Ανοιχτή επιστολή με τις απόψεις της, τις πολιτικές θέσεις της και τις ευχαριστίες της στέλνει η Μαρία Τσουρή, νεοεκλεγμένη γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής. Έπειτα από την πρόσφατη εσωτερική διαδικασία, η κ. Τσουρή βρίσκεται επικεφαλής της 7μελους συντονιστική γραμματείας και δίνοντας το προσωπικό της στίγμα υπογραμμίζει:
Περνώντας από σαράντα κύματα στη ζωή μου, την επαγγελματική και την πολιτική, την περασμένη Δευτέρα εκλέχτηκα γραμματέας της ΔΗΜ.Τ.Ο Καβάλας του Κινήματος Αλλαγής. Ναι μεν δεν εκλέχθηκα ομόφωνα, αλλά εγώ δε φοβάμαι τις διαφωνίες. Άλλωστε αυτή είναι η ουσία της δημοκρατίας, να διαφωνείς, να συνθέτεις να προχωράς στον στόχο..
Την ενότητα αυτού του πολύτιμου χώρου που ορίζεται σαν προοδευτικό κέντρο, σοσιαλδημοκρατία, ανανεωτική αριστερά, οφείλεις να υπερασπιστείς, το θετικό παρελθόν του, ν’ αφήσεις πίσω τις παθογένειες, να προχωρήσεις με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Να παλεύεις με συντρόφους έχοντας την ίδια πίστη, καταβάλλοντας την προσπάθεια αυτό το κίνημα της αλλαγής να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα συμφιλίωσης, δημοκρατίας…
Νιώθω υπερήφανη ακόμη περισσότερο, ίσως και λόγω της επετείου του δημοψηφίσματος που δίχασε την Ελλάδα, δοκίμασε και χρέωσε την οικονομία μας με εκατομμύρια, δίχασε τον λαό με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, με έναν πρωθυπουργό να ομολογεί ότι είχε αυταπάτες τις οποίες πλήρωσε η Ελλάδα ακριβά, ωστόσο εμένα με βρήκε δικαιωμένη για τις επιλογές μου.
Κι ενώ εδώ, στην Καβάλα, η σχέση μου με τους ανθρώπους που γνώρισα σ’ αυτήν την προσπάθεια καθρεφτίζεται στο «εμείς», κυριαρχεί και αποδεικνύει ότι περιβάλει ο ένας τον άλλον με εμπιστοσύνη έχοντας τη νοοτροπία της συνεργασίας, στην Αθήνα ο Σ. Θεοδωράκης θυμήθηκε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν τον εκφράζει.
Μας κατήγγειλε για έλλειψη δημοκρατίας, πήρε τη «λαοθάλασσα» του, δηλαδή τους διακόσιους μετά βίας ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαδικασία και έφυγε. Γιατί; Απλά, γιατί ο 4ος στις εκλογές για την προεδρική θέση του κινήματος, έστω κι αν η πλειοψηφία σεβάστηκε όλες τις απαιτήσεις του, αποφάσισε πως η οικονομία πάει καλά, έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα αυτής της χώρας οπότε άξιζε να προσπαθήσει να τινάξει στον αέρα την επίμονη προσπάθεια και ελπίδα τόσων ανθρώπων, επειδή δεν του άρεσε η θέση για το Μακεδονικό.
Από την άλλη, ο κ. Ραγκούσης, ο πολιτικός που στις εσωκομματικές εκλογές πήρε ποσοστό 2,40% κάνει τόσο θόρυβο με τη βοήθεια των αθηναϊκών μεσών ενημέρωσης, προσφέροντας θαυμάσιες υπηρεσίες στο μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποκαλώντας όλους εμάς που μένουμε και παλεύουμε «υπαλλήλους του Μαρινάκη» και «υπεργολάβους». Μάλλον κάτι θα ξέρει από την προσωπική του πορεία! Εγώ όμως επιμένω να υποστηρίζω ότι είναι καταστροφικές συνήθειες η έπαρση και ο εγωκεντρισμός και ότι με την απουσία δεν προχωρούν οι αλλαγές. Αν πιστεύεις πως έχεις δίκιο, τότε επιμένεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι για τη βουλευτική σου καρέκλα.
Εμείς επιλέγουμε να κοιτάμε μπροστά, επιμένοντας στην αριστεία, τη σκληρή δουλειά, την αξιοκρατία. Αυτές μόνο οι αξίες εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα και όχι τα επιδόματα.
Καταθέτω συμβολικά τη άποψη του Γ. Καμίνη, υποψηφίου πρόεδρου που τιμά την ψήφο του κόσμου και την προσπάθεια ενότητας:
«…Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας, των δημοσίων έργων… παντού! Ισχυρός δημόσιος τομέας δεν είναι όμως εκείνος που αποφεύγει την αξιολόγηση, αλλά αντιθέτως εκείνος που την επιζητεί. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τους μύθους, ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των υπηρετούντων στο δημόσιο υπαλλήλων, ή ότι η αξιολόγηση έχει τιμωρητικό χαρακτήρα! Αυτά τα λένε εκείνοι που δε θέλουν στην ουσία να αλλάξει τίποτα στο δημόσιο τομέα…
Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να ξεκαθαρίσουμε τί είναι προοδευτικό και τί συντηρητικό. Όσο δεν γίνεται αυτό, θα επικρατεί μια θολούρα, από την οποία θα επωφελούνται οι εκάστοτε καιροσκόποι. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε σε θέση αυτό το ξεκαθάρισμα να το οριοθετήσουμε με σαφήνεια. Ειδικά στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι προοδευτικό έγινε σε αυτή τη χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από εμάς έγινε. Η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» υπήρξαν αποφασιστικά βήματα εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το ίδιο όμως ισχύει και για την ευρύτερη δημόσια διοίκηση. Αναφέρομαι κυρίως στην καθιέρωση του ΑΣΕΠ, των λοιπών Ανεξάρτητων Αρχών, της Διαύγειας, των ΚΕΠ κ.λπ. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν ότι εφάρμοζαν κάποιες θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας. Την αρχή της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας στα θέματα διορισμού της δημόσιας διοίκησης, βλέπε ΑΣΕΠ, τη διαφάνεια στις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων, βλέπε ΔΙΑΥΓΕΙΑ κ.ο.κ. ……»
Τελειώνω συμβολικά, με την κατάθεση του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις από την Πρόεδρο του κινήματος Φώφη Γεννηματά. Διότι μόνο οι επενδύσεις, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας θα δώσει θέσεις εργασίας, μισθούς, αυξήσεις και θα μας βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσουμε το τραγικό πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος το οποίο ο κρατισμός δημιούργησε. Η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βοηθήσει το ασφαλιστικό σύστημα αυτής της γερασμένης πια χώρας η οποία δυστυχώς διώχνει το καλύτερο επιστημονικό και νεανικό δυναμικό της.
Φώφη Γεννηματά: «Θέλουμε υγιείς επενδύσεις, σε καινοτόμους, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικούς τομείς, χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές του παρελθόντος και τις παρασιτικές προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.
-Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης.
-Με πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους. Κράτος φιλικό στον πολίτη και την ανάπτυξη.
-Με επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
-Με τολμηρά βήματα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
-Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με fast truck διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
-Με επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των επενδύσεων.
-Με μείωση των φόρων στην Παραγωγή και συμφωνία για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος χρόνου.
-Με μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας με απλό και διαφανή τρόπο…..»
Τα κύματα του λαϊκισμού, η ορμή του εθνοκεντρισμού, η άνοδος του φασισμού που επικίνδυνα αγγίζει τους νέους ανθρώπους αφού δεν τον γνώρισαν ζώντας σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας, είναι παγίδα κι επικίνδυνη ατραπός. Προσωπικά με τρομάζει, γιατί πίσω από όλα αυτά κρύβονται το μίσος, η βία και τελικά το αίμα. Όπως πίσω από τις αντιμνημονιακες υστερίες βρίσκονταν τελικά πολλά ψέματα με στόχο την κλοπή της ψήφου του λαού.
Σας ευχαριστώ για πολλά, μεταξύ αυτών και για την εμπιστοσύνη σας!