Με τη βοήθεια της δημοτικής συμβούλου Ανθής Χατζηφραντζή προσεγγίζουμε την επαναλειτουργία των σχολείων- εν όψει και του Αγιασμού- διαφορετικά. Μαθαίνουμε τα νέα των σχολικών καθαριστριών που πηγαίνουν στα σχολεία πριν τους μαθητές, τη διαδικασία για την απασχόληση των σχολικών τροχονόμων.
Η συνέντευξη
Ερ: Τα σχολεία άνοιξαν χθες Δευτέρα για τους εκπαιδευτικούς ενώ σ’ αυτά βρίσκονται ήδη οι καθαρίστριες. Να μιλήσουμε σχετικά με αυτές στις σχολικές μονάδες του Δήμου Καβάλας. Τις προσλάβατε;
Απ: Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας όλες οι καθαρίστριες θα ξεκινήσουν να βρίσκονται στα σχολεία. Είναι 64 πλήρους απασχόλησης, 29 τετράωρης, 3 πλήρους για το ΙΕΚ (που ξεκινάει την 1η Οκτώβρη) και 1 τετράωρη επιπλέον για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου.
Ερ: Απ’ ότι ξέρουμε οι γυναίκες αυτές δεν έχουν μόνιμη θέση στον Δήμο Καβάλας, απασχολούνται μόνο στο διάστημα που λειτουργεί το εκάστοτε σχολείο που βρίσκονται…
Απ: Βέβαια, δουλεύουν όσο λειτουργούν τα σχολεία. Το καλοκαίρι σταματούν και ξεκινάει εκ νέου η διαδικασία πρόσληψης τους.
Ερ: Οι μαθητές μειώνονται. Αυτό σημαίνει πως –αργά και σταθερά- μειώνονται και οι σχολικές καθαρίστριες;
Απ: Όχι, προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί κάποια μείωση. Εξαρτάται από τη χωρητικότητα των αιθουσών, των αυλών, των γυμναστηρίων τους κτλ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν μειωθεί.
Ερ: Όσες προσλαμβάνονται είναι ίδιες κάθε χρόνο; Μια γυναίκα που θέλει να εμπλακεί για πρώτη φορά, ευελπιστώντας σ’ ένα μεροκάματο, έχει ελπίδα;
Απ: Κοιτάξτε, έχει ελπίδες εφόσον κάποια άλλη θα συνταξιοδοτηθεί και θα αποχωρήσει. Όλα όμως γίνονται βάσει των σχετικών νόμων, διατάξεων και μορίων. Μόρια που παίρνουν με κριτήριο τις αίθουσες που καθαρίζουν και τα χρόνια εργασίας τους. Προσλαμβάνονται και επιλέγονται δηλαδή με κριτήριο την εμπειρία και την προϋπηρεσία που διαθέτουν.
Ερ: Οι σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν. Θα επηρεάσει αυτό τα σχολεία στην επαναλειτουργία τους;
Απ: Μέσω της σχολικής επιτροπής μπορούσαν πράγματα να γίνουν πιο εύκολα και πιο ευέλικτα στα σχολεία. Μετά την κατάργηση τους οι διαδικασίες αλλάζουν. Πιστεύουμε ως διοίκηση πως δεν θα επιφέρει κάποια σημαντική δυσκολία αλλά καθότι είναι η πρώτη χρονιά, θα φανεί στην πράξη…
Ερ: Σχετικά με τους σχολικούς τροχονόμους, που εργάζονται στα περισσότερα δημοτικά σχολεία…
Απ: Η εργασία των σχολικών τροχονόμων είναι εθελοντική. Καταθέτουν το αίτημα τους στους διευθυντές, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα τους επιλέξουν μετέπειτα. Ο Δήμος Καβάλας συνδράμει μόνο στη χρηματοδότηση τους.
Ερ: Άρα μας λέτε πως αν κάποιος θέλει να εργαστεί ως σχολικός τροχονόμος, θα πρέπει να απευθυνθεί στο διευθυντή του σχολείου.
Απ: Ναι, θα πρέπει να καταθέσει αίτημα ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση. Οι ώρες είναι λίγες. Ξεκινούν το πρωί και μετά πηγαίνουν ξανά στο σχόλασμα.
Ερ: Θα προλάβουν να βαφτούν οι διαβάσεις έξω από τα σχολεία; Σε πολλές περιπτώσεις ούτε που φαίνονται…
Απ: Δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση. Θα γίνει μια προσπάθεια, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Ερ: Τα… «καινούρια» νέα με την επιστροφή στα θρανία: η επιστροφή των μαθητών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων και η αυλή στο σχολείο των Ποταμουδίων…
Απ: Σχετικά με το Γυμνάσιο – Λύκειο στις Κρηνίδες, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μετακόμισης/επιστροφής των μαθητών. Είμαστε σε επικοινωνία με το κράτος για τον εξοπλισμό του, που θα είναι καινούριος. Εργασίες γίνονται επίσης και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο (μεταφέρθηκε από την Καβάλα στη Λυδία), όπως τοποθέτηση ράμπας ΑμεΑ και τουαλέτας, προκειμένου εκεί να εξυπηρετηθούν παιδιά απ’ όλο το νομό.
(φωτογραφία αρχείου)