κ. Πρόεδρε,
Συνδημότες μας, μας κατήγγειλαν ότι μέσα στην πανδημία η ΔΕΥΑΚ τους κόβει το νερό λόγω χρεών. Αυτή η ενέργεια αποδεικνύει ότι και η σημερινή διοίκηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων σε ότι αφορά τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ σε ανταποδοτική βάση.
Στην προσπάθεια της η ΔΕΥΑΚ να ανταπεξέλθει στην αδιέξοδη πολιτική για τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της, με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους.
Δεν είχαμε αυταπάτες πως η ΔΕΥΑΚ έχει κανέναν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως κατά καιρούς αρέσκονται να υποστηρίζουν όλες οι διοικήσεις Δήμου και ΔΕΥΑΚ, όμως με τις διακοπές νερού σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, μπορεί εύκολα να δει ο καθένας τον καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα της εταιρείας και της λειτουργίας της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Απαιτούμε τώρα να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο η ΔΕΥΑΚ να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για όσο διαρκεί η πανδημία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για διαγραφεί χρεών συμπολιτών μας που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΥΑΚ. Να ληφθεί επίσης απόφαση για μειώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΥΑΚ κατά 50% σε ΑμεΑ, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε ανέργους, σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μαζί με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα:
Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του Νερού που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, που θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Έλεγχο και μεριμνά για την προστασία των νερών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων της πόλης.
Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων.
Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στην υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης.
Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της οδηγίας της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης.
Καβάλα 17-12-2020
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ