Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κύριος Σπήλιος Λιβανός σε κοινές τους δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν, την μερική επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου για το 2022.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα αγγίξει 176.000 αγρότες, και λίγο πιο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του Σπήλιου Λιβανού, υπολογίζοντας πως το μέτρο αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους, εκ των οποίων 20.000 νέους αγρότες, 170.000 μέλη συνεργατικών σχημάτων και 20.000 αγρότες που κάνουν συμβολαιακή γεωργία.
Επί του ιδίου θέματος, σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
«Επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πραγµατικό πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα το οποίο µε απασχολεί ιδιαίτερα, διότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αφορά ουσιαστικά έναν κλάδο ο οποίος είναι συγκριτικό πλεονέκτηµα για τη χώρα, έδωσα ήδη εντολή στο υπουργείο Οικονοµικών και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα καθώς και για τους νέους αγρότες.
Ένας σηµαντικός αριθµός αγροτών θα ωφεληθεί από αυτή την παρέµβαση. Θα ανακοινωθούν λεπτοµέρειες τις επόµενες ηµέρες. Και, ναι, είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουµε στους αγρότες -δεν είναι το µόνο που έχουµε δώσει µέχρι στιγµής- να συµµετέχουν σε συνεργατικά σχήµατα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουµε µεγάλη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τοµέα αν ο κάθε αγρότης πηγαίνει µόνος του».
Αντιπαραθέτω, την προσωπική μου άποψη ως ενεργή αγρότισσα του Δήμου Νέστου και θα προσπαθήσω να αντικρούσω με επιχειρήματα τις θέσεις τους.
- Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα υπάρχουν 528.000 ενεργοί αγρότες. Αν υποθέσουμε σύμφωνα με τον υπουργό του ΥΠΑΑΤ ότι θα δικαιωθούν μόνο οι 200.000 αγρότες (νέοι αγρότες, αγρότες που πραγματοποιούν συμβολαιακή γεωργία, αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικό σχήμα) οι υπόλοιποι 328.000 αγρότες που δεν ανήκουν στις ομάδες αυτές και καλλιεργούν είτε τα κτήματά τους, είτε τα χωράφια τους με τους γεωργικούς ελκυστήρες – τρακτέρ, δεν επιβαρύνονται το κόστος πετρελαίου?
- Πώς θα φαινόταν στους βουλευτές μας μία απόφαση που θα αφορούσε το 30% των συναδέλφων τους. Παράδειγμα, να μειωνόταν η βουλευτική αποζημίωση μόνο στο 1/3 του συνόλου τους. Αδυνατώ να αντιληφθώ, την συγκεκριμένη τακτική της πολιτικής ηγεσίας σε τι αποσκοπεί.
- Δικαιότερο να μην εφαρμόζεται ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού, αλλά να γίνεται η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με βάση των τιμολογίων αγοράς, που εμφανίζουν οι πραγματικά ενεργοί και ανενεργοί αγρότες στην ετήσια φορολογική τους δήλωση.
- Ακόμη, αγρότες οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο τις εισφορές του ΕΦΚΑ του ΕΛΓΑ και είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, γιατί να μην είναι δικαιούχοι της επιστροφής φόρου πετρελαίου;
- Αναµφίβολα, η προωθούµενη αυτή ρύθµιση θα αποτελέσει κίνητρο για την ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει όµως από τη µια µέρα στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν και καλλιεργητές οι οποίοι δεν μπορεί να ανήκουν σε κάποια ομάδα, λόγω καλλιέργειας σιτηρών, αραβόσιτου, βάμβακος. Ακόμη και στους ελαιοπαραγωγούς, υπάρχει αδυναμία ένταξης για το σύνολό τους σε κάποιο συνεργατικό σχήμα ή συμβολαιακής γεωργίας. Τι πρόβλεψη υπάρχει γι’ αυτούς;
Ως Ελληνίδα είμαι περήφανη για την πατρίδα μου, για τους Έλληνες, για τις κυβερνήσεις που στάθηκαν δίπλα στον Έλληνα πολίτη, στην ελληνική οικογένεια. Όμως, ως Ελληνίδα αγρότισσα, αισθάνομαι ότι πολλές φορές οι κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται για τον αγροτικό κόσμο έχουν ως συνέπεια την οικονομική αφαίμαξη του μικρού αγρότη, εκείνου που προσπαθεί να παράγει, με δυσβάσταχτο κόστος, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει και να συντηρεί και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Αν υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά, άνθρωποι που αφουγκράζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τους λάθος χειρισμούς, άνθρωποι που πρεσβεύουν αξίες και η πολιτεία τούς κρίνει κατάλληλους να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιξοότητες, τότε δεν θα δημιουργούνταν όλες αυτές οι αδικίες και οι ανασφάλειες στον αγροτικό κόσμο. Σίγουρα, υπάρχουν συνάνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, που μάχονται αμερόληπτα και ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και προκλήσεις της εποχής με εντιμότητα, και οραματίζονται ένα καλύτερο κόσμο για τον αγροτικό κλάδο έναν κόσμο που να αντιπροσωπεύει την σύμπνοια και την δικαιοσύνη.
Ακούει κανείς?
Κίτσου Ζωή
Αγρότισσα