Dark Mode Light Mode

Επιστολή από καθηγητή του 3ου ΓΕΛ

Από τον καθηγητή του 3ου ΓΕΛ Καβάλας, κ. Βαγγέλη Αδάμου λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά της εφημερίδας «Πρωινή»,

επιθυμώ να μιλήσω σύντομα και πολύ εντοπισμένα. Σχόλιο του κυρίου Γενικόπουλου στη μόνιμη καθημερινή στήλη του αποτελεί την αφόρμηση αυτής της σύντομης παρέμβασής μου. Γράφει, λοιπόν, ο κύριος Γενικόπουλος στο πρώτο σχόλιο της στήλης του στις 24-01-2022 -δε γνωρίζω αν το αξιολογεί και ως «πρώτο» από άποψη σπουδαιότητας:

«Δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της Δευτεριάτικης Πρωινής η επιστολή των μαθητών που συνεχίζουν την κατάληψη στο 3° ΓΕΛ- 4° ΕΠΑΛ. Σημαντική ως προς το περιεχόμενο της. Η φωνή των μαθητών χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, περιλαμβάνει πολλές αλήθειες. Ένα μήνυμα προς πολλούς μεγαλύτερους. Αλλά βρε παιδιά και πολλά ορθογραφικά λάθη στο κείμενο. Πάρα πολλά. Οι ευθύνες φυσικά και δεν είναι μόνο δικές σας. Οι βασικότερες είναι των δασκάλων σας. Των σημερινών και των προηγούμενων!».

Χαρακτηρίζει ο συντάκτης του παραπάνω σημειώματος «σημαντική ως προς το περιεχόμενο της» την επιστολή και ειλικρινή τη φωνή των μαθητών, «ένα μήνυμα προς πολλούς μεγαλύτερους». Κάνει λόγο για αλήθειες. Δεν αφήνει όμως καθόλου χώρο στην πιθανότητα οι αλήθειες των καταληψιών να είναι πολύ λίγο ή καθόλου αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των γονέων τους –δεν περιλαμβάνω, σκόπιμα, τους εκπαιδευτικούς-, που διαφωνούν και ευχαρίστως θα εξέθεταν τη δική τους αλήθεια, αν τους ρωτούσε κάποιος.

Αυτό που ξαφνιάζει, όμως, είναι η έκταση (σε λέξεις, ίσως και σε σπουδαιότητα) που δίνει στο τελευταίο μέρος του σχολίου του ο αρθρογράφος σας. Σχολιάζει, σαν καλός δάσκαλος, τα ορθογραφικά λάθη των συντακτών της ανορθόγραφης επιστολής. Μέχρι εδώ καλά. Πράγματι, είναι ενοχλητικό να διαβάζει κάποιος ανορθογραφίες -όταν μάλιστα δεν είναι ο ίδιος ανορθόγραφος–, παρότι πιο σημαντικές είναι, κατά την ταπεινή γνώμη μου, οι «ανορθογραφίες» του περιεχομένου των αιτημάτων των συγκεκριμένων καταληψιών. Όμως, η γενίκευση καταστρέφει κάθε συζήτηση· κι αυτό ακριβώς κάνει ο συντάκτης σας, γιατί μετακινεί τα φώτα της δημοσιότητας από την αναζήτηση και διασταύρωση της αλήθειας, χρέος της δημοσιογραφίας, στους εκπαιδευτικούς και στις «ευθύνες» τους … για την ορθογραφία! Επιτρέψτε μου αντί άλλου σχολίου να χρησιμοποιήσω μια φράση του συρμού: «πετά την μπάλα στην εξέδρα». Και είναι άξιον απορίας, γιατί οι αναγνώστες της εφημερίδας, μεταξύ αυτών κι εγώ, διαβάζουμε τη στήλη του κυρίου Γενικόπουλου –και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε- για τα εύστοχα και εν πολλοίς μετρημένα και, πάντως, όχι εμπαθή σχόλιά του.

Ξαφνιάζει, εξάλλου, και η επιλογή της εφημερίδας να δημοσιεύσει μια ανορθόγραφη επιστολή. Γιατί έγινε αυτό, άραγε; Μπορώ να σκεφτώ κάποιους λόγους. Όπως και νά ’χει, όμως, ενώ σεβόμαστε την «ανορθογραφία» του Μακρυγιάννη ή την ιδιαίτερη ορθογραφία των λογοτεχνών περασμένων αιώνων, διορθώνουμε, ωστόσο, τις ανορθογραφίες των κειμένων που συντάσσονται σήμερα, πριν τα δημοσιεύσουμε. Κάθε έντυπο οφείλει να έχει και παιδαγωγικό ρόλο· συνεπώς, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να είναι ορθογραφημένο.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να ελαφρύνω το κλίμα. Πείτε το επαγγελματική συνήθεια ή όπως αλλιώς, αλλά βρήκα κι εγώ μια αβλεψία στη στίξη, άρα και στη σύνταξη, στο σχόλιο του κυρίου Γενικόπουλου: η φράση «βρε παιδιά» πρέπει να μπει ανάμεσα σε κόμματα, γιατί είναι κλητική προσφώνηση…

Με εκτίμηση στην πάντα έγκυρη πληροφόρηση που προσφέρει η «Πρωινή»

Ευάγγελος Αδάμος

Προηγούμενο άρθρο

Φόβος, εκφοβισμός και σκέψη

Επόμενο άρθρο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Τσεντεμεΐδης