Dark Mode Light Mode

Επιστολή Επιμελητηρίου Καβάλας για την στήριξη των ελαιοτριβείων

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΚΟΙΝ: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Περιφέρεια ΑΜΘ

Βουλευτές Ν. Καβάλας

Επιμελητήρια της χώρας

Θέμα: «Αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου εντός της ελαιοκομικής περιόδου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου, τόσο του Νομού Καβάλας, όσο και όλης της επικράτειας, εντός της ελαιοκομικής περιόδου.

Ο Νομός Καβάλας και ιδιαίτερα το νησί της Θάσου, είναι φημισμένοςτόπος, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για το εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει. Οι ελαιώνες στη Θάσο καλύπτουν πάνω από 46.000 στρέμματα γης, στο Δήμο Παγγαίο περίπου 31.000 στρέμματα, ενώ στο σύνολο του Νομού Καβάλας, έχουμε συγκεντρωτικά 85.000 στέμματα ελαιώνων, με 1.822.000 ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν τη κύρια γεωργική ασχολία των κατοίκων.

Το ελαιόλαδο που παράγεται αλλά και οι βρώσιμες ελιές (θρούμπα Θάσου) έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.Η συγκομιδή του ελαιόλαδου αρχίζει το Νοέμβριο και διαρκεί ένα με δύο μήνες, ανάλογα με τα δένδρα κάθε παραγωγού. Πολλές περιοχές εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιόλαδου, ως κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ η ελαιοκομική παραγωγή είναι συχνά από μόνη της ικανή να εξασφαλίσει την απασχόληση και τη διατήρηση του φυσικού χώρου.

Κύριε Υπουργέ,

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, τον τελευταίο καιρό,με τις τρομακτικές αυξήσεις, επιφέρει πιέσεις στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μας, και αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία. Είναι γνωστή η μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία της παραγωγής και εξαγωγής του ελαιολάδου, αφού συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας μας,  με περίπου 1 δις ευρώ, και συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο.

Συμβάλει, επίσης, στο εισόδημα 500.000 περίπου ιδιοκτητών ελαιόδεντρων,  1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και περίπου 600 τυποποιητηρίων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις ανωτέρω επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα. Η χώρα μας είναι η 3η σε μέγεθος χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, με μέσο όρο παραγωγής 300.000τόνουςανά έτος. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 30.000 τόνους.

Τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχικά και η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει σε μια συγκυρία αρνητική, αναφορικά με τα έξοδα λειτουργίας τους και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος. Λόγω αυτής της συγκυρίας οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο στο οποίο θα συμπαρασύρουν και τους αγρότες αλλά και όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που στηρίζονται στη δική τους παραγωγή εντός της παραγωγικής αλυσίδας.

Όπως είναι φυσικό, αυτό το γεγονός θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας μας. Τα ελαιοτριβεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης και αδυναμία κάλυψης των οφειλών για τις επιχειρήσεις.

Η περίοδος λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι περιορισμένη, περίπου 3-4 μήνες ετησίως, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις τους σε ετήσια βάση. Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, με κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να μείνει ασυγκόμιστο.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση, όπως γίνεται κατανοητό, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ελαιοτριβείων. Η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, είναι αναγκαίο να αυξηθεί και να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604 €/KWhόπως ενδεικτικά είχε προβλεφθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία και τις βιοτεχνίες, βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, καθώς ο ελαιόκαρπος που προορίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου είναι φυσικό προϊόν που δεν αποθηκεύεται, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα επάρκειας και χρειασθεί να εφαρμοστεί Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για περιορισμό στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύουμε ότι τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία σε όλη την επικράτεια πρέπει να ενταχθούν στους κατά Προτεραιότητα τροφοδοτούμενους Καταναλωτές, αφού λειτουργούν εποχικά και με μεγάλο φόρτο εργασίας, λόγω ακριβώς της συγκέντρωσης παραγωγής σε λίγο χρόνο.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό, ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προϊόντος, η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα οδηγηθεί σε καταστροφή, παρόλο που η ευνοϊκή σύμπτωση μεγάλης παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές θα αποτελούσε την ελπίδα ανάκαμψης του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.

Με την πεποίθηση ότι θα υιοθετήσετε τις παραπάνω προτάσεις μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Η ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης συνεχίζει να αποκαλύπτει τα «μυστικά» της

Επόμενο άρθρο

Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει (φωτογραφίες)