Επανέρχομαι στο δημοσίευμα μου στις 1/11/2021 <<Παναγία, η Καβαλιώτισσα, η ευθυνοφυγούσα>>.
Ένας αιώνας αδράνειας με αναπάντητα τα ερωτήματα μου.
Ερωτάτε η δημοτική αρχή:
- Αλήθεια τι γίνεται με την περιοχή του Φάρου; Εφέτος συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τότε που έπεσε τμήμα του τοίχους δίπλα στον Φάρο και έχει αποκλειστεί το άκρο της χερσονήσου της Παναγίας, που είναι ίσως το πλέον επισκέψιμο σημείο της πόλης μας. Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι οι μεν μαθητές να στερούνται τμήμα της αυλής του σχολείου και οι επισκέπτες την πρόσβαση στον φάρο με την μοναδική του θέα. Σας θυμίζω ακόμα ότι είχα αναφερθεί στο σχεδιασμό του 1937. Πέρασαν ήδη 86 χρόνια, από την πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων στις 29/4/1937, που προέβλεπε ευρύτατες απαλλοτριώσεις που θα «έλυναν τα χέρια» και θα αναβαθμιζόταν όλη η περιοχή. Από τότε μέχρι και σήμερα τίποτα σημαντικό και ουσιαστικό για την ανάπλαση της περιοχής δεν έχει γίνει!
Πόσο θα περιμένουμε ακόμα; Το άκρο της χερσονήσου, ο βράχος, της Παναγίας της ατμομηχανής του τοπικού τουρισμού χρειάζεται ανάπλαση από το σπίτι του Βαβαλέσκου, το σπίτι και την πλατεία Μωχάμετ Αλή μέχρι το Φάρο της χερσονήσου. Προχωρήστε επιτέλους στην ανάθεση μιας ολικής μελέτης της ως άνω περιοχής κάνοντας τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να περιέλθουν οι εκτάσεις αυτές στο δήμο μαζί με τις καταπατημένες.
Τι περιμένετε;
- Η εκκλησία της Παναγίας όπως είναι γνωστό καταλαμβάνει μέρος τη αυλής του 7ου Δημοτικού και μάλιστα το έχει κατοχυρώσει και στο κτηματολόγιο.
Τι έκανε ο Δήμος για να προστατέψει την σχολική περιουσία που του εμπιστεύτηκε το κράτος και οι πολίτες να την φροντίζει; Πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να διορθώσει την παράληψη της για την αποφυγή των πιθανών νομικών επιπτώσεων που θα έχει με την απώλεια της ιδιοκτησίας του δήμου.
Σας επισημαίνω επίσης ότι το κτηματολόγιο θα κλείσει σε ένα χρόνο μετά την πρόσφατη παράταση που πήρε. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί η δημοτική αρχή όπως όφειλε;
Διορθώστε άμεσα το λάθος και προχωρήστε μετά στην παραχώρηση κατά χρήση του τμήματος αυτού στην εκκλησία. Κάντε αυτό που έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παραχώρηση κατά χρήση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Καρά Ορμάν (μέσα στο στρατόπεδο).
- Υπάρχουν άλλες καταπατήσεις δημοτικών εκτάσεων στο σύνολο του Δήμου Καβάλας; Υπάρχει δημοτικό κτηματολόγιο; Aν ναι σε τι ενέργειες έχει προβεί η δημοτική αρχή για να προστατεύσει την περιουσία του Δήμου ως οφείλει εκ του νόμου;
- 4. Τι γίνεται με το οικόπεδο του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου, που ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων; Πέρα από το καθάρισμα χόρτων και σκουπιδιών που ρίχνουν οι κάτοικοι η κατάσταση παραμένει η ίδια. Σε λίγα χρόνια πλησιάζουμε τον μισό αιώνα. Πότε θα << ωριμάσει>> επιτέλους η σκέψη στη δημοτική αρχή, για τη διεκδίκηση για λογαριασμό των πολιτών του ανενεργού αυτού χώρου, αποδίδοντάς τον στους πολίτες; Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός; Είναι μήπως απόρρητος ή ανύπαρκτος; Είναι επίσης χρήσιμο να επισκευαστεί η μισοκατεστραμμένη σκάλα που ξεκινούσε από εδώ και κατέληγε στο λιμάνι.
- 5. Σχετικά με τη <<γερμανική>> σκάλα, η οποία έχει επισκευαστεί πρόσφατα (επί δημαρχίας Εριφυλλίδη), πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει ξανά;.
Πόσο κοστίζει;
Τελικά, οι επαγγελματίες της πόλης μας, αντί να διαμαρτύρονται γιατί οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια προτιμούν να πηγαίνουν με λεωφορεία σε άλλες πόλεις που έχουν αναπλάσει την παλιά τους πόλη, ας διαμαρτύρονται στους αρμόδιους γιατί δεν αναπλάστηκε η δικιά μας παλιπόλη.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί για την πόλη που αγαπάμε. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στη νέα γενιά και στην Ιστορία της!!
Γιάννης Βύζικας