Σχετικά με το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, Απόστολος Αθ. Γκουτζίνης, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος Λονδίνο, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια (και μια ουσιαστική παρατήρηση), αναφέρει τα εξής:
Κύριε Διευθυντά,
Στο μακρινό Λονδίνο όπου ζω και εργάζομαι, έπεσε στην αντίληψή μου η ανακοίνωση του 1ου Συνεδρίου της Τοπικής Ιστορίας του Παγγαίου. Ήταν φυσικά μεγάλη η χαρά μου.
Η ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και εθνική ιστορία του Παγγαίου για τον ευρύτερο Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη.
Με λυπεί βαθύτατα που τόσο λίγο γνωστή είναι η πολυσχιδής προσφορά των κοινοτήτων του Παγγαίου όρους στον εθνικό κορμό από αιώνες.
Δεν είναι υπερβολή να τονίσει κανείς ότι χωρίς Ελληνικό Παγγαίο, στο πέρασμα των αιώνων, δεν υπάρχει Ελληνική Μακεδονία.
Είναι ζωτικός εθνικός χώρος η περιοχή του Παγγαίου, γεωγραφικά, οικονομικά, ιστορικά, πολιτιστικά. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναλύσω το αβίαστο αυτό συμπέρασμα, αλλά καμία αμφιβολία δεν χωρεί περί της αλήθειας του.
Για τους λόγους αυτούς, και πολλούς άλλους, θέλω να δώσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους οργανωτές του συνεδρίου αλλά και στους συνέδρους και επιστήμονες που παρουσίασαν το εξαιρετικό έργο τους.
Χωρίς να μειώσω καθόλου την αξία του έργου των οργανωτών, αλλά αντιθέτως επαινώντας τους κόπους τους, ας μου επιτρέψουν μια ουσιαστική παρατήρηση.
Το συνέδριο είχε συγκεκριμένη αποστολή να ασχοληθεί με την γεωγραφική περιοχή μέσα στα όρια του σημερινού Δήμου Παγγαίου, την περιοχή δηλαδή που εκτείνεται απο την Ελευθερούπολη, στις κοινότητες των Πιερίων και του Συμβόλου όρους, στις Παγγαιορίτικες κοινότητες της Νικήσιανης, Παλαιοχωρίου, και Γεωργιανής, και σε ολόκληρο το έυρος της παραλίας του σημερινού νομού Καβάλας που καταλήγει στα χωριά των Ελευθερών προς τη μεριά της θάλασσας.
Αν και χωρίς αμφιβολία, τα διοικητικά αυτά όρια του Δήμου Παγγαίου συμπεριλαμβάνουν πολύ σημαντικό και κεντρικό τμήμα του γεωγραφικού και ιστορικού χώρου του Παγγαίου, εντούτοις παραλείπουν τον εξίσου σημαντικό, από οικονομικής, ιστορικής, εθνικής και πολιτιστικής προσφοράς άξονα της βόρειας και δυτικής πλευράς του Παγγαίου, από τα όρια του ποταμού Στρυμώνα, προς τις ιστορικές κοινότητες της Πρώτης, του Ροδολείβους, Μικρού Σουλίου, Βιτάστας μέχρι τα όρια του Αγγίτη ποταμού έως και τις παρυφές της ιστορικής πόλης του Δοξάτου και των περιχώρων της.
Ο ενιαίος αυτός πολιτιστικός και εθνικός χώρος, με κοινές εμπειρίες σε όλους τους εθνικούς αγώνες, με συμπαγείς Ελληνικούς πληθυσμούς στο διάβα των αιώνων, και σημαντική πολιτιστική και οικονομική προσφορά στο έθνος, είναι αναπόσπαστο τμήμα του “Παγγαιορίτικου” Ελληνισμού (ας μου συγχωρεθεί ο αδόκιμος όρος) σε αρραγή ενότητα και συνέχεια με το λοιπό Παγγαίο, ας πούμε το εγγύτερο στην Καβάλα, αυτό που βλέπει προς τη θάλασσα.
Συγχαίρω λοιπόν ξανά τους οργανωτές και τους ζητώ, στην αγάπη τους, να ανοίξουν τις πόρτες του επομένου, δεύτερου, συνεδρίου σε ολόκληρο το Παγγαίο και την δυναμική ιστορία του και συμβολή του.
Με ιδαίτερη εκτίμηση,
Απόστολος Αθ. Γκουτζίνης
Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος
Λονδίνο
—