Dark Mode Light Mode

Επίσκεψη του Δημάρχου Konya Selcuklu, Ahmet Pekyatirmaci, στο Δημαρχείο Καβάλας

Ο Δήμαρχος Konya Selcuklu, Ahmet Pekyatirmaci, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας, συνοδευόμενος από τον Τούρκο βουλευτή, Mustafa Hakan Ozer, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, Cem Zorlu, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανταλλάξιμων Σαμψούντας, Salih Meritz και πολυπληθή αντιπροσωπεία από την περιοχή του Ικονίου.

Η συνάντηση Μουριάδη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ahmet Pekyatirmaci, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και του Αντιδημάρχου Καθαρότητας και Πρασίνου, Κυριάκου Σταυρίδη, εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Καβάλα, προκειμένου να συμμετάσχει στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη” που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα (4/9), στις 19:00, στο Μουσείο του Μοχάμετ Αλί.

Δηλώσεις

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι για μία ακόμη φορά τους φίλους μας από το Ικόνιο στην Καβάλα. Δεν σας κρύβω ότι με συγκίνησε πολύ το λεύκωμα που εξέδωσε το πανεπιστήμιο Necmettin Erbakan, για να παρουσιάσει τον πολιτισμό των Καππαδοκών στην Τουρκία. Ήταν μία ξεχωριστή κίνηση. Μπορεί τα σώματα των ανθρώπων να μετακινήθηκαν από τη μία πλευρά στην άλλη πριν από 100 χρόνια, λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών, αλλά οι ψυχές των ανθρώπων έμειναν και εδώ και εκεί. Ας ζωντανέψουμε ξανά τις ψυχές μας”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ KONYA SELCUKLU, AHMET PEKYATIRMACI: “Οι δύο λαοί για εκατοντάδες χρόνια έζησαν μαζί. Η κουλτούρα μας ίδια, δεν διαφέρει σε τίποτα. Αυτό το βλέπουμε στην κουζίνα, στη μουσική μας, το βλέπουμε και στη Σίλλη. Είναι μια μικρή περιοχή που φιλοξένησε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Αυτή την περίοδο αναστηλώνουμε παλιά κτήρια με αρχαιολογική πρόσοψη, προκειμένου να τα παρουσιάσουμε στους επισκέπτες. Η ανθρωπότητα το έχει ανάγκη και πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, MUSTAFA HAKAN OZER: “Έρχομαι για δεύτερη φορά στην Καβάλα και νιώθω σαν να είμαι στη χώρα μου. Πιστεύω ότι όταν θα επισκεφθεί την Τουρκία κάποιος Έλληνας, θα αισθανθεί ακριβώς το ίδιο. Η έκθεση φωτογραφίας θα μας δώσει την ευκαιρία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα και να μεταφέρουμε το μήνυμα το συγκεκριμένο μήνυμα στη νέα γενιά”.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ NECMETTIN ERBAKAN, CEM ZORLU: “Οι τριβές που έχουμε κατά καιρούς μεταξύ μας, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν και στους δύο λαούς. Έτσι ξοδεύουμε όλη την ενέργεια μας και δεν μπορούμε να γίνουμε παραγωγικοί. Αν σκάψεις σε όλη την Ανατολή θα βρεις μνημεία της Ρώμης και του Βυζαντίου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Δύση με τα οθωμανικά κειμήλια. Οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές που έχουν τα δύο κράτη σε ορισμένα θέματα και να δούμε το πως μπορεί να μας ενώσει ο πολιτισμός”.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ, SALIH MERITZ: “Οι δεσμοί που έχουν οι λαοί είναι ισχυροί και πρέπει να τους ενισχύουμε ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσαμε με μια έκθεση φωτογραφίας να φέρουμε στο φως την ιστορία και τη διαδρομή των ανθρώπων που άλλαξαν πατρίδα πριν από έναν αιώνα. Το οφείλουμε στη μνήμη τους”.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

Επόμενο άρθρο

Κλείνει πρόωρα ο "Ζέφυρος" λόγω εργασιών...