις μας που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης αφορούσαν ένα ξεχωριστό μεγάλο ποσοστό επιχορήγησης και ένα ξεχωριστό μπάτζετ για τη Θράκη, ώστε να διαμορφωθεί ένα επενδυτικό κλίμα ξεχωριστό από τις άλλες περιοχές.
Αυτό δεν έγινε όπως ακριβώς το ζητήσαμε, αλλά με διάφορες πινελιές στο υπουργείο προσπάθησαν να το πλησιάσουν». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές αλλαγές που συμπεριλήφθηκαν σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Θράκη και φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού κου Παπαθανάση.
Σύμφωνα με αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη στήριξη στην περιοχή της Θράκης όχι μόνο με την επέκταση των τριάντα χιλιομέτρων, αλλά και με πριμοδότηση στη βαθμολογία των επενδυτικών σχεδίων που θα αναπτυχθούν εκεί, ταυτόχρονα με επιχορήγηση και μερικώς επιχορήγηση και για τις μεσαίες επιχειρήσεις.